Red Velvet Cake: Jak vznikl ikonický americký dort a odkud má svou červenou barvu?
8. 4. 2021 Historie a zajímavosti
V našich končinách zatím široce známý není, byť na něj tu a tam v cukrárně narazit můžete. Ale v Americe snad neexistuje víc populární dort. Red Velvet Cake, tedy červený sametový dort, má dlouhou historii. Přečtete si, jak vznikl jeho název, kde se vzala červená barva i kdo dort nejvíc proslavil.
Red Velvet před sto lety
Ačkoliv podle článku The evolution of red velvet cake, an iconic American dessert Red Velvet Cake jako takový vznikl ve dvacátém století, nakročeno k němu bylo již mnohem dříve, v době viktoriánské éry v průběhu 19. století. Tehdy se za luxusní surovinu považovalo kakao. Cukráři jej přidávali k mouce, aby tak zjemnili její hrubost a udělali moučníky nadýchanějšími. Kakao byla drahá a velmi žádaná surovina. Jak přesně vznikl Red Velvet se neví, ale jeho pravděpodobným předchůdcem byl Ďáblův čokoládový dort (Chocolate Devil’s Cake). Ostatně, dodnes se Red Velvet někde označuje jako Red Devil Cake, tedy Ďáblův červený dort. Ona atypicky červená barva dezertu vznikla podle kuchařské knihy slavné americké kuchařky a hospodyňky Marthy Stewartové chemickou reakcí mezi kakaem, jablečným octem, sodou a podmáslím.
Mohlo by vás zajímat
Mezi prvními dort proslavil slavný newyorský hotel Waldorf Astoria, který jej podle dobových záznamů ze svého archivu podával jakožto svoji specialitu již v roce 1920. O zásluhy se ale hlásila i texaská společnost Adams Extract, která prodávala různá barviva, včetně potravinářských. Aby zlepšili své prodeje, k balení červeného barviva přidávali i recept na Red Velvet. Reklamu na toto barvivo včetně receptu umístili do výloh mnoha obchodů po celých Spojených státech.
Sláva z kuchařky i filmu
V roce 1943 se recept na Red Velvet Cake poprvé objevil ve slavné kuchařské knize Irmy Rombauerové, Radost z vaření (The Joy of Cooking). Jelikož byla kuchařská kniha jako taková mimořádně populární, pomohlo zveřejnění receptu také popularitě Red Velvetu. Ale definitivní slávu dezert zřejmě přineslo až to, když si dort v roce 1989 „zahrál“ ve filmovém hitu Ocelové magnólie (Steele Magnolias), kde byl podle jižanské tradice podáván jako ženichův dort.
Čím je výjimečný?
Pokud jste již Red Velvet ochutnali, tak to víte. Pokud ne, dovolte, abychom vám jej představili. Pro tento dort je v korpusu typické spojení másla, kakaa, podmáslí, octu a mouky. Právě díky této kombinaci je korpus měkký a vláčný, jedním slovem zkrátka sametový. Lahodnost dortu dodává také svěží krém ze smetanového sýra. A barva? Správně má být červená, červenohnědá nebo mahagonová. Ovšem abyste tohoto odstínu dosáhli jen za použití přírodních surovin, museli byste, s trochou nadsázky, kupovat kakao v ceně kokainu, tedy jen to luxusní a drahé, jako to bylo pro tuto surovinu kdysi typické. Proto se obvykle dort přibarvuje barvivy. A ostatně, dělo se to tak zřejmě od začátku; v poválečné době si dokonce cukráři při jeho výrobě tajně vypomáhali přidáváním červené řepy.
Mohlo by vás zajímat
Ochutnejte skvost!
Navzdory slavné historii není na přípravě tohoto dortu nic složitého. Jde totiž pouze o to smíchat ty správné suroviny ve správném poměru. Zkuste si upéct dort podle našeho receptu, který najdete tady. Místo potahování dortu marcipánem jej ale můžete potřít i ozdobit krémem. Taková je totiž ta původní, správnáverze. A až ochutnáte, zjistíte, jestli je pravda, co se o dortu říká; a sice, že je jeho chuť tak mimořádná a magická, že dokáže zastavit dopravu!
Témata
Recepty k tomuto článku
Mohlo by vás zajímat
Související obsah
Oblíbenou polévku prdelačku uvaříte i z jelita nebo prejtu: Víte, proč se jí říká bouřka?
Její oficiální a vznešenější název zní sice černá… Číst více
Zabijačkové hody 2023: Kam se v Praze a v jejím okolí vydat na nejlepší jitrničky, prdelačku a tlačenku
Zima již od dávných dob patří zabijačkám. Jsou… Číst více
Česká specialita: Oblíbenou polévku prdelačku si snadno uvaříme i doma v paneláku. Potřebujeme k tomu jen pár surovin od řezníka
O prdelačce se dá říct, že ji buď nepozřete ani… Číst více
Zabíjačkové pochoutky aneb to nejlepší, co můžete na zabíjačce ochutnat
Zabíjačka je práce na celý den a mnohdy se pokračuje i den následující. Není divu, je potřeba zpracovat celé prase a to nějaký čas zabere. Znáte… Číst více
16 nejlepších receptů na zpracování zabijačkových pochoutek: Necháte se inspirovat?
Ať už máte zabíjačkové produkty z vlastních zdrojů nebo koupené u řezníka, můžete je zakomponovat do dalších jídel. Vzniknou tím lahodná hlavní jídla… Číst více
Jak uvařit zabíjačkovou polévku v domácích podmínkách a jaké suroviny do ní použít
Zabíjačková polévka se skládá z vývaru, ve kterém se vařil ovar, jitrnice, jelita i tlačenky. Je zahuštěná vařenými kroupami a krví. Chuť je dovedená… Číst více
Tradiční zabijačka má svůj řád a pravidla: Krev má míchat benjaminek rodiny a mozeček připadne jako odměna mistru řezníkovi
Už jste někdy byli na zabijačce? Zažít tu… Číst více
Masopustní akce 2024: Kam se vydat na průvod masek, kde ochutnáte jitrničky a ovar a kde se budou smažit koblihy
Ty největší masopustní oslavy náš čekají sice za… Číst více
Vynikající polévka prdelačka z kroupového jelítka chutná jako na zabijačce, přitom ji doma připravíte snadno a rychle
Polévka prdelačka je jednou z tradičních… Číst více
Přečtěte si Zobrazit více
Retro okénko: Arašídky v cukru stály jen 2 Kčs a prodávaly se pod názvem Afro. Sladkou dobrotu si snadno připravíte doma
Kynuté Maruščiny koláčky: Nadýchané a vláčné pečivo neodolatelně voní máslem. Důležité je správně pracovat s droždím
Jak chudý učeň ke štěstí přišel: Kde se vzal Sachrův dort, symbol Vídně?
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Pomazánka ze dvou druhů sýra s pečeným česnekem
Přidáno před 8 hodinami
Jablkové buchtičky
Přidáno před 13 hodinami
Pečené brambory s česnekem, vejci, smetanou a sýrem
Přidáno před 13 hodinami
Slaná bábovka z toustového chleba
Přidáno před 17 hodinami
Pečené ziti
Přidáno před 17 hodinami
Plátky vepřové pečeně v pikantní omáčce
Přidáno před 18 hodinami