Jak ozdobit obloženou mísu zeleninou. Jak postupovat, aby byla co nejpestřejší
Při slavnostních příležitostech, ať už pro rodinné posezení nebo pro setkání s přáteli, připravujeme rádi obložené mísy. Jejich součástí jsou často sýry, uzeniny, olivy nebo vařená vejce. Krásnou barevnost jim dodá nejrůznější zelenina, kterou zajímavě nakrájíme a upravíme.
Zdobení obložených mís zeleninou
Zeleninu nejprve dobře omyjeme a necháme ji okapat nebo ji osušíme. Potom ji hezky nakrájíme. Připravíme plátky, kostky, špalíky a jiné tvary. K jejich přípravě použijeme ostrý nůž, kráječ (i spirálový) nebo struhadlo. Vše hezky vynikne na pěkných tácech nebo mísách. Každý ze strávníků si sám vezme zeleninu ze zeleninové mísy na svůj talíř.
- Pro zdobení se hodí plodová, listová i kořenová zelenina.
- Většinu druhů používáme nejčastěji v čerstvém stavu, ale využijeme i v páře uvařenou nebo sterilovanou zeleninu.
- Nejhezčí je, když je zelenina na míse barevně sladěná a vyvážená. Čím je zelenina barevnější, tím je lákavější a atraktivnější.
- Když chystáme mísu s převahou listové zeleniny, přidáme i barevně odlišné druhy - rajčata, kapii, ředkvičky nebo mrkev.
- Vytváříme ozdobné květy a lístky z ředkviček, okurek, mrkve, červené řepy a rajčat.
- Pro děti připravujeme ozdobné talíře, které představují veselé obličeje, postavičky, autíčka nebo zvířátka.
- Listovou zeleninu (různé druhy salátu, rukolu, čínské zelí, kozlíček polníček) hezky upravíme, větší listy rozdělíme na menší části.
- Na závěr přidáme velmi jemně nakrájený pórek, naklíčené mungo nebo snítky petržele, celeru, kopru a jiné.
Dresing na dochucení
Pokud k zelenině ještě připravíme chutný dresing, určitě bude mít úspěch. Zelenina bez dresingu může mnohým připadat jen mdlá a nelákavá, ale když si ji na talíři mohou dochutit, rázem si s radostí přidávají. V našem receptáři je mnoho receptů na osvědčené dresingy, můžeme vyzkoušet některý z nich.
Další tipy a triky
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Tarhoňa s mletým masem a zeleninou
Přidáno před 8 hodinami
Nudlové těsto z domácí pekárny
Přidáno před 10 hodinami
Kořeněný lilek s rajčátky
Přidáno před 13 hodinami
Ananasový svěží dezert
Přidáno 13. 5. 2024 20:51
Krupičková polévka s libečkem
Přidáno 13. 5. 2024 17:25
Osvěžující citronový sorbet
Přidáno 13. 5. 2024 13:41
Přečtěte si Zobrazit více
Jak na chleba ve vajíčku? Aby byl perfektní, potřebujeme dobře ochucená vajíčka a správně rozehřátý olej
15 nejlepších receptů na vánoční cukroví: Prohlédněte si výběr z našeho receptáře
Luxusní banánovou buchtu s kakaem vykouzlíte za pár minut: Stačí několik ingrediencí a mikrovlnná trouba
Komentáře