Pomalu a za studena: Jak připravit ledovou kávu způsobem cold brew?
8. 7. 2021 Historie a zajímavosti
Nasypat mletou kávu do hrníčku nebo na filtr a pak zalít vroucí vodou je osvědčená a rychlá příprava horkého nápoje, do kterého v létě často ještě přidáváme několik kostek ledu. Nic proti, ale vyrobit si ledový kofeinový drink jde i jinak a kávoví fajnšmekři dokonce tvrdí, že lépe. Jen to trvá trochu déle…
Hodiny k dokonalosti
Cold brew, neboli „studené vaření“, je způsob přípravy kávy, při kterém se hrubě mletá kávová zrna zalévají studenou vodou, poté se dlouhé hodiny louhují a následně cedí přes filtr. Celý proces trvá 12 až 24 hodin a výsledkem je velice jemný, přesto chuťově výrazný nápoj, který na rozdíl od kávy „vařené“ postrádá hořkost a kyselost. Podle portálu Coffeespot.cz pomalá extrakce, navíc za pomocí studené vody, „vytáhne“ z pražených mletých kávových zrn to nejlepší. A ačkoliv se zdá, že jde o dlouhou dobu, aktivní práce s nápojem zabere ve skutečnosti pár minut. O zbytek se postarají voda, káva a lednice. Kromě toho, káva ve stylu cold brew se obvykle připravuje ve větším množství a vydrží v chladu klidně týden až dva. Takže si vlastně napoprvé trochu počkáte, ale pak už jen servírujete z lednice dokonalý osvěžující kávový nápoj.
Mohlo by vás zajímat
Jak na to?
Hrubě mletá kávová zrna se ve vhodné sklenici zalijí studenou vodou, vše se řádně promíchá, zavíčkuje a nechá 12 až 24 hodin v chladu macerovat. Poté je potřeba nápoj přecedit přes kávový filtr. Na jeden díl kávy se používá 10 dílů vody, tedy přibližně 100 g kávy zalévejte 1 litrem studené vody. Ale samozřejmě je to na vás, klidně pro začátek zkuste poměr 90 g kávy na 1 litr vody, anebo později naopak můžete kávy přidat, tedy například použít 140 až 150 g kávy na 1 litr vody.
Mohlo by vás zajímat
Ještě lepší kafe
Chcete-li si nápoj opravdu vychutnat, je vhodné použít pro jeho přípravu výběrovou kávu. Výběrová káva se vyrábí z kávových zrn té nejvyšší kvality a následně se šetrně praží. Proto právě tahle káva dodá nápoji ve stylu cold brew naprosto nezaměnitelné aroma i chuť. No a samozřejmě, vliv na výsledek má také kvalita vody. Máte-li filtrační konvici, určitě ji pro tento případ použijte. Další drobnosti jsou už na vás. Dáte-li si kávu s cukrem nebo bez, s mlékem nebo černou, případně chladivý efekt ještě podpoříte ledem, to už je jen a jen na vašem rozhodnutí. Každopádně si to užijte!
Témata
Recepty k tomuto článku
Mohlo by vás zajímat
Přečtěte si Zobrazit více
Den kávových koktejlů
Sametové Dalgona coffee: Káva „postavená na hlavu“ skvěle chutná, krásně vypadá a ještě odbourává stres!
Jak připravit ledovou kávu doma? Ukážeme vám, jak to zvládnete i bez pomoci šejkru
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Kuřecí kořeněná stehna pečená na zelenině
Přidáno před 18 hodinami
Makovec za hubičku (z domácí pekárny)
Přidáno před 18 hodinami
Naložené ředkvičky
Přidáno 15. 5. 2024 21:05
Červená čočka s rajčaty a špenátem s masem i bez
Přidáno 15. 5. 2024 07:48
Tarhoňa s mletým masem a zeleninou
Přidáno 14. 5. 2024 12:27
Nudlové těsto z domácí pekárny
Přidáno 14. 5. 2024 10:19