Pečeme s Ivou: Upéct jednoduchý chléb je tak snadné! Zkuste to podle starého receptu babičky Elišky
7. 7. 2022 Vaření
Lehoučký chléb s pružnou střídou, která nádherně voní kmínem a láká k zakousnutí, zůstává stejný i další den, pokud ho nesníte. Pouze kůrka chlebu do druhého den přirozeně změkne.
Když pekařka promluví...
Moje babička Eliška tehle jednoduchý recept kdysi velice dávno odněkud opsala, postupem doby poupravila, aby jí těsto sedělo a občas nám chléb doma pekla. Je zcela obyčejný a nemůžu říct, že by něčím nějak nadprůměrně vynikal. Ale je to – vedle rohlíků a koláčů, které většina z nás peče pravidelně – prima změna a navíc je tento světlounký babiččin chléb nadýchaný, pružný a moc dobrý. Byť je upečený jen z hladké mouky.
Co budete na chléb babičky Elišky potřebovat? Omládek: 100 g vody, 1 lžička sladěnky, 130 g hladké mouky, 12 g čerstvého droždí Dále: 180-190 g vody, 3 lžičky drceného kmínu, 50 g strouhaných vařených brambor, 2 rovné lžičky soli (10 g), 370 g hladké mouky
Mohlo by vás zajímat
Jak budete postupovat? Pomocí domácí pekárny: Všechny suroviny na omládek spolu v menší misce dobře promícháme, vyškrábneme do formy pekárny a v zavřené necháme 45 minut kynout. K hotovému omládku pak přidáme zbytek surovin a bez předehřevu necháme pekárnu uhníst těsto. Pak pekárnu vypneme a těsto v ní necháme přibližně 45-60 minut kynout.
Ručně nebo robotem: Suroviny na omládek spolu dobře promícháme a necháme 45 minut kynout. Potom k němu přidáme zbytek surovin, uhněteme a dobře propracujeme těsto, které bude zakryté v míse 45-60 minut kynout.
Vykynuté těsto: Hotové, vykynuté těsto na lehce pomoučeném stole propracujeme, zformujeme do bochníku a vložíme ho do moukou vysypané ošatky. Po 30-45 minutách by měl být chléb vykynutý. S oporou ruky ho vykulíme na plech s pečícím papírem, postříkáme vodou a upečeme ve vyhřáté troubě (230 °C / cca 45 minut).
Drobečky z ošatky
- Máte-li rádi, přihoďte při mísení do těsta trochu semínek nebo sekaných škvarků.
- Těsto s přídavkem brambor stáním při kynutí prirozeně měkne a lehce zřídne, tak se toho nelekněte.
- Moje babička tento chleba nepekla s omládkem, neznala ho. Přesto nám vždy velmi chutnal. Pokud někdy budete potřebovat ušetřit hodinu času, omládek vynechejte, nechte pekárnu vypracovat těsto rovnou a dál už pokračujte podle receptu.
Další recepty ode mě najdete na tomto webu pod mou přezdívkou cathleen.
Příběh mého života i mé cesty k pečení najdete zase zde.
Iva Trhoňová je, jak sama říká, „pečící manželka, matka a babička“, ale také autorka kuchařských knih Ruce v mouce, Upečeno s láskou, Hrátky s těstem a Kouzlo domácí pekárny, a také webové stránky Pekárnománie. Péct začala kdysi před lety, aby rodina ušetřila, postupně se z toho stala celoživotní vášeň, která má ještě i hlubší smysl. „Dokud peču, žiju,“ říká Iva, která s rodinou bydlí v jihomoravských Mouchnicích.
Témata
Recepty k tomuto článku
Mohlo by vás zajímat
Související obsah
Den dětí: Oslavte jej s nápaditě a stylově. Vyrobte jim želé hady, housenky z ovoce nebo domácí nanuky
Den dětí je příležitostí udělat dětem radost.… Číst více
Strouhaný sýr v kuchyni - jednoduchý a chutný pomocník, který vylepší mnoho pokrmů
Strouhaný sýr Strouhaný sýr přidáváme do těst na sýrové tyčinky, sypeme jím pizzu a minipizzu. Zdobíme jím palačinky a langoše, přidáváme ho do… Číst více
Upečte dětem k jejich svátku cupcakes (kapkejky). Jsou jednoduché na přípravu a děti z nich budou mít radost
Nejjednodušším vhodným korpusem je muffin. Upéct muffiny je jednoduché a zvládne to kdejaký začátečník. Udělat krém nebo polevu také nemusí být… Číst více
Báječné zmrzlinové „překvápko“: Připravte si na Silvestra bombastické ledové dezerty
Oslavu posledního dne v roce si většinou… Číst více
Zdravé silvestrovské pohoštění: Zkuste delikátní špíz caprese nebo okurkové závitky!
Chlebíčky, obložené mísy plné salámů a sýrů,… Číst více
Deset tipů, co připravit na Silvestra dětem. Hlavně zdravé suroviny a hodně barev!
Jednohubky s pomazánkami Na jednohubky se děti těší. Připravujeme je z obyčejných rohlíků nebo z baget. Mažeme je oblíbenými pomazánkami a zdobíme… Číst více
Pro začátečníky: Tipy na jídla, která zvládne každý. Nejlepší bramborová kaše i zapečené masové kuličky vás nadchnou
Pro začátečníky existuje řada možností, jak… Číst více
Čeká vás dětská oslava? S těmito nápady na slané i sladké pohoštění zabodujete
Chcete přichystat svým dětem skvělou oslavu, na… Číst více
Pečeme s Ivou: Roztomilé chobotničky můžete s caparty připravit na Den dětí!
Nevíte, jak o víkendu zabavit děti? Vezměte je do… Číst více
Halloweenské MasterChef Česko: Jak na jednoduché chlupaté prsty z listového těsta, pařáty čarodějnice a další děsivé pohoštění
V sedmnáctém díle MasterChefa tak trochu strašilo… Číst více
Přečtěte si Zobrazit více
Za chléb a pečivo platíme stále více. Jak je uchovat co nejdéle v dobrém stavu. Jak je skladovat a předcházet plesnivění
Dokud peču, žiju, říká Iva Trhoňová, která je upoutána na vozík, přesto vydává kuchařky, fotí a vymýšlí nové recepty
Retro okénko: Arašídky v cukru stály jen 2 Kčs a prodávaly se pod názvem Afro. Sladkou dobrotu si snadno připravíte doma
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Pomazánka ze dvou druhů sýra s pečeným česnekem
Přidáno před 6 hodinami
Jablkové buchtičky
Přidáno před 11 hodinami
Pečené brambory s česnekem, vejci, smetanou a sýrem
Přidáno před 11 hodinami
Slaná bábovka z toustového chleba
Přidáno před 15 hodinami
Pečené ziti
Přidáno před 15 hodinami
Plátky vepřové pečeně v pikantní omáčce
Přidáno před 16 hodinami
Přečtěte si Zobrazit více
15 nejchutnějších jablečných moučníků: Nechte se inspirovat výběrem receptů
Kynuté Maruščiny koláčky: Nadýchané a vláčné pečivo neodolatelně voní máslem. Důležité je správně pracovat s droždím
Jak využít listy z pampelišky? Skvěle ochutí bylinkové máslo, v salátu dokonale nahradí rukolu a pesto z nich ladí s těstovinami