Naučte se number cake! Dort ve tvaru písmene nebo čísla potěší malé i velké
27. 5. 2021 Vaření
Už nějakou dobu zaplavují sociální sítě fotky zajímavých dortů ve tvaru číslic nebo písmen. Vypadají překrásně a na přípravu nejsou až tak složité. Čekají-li vás narozeniny, zkuste pro jednou místo klasiky upéct number cake přesně podle věku oslavence!
Z Izraele do celého světa
Mohlo by se zdát, že v cukrařině už bylo všechno vymyšleno, ale opak je pravdou. Důkazem budiž letošní dortové trendy hýřící barvami. A stejně tak nápaditý je dort, kterému se neřekne jinak než „number cake“ či „alphabet cake“. Tedy dort ve tvaru čísla nebo čísel či ve tvaru písmene, případně i nějakého ornamentu (třeba srdce). Rozdíl mezi number cake a jinými dorty, které jsou také třeba nějak tvarované, je ten, že do tohoto dortu vidíte. A to doslova. Žádná vrstva není skryta, jednotlivá dortová patra jsou krémem spíš ozdobena, než promazána a dort je nahoře nádherně dekorovaný dalšími sladkostmi, obvykle makronkami, a také květinami. Za původem number cake stojí izraelská cukrářka Adi Klinghoferová, která podle webu TheCakeBlog.com jako první na svém instagramovém účtu v roce 2018 přišla právě s tímto nápadem a spustila doslova lavinu. Number cake se stal hitem a je jím dodnes.
Mohlo by vás zajímat
Jak na něj
Možností je několik. Originální verze dortu se připravuje tak, že z křehkého sušenkového těsta (s opatrností lze využít i linecké) vyváleného na plát o tloušťce asi 3 až 5 mm, vykrojíte požadované písmeno, číslo nebo tvar a upečete. Použít lze i těsto na medové pláty. Number cake se obvykle dělá jako dvoupatrový, takže je potřeba vykrojit dvě čísla nebo písmena a postupně je upéct v předehřáté troubě při 190°C. Stačí asi 8 minut; jakmile začnou okraje těsta zlátnout, je hotovo. Druhou variantou je dort vykrojit z předem upečeného korpusu. „Jde hlavně o to, abychom měli nějaký námi ověřený korpus, který je hutnější a nedrolí se,“ říká pro Toprecepty.cz cukrářka Dominika Tesařová ze sítě kaváren Lagarto a dodává, že korpus sice musí být hutný, ale zase ne moc těžký, krém by pak totiž neunesl jeho váhu. No a konečně, třetí variantou je upéct dort přímo v číslicové nebo písmenkové formě. Otázka je, zda ji pak využijete i na něco jiného a vyplatí se vám do ní zainvestovat.
Mohlo by vás zajímat
Jaký krém vybrat
Do number cake je nejlepší krém z mascarpone a šlehačky v poměru 1:1. Šlehačku vyšlehejte, a pak opatrně smíchejte s mascarpone. Tímto krémem „nasázejte“ na první patro dortu kopečky, „bobky“ nebo i jiné tvary, zkrátka krémem korpus nepromazávejte, ale navrstvěte jej. Mějte na paměti, že jednotlivé vrstvy budou vidět a mají i zdobit. Jakmile krém navrstvíte v kopečcích na jedno patro korpusu, opatrně jej přiklopte druhým, znova ozdobte krémem a dekorujte ovocem, květinami nebo různými sladkými drobnostmi, třeba právě makronkami. Pokud děláte number cake ze sušenkového nebo medového těsta, naplňte jej krémem den předem, aby se vrstvy rozležely a dort pak šel dobře krájet. Pokud děláte klasický piškotový korpus, můžete jej samozřejmě servírovat hned, jakmile sklidíte nadšené ovace hostů.
Témata
Mohlo by vás zajímat
Související obsah
Popeleční středou začíná čtyřicetidenní půst před Velikonocemi. Jak ho dodržet v době moderní?
Popeleční středou začíná pro věřící období… Číst více
Čím nahradit cukr a maso? Chytré rady, jak snadno vařit v době půstu
Rozhodli jste se držet půst? Ať už pro to máte… Číst více
Teplé nápoje pro chladné dny. Recepty nejen na zahřátí
Jakmile klesnou teploty a nastanou chladné večery i dny, balíme se do teplejších svršků a máme chuť na teplé nápoje, které nás zahřejí. Můžeme se… Číst více
Jak na mramorování bábovkového těsta. Video návod na efektivní zdobení těsta
Bábovkové nebo dortové těsto rozdělte na dvě části. Mohou být stejně velké nebo jedna část větší než druhá. Jednu část obarvěte prosátým práškovým… Číst více
Jaká postní jídla nám pomohou překonat období od masopustu do Velikonoc?
Půst ve smyslu jídla nebyl vždycky doménou církve. Ke konci zimy se zásoby ve spížích tenčily, do nové úrody bylo daleko, a tak se jedla taková jídla… Číst více
Budoucí maminky, pozor! Jak se správně stravovat, když čekáte miminko?
Řádné strava je vždy důležitou součástí zdravého… Číst více
Jak na krásně lesklou, chutnou a hladkou polevu? Stačí málo a může být jako od profesionálního cukráře
Důležité jsou suroviny Jako všeobecně se nevyplácí nic, tedy ani polevu, ošidit nebo odbýt. Protože poleva korunuje celý výsledek, měli bychom dbát… Číst více
Jak upéct kakaové, skořicové a ořechové sušenky. Populární retro sušenky podle oblíbených receptů
Chutné a trvanlivé mlsání Mezi nejoblíbenější stálice mezi sušenkami patří ty s kakaovou, skořicovou nebo ořechovou příchutí. Kdo by neznal… Číst více
Kouzlíme s piškoty: Tři nejlepší recepty na nepečené moučníky, které zvládne každý
Balíček piškotů může zachránit i život. Inu, to… Číst více
7 nejlepších perníků podle hrníčkových receptů. Vyzkoušet můžeme cuketový, mrkvový nebo se sušenkovým krémem
V našem receptáři je řada receptů na velmi chutné perníky, do našeho přehledu jsme ale tentokrát vybrali pouze ty, které připravíme snadno i bez… Číst více
Přečtěte si Zobrazit více
Pět znamení horoskopu, která vyšvihnou nejlepší guláš: Panny překvapí chalupářským se špekáčky, Štíři připraví ostrý mexický
Zkuste rychlé a snadné Cordon Bleu z toastového chleba. S videonávodem to jde samo
15 nejchutnějších jablečných moučníků: Nechte se inspirovat výběrem receptů
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Cizrnovo sýrové nočky
Přidáno před 9 hodinami
Rajská omáčka z rajských
Přidáno před 23 hodinami
Hrášek se sýrem, vepřová pečeně a ztracené vejce
Přidáno 17. 5. 2024 14:21
Citrusový džem
Přidáno 17. 5. 2024 10:55
Pórková polévka s mrkví, fenyklem a vejcem
Přidáno 17. 5. 2024 08:53
Mrkvová pomazánka mediterran z varného mixéru
Přidáno 17. 5. 2024 07:49
Přečtěte si Zobrazit více
Karolina Světlá si pochutnávala na specialitách z Podještědí: Vařilo se kyselo s chlebovým kváskem nebo carapanda
Dorty s překvapením, které se skrývá uvnitř: Originální dárek obsahuje dva v jednom
Gastro glosa: Občerstvení na hokejovém mistrovství není drahé, ale nudné a obyčejné. Chtělo by to snahu a péči