Nejlepší recepty rumunské kuchyně - spojení balkánských a středoevropských vlivů a tradic
Rumunsko je historicky považováno za bránu do Evropy a jako takové v sobě spojuje jak nám dobře známé gastronomické tradice, tak závan exotického orientu. Rumuni mají zálibu ve využívání sezónní zeleniny (rajčata, dýně, okurky, zelí, lilek), což mají společné se svými západními sousedy z Maďarska. Díky Dunaji a Černému moři mají na svém jídelníčku často ryby, především kapry a sumce a s oblibou si dávají i národní pokrm jménem mămăligă, což je kukuřičná kaše, dříve považována za jídlo chudých rolníků. Oblíbený je i slaný ovčí sýr telemea, který chutí připomíná nám dobře známý balkánský sýr.
Známou rumunskou sladkou pochoutkou je chalva. Ta vzniká rozemletím sezamových semínek, které se smíchají s medem. Výsledkem je hodně sladká, ovšem stoprocentně přírodní cukrovinka.
Související články
Alternativy k těmto receptům
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Červená čočka s rajčaty a špenátem s masem i bez.
Přidáno před 5 hodinami
Tarhoňa s mletým masem a zeleninou
Přidáno 14. 5. 2024 12:27
Nudlové těsto z domácí pekárny
Přidáno 14. 5. 2024 10:19
Kořeněný lilek s rajčátky
Přidáno 14. 5. 2024 08:01
Ananasový svěží dezert
Přidáno 13. 5. 2024 20:51
Krupičková polévka s libečkem
Přidáno 13. 5. 2024 17:25
Přečtěte si Zobrazit více
Jak na dokonale šťavnaté knedlíky ve vajíčku: Chuti prospějí slanina i cibule, ale nejdůležitější je krok s vajíčky
Jak se vaří Toprecepty: Nejčtenější kulinární web je tady už 15 let. Nahlédněte s námi pod pokličku!
Na štíhlý pas platí pták! 3 snadné a chutné recepty z krůtího masa, díky kterým zhubnete