Jak na dokonalý tvarůžkový tatarák: Zkuste fígl s máslem podle receptu z pořadu Prostřeno!
20. 6. 2022 Vaření
Nejběžnější tatarák je samozřejmě z hovězího masa, ale v gastronomii se setkáte také třeba s bramborovým, lilkovým, rajčatovým, ale zkusili jste už tatarák z olomouckých syrečků? Je to skvělá delikatesa třeba k pivu a uctíte jí i neortodoxní vegetariány.
Pochoutka na pivní večírek
Olomoucké tvarůžky neboli syrečky vzbuzují spoustu emocí. Jedni se po nich mohou utlouci a další si zacpávají nos už při prvním závanu jejich vůně. Mají lehce štiplavý odér a pikantní chuť, která nesedne každému. Dají se používat za studena i za tepla, na slano i na sladko.
V Prostřeno tento čtvrtek bude Standa Kubín, provozní z tvrze Křelov, podávat klasický hovězí tatarák, ale také specialitu - tvarůžkový tatarák.
Na jednu porci budete potřebovat: 100 g Olomouckých tvarůžků, 3 polévkové lžíce smetany (33 %), 1 malou lžičku sójové omáčky, 25 g másla, špetku drceného kmínu, 2 malé lžičky mleté sladké papriky, 1 malou hrst petrželové nati, šalotku, sůl a pepř.
Jak na to? Rozpusťte si máslo, tvarůžky rozmačkejte vidličkou, šalotku nakrájejte nadrobno. Petrželovou nať najemno nasekejte. Tvarůžky rozmačkejte v misce, přilijte 3 lžíce smetany, okořeňte sladkou paprikou, sojovou omáčkou, kmínem a přilijte rozpuštěné máslo. Přidejte špetku pepře a ještě pořádně promačkejte. Do misky vsypte šalotku, nasekanou petrželku a vše dobře promíchejte a podle chuti přidejte sůl a další koření. Před podáváním nechte dobře vychladit. Podávejte s dobrým domácím chlebem.
Mohlo by vás zajímat
Středověká dobrota
Říká se jim sice Olomoucké, ale už přes 145 let se vyrábí v nedalekých Lošticích. A Loštická továrna na ně získala i ochrannou známku. Olomoucké se jim říká podle toho, že se prodávaly na trzích v Olomouci. V dnešní době tam také najdete například tvarůžkovou cukrárnu, kde můžete ochutnat různé dobroty ze syrečků – třeba kremrole, zmrzlinu nebo třeba dorty.
Dříve se vyráběly v téměř každé domácnosti na Hané. Jejich výroba byla doménou žen, kterým se říkalo pleskačky, podle práce specifické pro jejich výrobu. Ve své podstatě jsou olomoucké tvarůžky specificky uzrálý tvaroh dochucený solí. Ženy hroudy tvarohu ručně pleskaly a tvarovaly pomocí klapaček. Díky tomu byly původně kulaté, ale dnes jsou k dostání i jako kroužky, špalíčky či válečky.
Vznikly vlastně náhodou. Lidé potřebovali zakonzervovat tvaroh, a tak různě experimentovali s nasolovaním, nakládáním do olejů či nálevů, až se časem propracovali k typické chuti a vůni tvarůžků. Nelze přesně určit, kdy byl vyroben první tvarůžek, ale historické prameny se o nich zmiňují už v roce 1452 a v roce 1583 se dokonce objevily v soupisu pozůstalosti. O tom, jak byly populární svědčí i to, že v 17. a 18. století se používaly jako platidlo.
Mohlo by vás zajímat
Dietní sýr
Ač se to nezdá, syrečkům se nemusíte vyhýbat ani při redukční dietě, na rozdíl od ostatních tučných druhů sýra. Obsahují minimum tuku i sacharidů, ale zato jsou plné kvalitních bílkovin (2x více než vepřové maso a o třetinu více než hovězí maso), které hubnutí podporují. Jejich aroma dodá pokrmům nezapomenutelný šmrc.
Hodí se třeba k zapékání těstovin, mas i zeleniny a česnečka s tvarůžky bude pro všechny nezapomenutelný zážitek. Stačí jen na závěr lehce zastrouhnout syrečky a nechat je rozpustit. Je to delikatesa. Zkuste s nimi třeba květákovou polévku. Za studena zase tvarůžky využijete v pomazánkách nebo salátech nebo s nimi ozvláštněte dózu s nakládanými sýry.
Témata
Recepty k tomuto článku
Mohlo by vás zajímat
Související obsah
Jak využít jednozrnku? Prastarý druh pšenice má měkká a lehce křupavá zrna, nahradí rýži v rizotu i těstoviny v polévce
Když se řekne pšenice, vybavíme si nejčastěji… Číst více
Kupované vafle můžete jíst rovnou nebo je ohřát, aby chutnaly jako čerstvě upečené
Pokud je máte rádi a jíte je často, zřejmě už dávno máte koupený vaflovač a připravujete své vlastní, ze spolehlivého těsta. Ale ti, kdo vafle jedí… Číst více
Řezník Martin radí, jak v obchodě poznat dobrý špekáček: Kvalitu prozradí nenápadné drobné detaily i barva uzeniny
Krásné počasí je každoročně spojeno s opékáním… Číst více
Jak na dokonalé houskové knedlíky: Podle receptu knedlíkového mistra Petra Kosinera je zvládnou i začátečníci
Udělat vynikající houskový knedlík není žádná… Číst více
Přečtěte si Zobrazit více
Jak na dokonalý omáčkový základ podle Viléma Vrabce: Recept a postup českého šéfkuchaře zajistí perfektní výsledek
Gastro glosa: Občerstvení na hokejovém mistrovství není drahé, ale nudné a obyčejné. Chtělo by to snahu a péči
Prostřeno se syrovým masem. Naučte se s námi poctivý tatarák i ten falešný z řepy nebo z lilku
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Rajská omáčka z rajských
Přidáno před 11 hodinami
Hrášek se sýrem, vepřová pečeně a ztracené vejce
Přidáno před 20 hodinami
Citrusový džem
Přidáno před 23 hodinami
Pórková polévka s mrkví, fenyklem a vejcem
Přidáno 17. 5. 2024 08:53
Mrkvová pomazánka mediterran z varného mixéru
Přidáno 17. 5. 2024 07:49
Kuřecí kořeněná stehna pečená na zelenině
Přidáno 16. 5. 2024 09:14
Přečtěte si Zobrazit více
15 nejchutnějších jablečných moučníků: Nechte se inspirovat výběrem receptů
Ajvar je pikantní zeleninová směs, kterou využijeme na topinky, špagety nebo pizzu. Poradíme, jak vyrobit ajvar doma
Jak to bylo, šéfe? Pohlreich házel hlášky na Moravě. Oslňte strávníky květákovou polévkou s tvarůžky