Proč se sbírá pěna z marmelády? Snížíme kazivost a zároveň pěnu chutně využijeme
Pří výrobě domácích marmelád a džemů vzniká během vaření na povrchu hustá pěna. Její odebírání má hned několik důvodů. Zároveň vzniklou pěnu nemusíme vyhazovat. Voní ovocem a díky tomu ji využijeme do několika chutných pokrmů.
Výroba domácích marmelád a džemů se těší v dnešní době velké oblibě. Můžeme je připravovat v hrnci nebo i v domácí pekárně. Ať už chystáme marmeládu z jahod, meruněk, rybízu nebo třešní, vždy se na povrchu během vaření vytvoří spousta pěny. Je to pěna sladká a voní po ovoci, které právě vaříme. Již naše babičky ji sbíraly a dalo by se říci, že nesesbíraná pěna z marmelády je neodpustitelná chyba. Avšak tak tomu není, jen sesbíráním prodloužíme životnost marmelády.
Tipy a triky pro vás Všechny tipy a triky
Proč pěnu sbírat
Marmeláda nebo džem nám bublá v hrnci a my se chystáme na plnění do sklenic. Nejdříve ale odebereme pěnu. Ptáte se proč? V pěně se totiž hromadí denaturované bílkoviny, které se vysráží během vaření. Právě tyto bílkoviny jsou úrodnou půdou pro všechny organismy způsobující kazivost marmelád a džemů.
Dalším důvodem je také to, že pěna obsahuje vzduchové bublinky, které by mohly zapříčinit postupem času vznik plísně. V neposlední řadě je to i z estetického důvodu, protože odstraněním pěny je marmeláda nebo džem průzračnější.
Jak využít sesbíranou pěnu
Pěna neobsahuje nic zdraví škodlivého, proto ji můžeme bez obav dále využít a ještě si na ní pochutnat. Máme pro vás několik osvědčených a chutných tipů na její využití:
- na pečivo s máslem,
- do jogurtu, na lívance nebo do sladkých kaší,
- zamrazit jako ovocnou dřeň,
- přidáním kysané smetany nebo ušlehané šlehačky a vložením do mrazničky připravíme výbornou zmrzlinu,
- naředěním vodou nám vznikne z pěny šťáva nebo přidáním mléka výborný koktejl.
Další tipy a triky
Nejnovější recepty Více
Kuřecí prsa plněná hráškem s pečenou dýní a kari omáčkou
Přidáno před 11 hodinami
Hrášková pomazánka s pomazánkovým máslem
Přidáno před 12 hodinami
Bulgur s osmaženou zeleninou a kuřecím masem
Přidáno před 14 hodinami
Fazolky nakyselo s přílohou v multifunkčním hrnci
Přidáno před 14 hodinami
Toastová pizza v troubě
Přidáno před 15 hodinami
Cheesecake od Evy
Přidáno před 16 hodinami
Přečtěte si Zobrazit více
Jak poznat správně uvařenou marmeládu. Jednoduché želírovací zkoušky znaly už naše babičky. Stačí se podle nich řídit
Marmeláda z domácí pekárny: Poradíme vám, jak ji připravit téměř bez práce
Jak uvařit meruňkovou marmeládu. Postupy jsou různé, ale marmeláda je pokaždé výborná
Komentáře