Páté postní neděli se říkalo Smrtná. Po vyfukování vajíček můžete vaječný obsah lahodně zužitkovat
Říká se jí Smrtná, protože se na vsích vynášela smrtka (Mořena, Morana, smrtholka) jako symbol končící kruté zimy (mnoho lidí během zimy a v předjaří umíralo) a nastupujícího nadějného jara a tepla. Dnes tyto obyčeje ukazují jen národopisné soubory.
Jak vypadala Morana
Vynášení Smrtky bylo velkou slávou pro celou obec. Vázalo se k němu mnoho zvyků, lidových písní a říkadel. Smrtka měla tvar kříže ze dřeva, konce byly omotané vymlácenou slámou a oblečená byla do bílého roucha (bílá byla u pohanů barvou smuteční, pohřební). Ozdobena je řetězem z prázdných vaječných skořápek nebo ulit.
Tipy a triky pro vás Všechny tipy a triky
Přicházející jaro a symbol plodnosti
Morana byla za zpěvů písní nesena přes celou ves, na konci zapálená a vhozená do potoka (čistá voda odnese vše zlé). Zpět nesly dívky „líto“ (zelený stromeček ozdobený barevnými stužkami a na vršku panenkou) jako naději na přicházející jaro a symbol plodnosti.
Jak využít vajíčka
Při vyfukování vajec nám zůstane mnoho vaječného obsahu, z něhož můžeme připravit výbornou omeletu z našeho článku, nebo třeba jako v následujícím videu:
Další tipy a triky
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Pomazánka ze dvou druhů sýra s pečeným česnekem
Přidáno před 2 hodinami
Jablkové buchtičky
Přidáno před 7 hodinami
Pečené brambory s česnekem, vejci, smetanou a sýrem
Přidáno před 8 hodinami
Slaná bábovka z toustového chleba
Přidáno před 11 hodinami
Pečené ziti
Přidáno před 11 hodinami
Plátky vepřové pečeně v pikantní omáčce
Přidáno před 13 hodinami
Přečtěte si Zobrazit více
Pažitka ozdobí jarní stůl a příjemně dochutí vaječná, tvarohová a další jídla. Podívejte se, jak ji můžete využít
15 nejchutnějších jablečných moučníků: Nechte se inspirovat výběrem receptů
Kynuté Maruščiny koláčky: Nadýchané a vláčné pečivo neodolatelně voní máslem. Důležité je správně pracovat s droždím
Komentáře