Nejlepší borůvkový koláč na světě: Dokonalému výsledku pomůže máslo, skořice i správná drobenka
13. 7. 2022 Vaření
Lesy jsou plné borůvek, je tedy ideální čas si trochu zabarvit ruce domodra a vyrazit na sběr. Borůvky můžete zavařovat, udělat z nich knedlíky, ale nejlepší jsou stejně v borůvkovém koláči. Takovém, který nám připomene dětství a prázdniny u babičky a budete mít díky němu pusu modrou od ucha k uchu.
Koláč nebo pie?
Když se řekne borůvkový koláč, většina lidí si vybaví ten od babičky – kynutý, přes celý plech a posypaný notnou vrstvou křupavé drobenky. Pokud si na kynuté těsto netroufnete, můžete borůvky klidně přimíchat i do těsta na bublaninu, nejvíc ale jejich chuť vynikne v koláči z křehkého těsta, přesně takovému, který v anglicky mluvících zemích označují jako pie. Peče se v kulaté koláčové formě, je nádherně křehký, máslový a přímo se rozplývá na jazyku. Právě tento koláč umožní udělat vrstvičku těsta tak tenkou, že nijak nepřebije chuť borůvek, jen je krásně doplní a vytvoří dokonalou harmonii chutí a vůní.
Mohlo by vás zajímat
Borůvky na křehkém těstě
Základem úžasného borůvkového koláče je dokonalé křehké těsto, které je krásně křupavé a provoněné máslem. Křehké těsto se připravuje z pouhých dvou ingrediencí – hladké mouky a másla. Právě máslo dodá těstu tu správnou chuť a žádný jiný tuk je nenahradí. Vzhledem k tomu, že jsou borůvky po upečení poměrně kyselé, je lepší do těsta přidat i cukr. Ten použijte určitě moučkový, jen s ním je těsto krásně hladké, hrubší cukr se v těstě tak dobře nerozpustí a v těstě zůstanou hnědé tečky. S cukrem ovšem šetřete, ať není koláč přeslazený.
Mouka s tukem se dobře spojí, když do těsta přidáte vajíčko, případně studenou vodu nebo mléko a samozřejmě nesmíte zapomenout na špetku soli pro zvýraznění chutí. Předpokladem úspěchu je připravovat těsto z důkladně vychlazených surovin, hlavně tedy ze studeného másla, a pracovat s ním co nejrychleji dokážete. Hotovému těstu by se také měl dát čas na odložení v lednici. Jen tak bude správně křehké a bude lístkovat. Pokud nemáte s křehkým těstem dostatek zkušeností, můžete si přečíst náš článek o jeho přípravě a řídit se radami slavného cukráře Josefa Maršálka.
Tipy a triky pro vás Všechny tipy a triky
Těsto dochutí vanilka i mandle
I když je křehké těsto výborné samo o sobě, dá se navíc různými způsoby zdokonalit. Jeho křehkosti napomůže, když do něj přidáte trochu kukuřičného škrobu. Chuť těsta vylepšíte vmícháním citronové nebo pomerančové šťávy, nastrouhané kůry z dobře omytého bio citronu nebo pomeranče nebo vanilkového cukru. Část mouky lze v těstě nahradit strouhanými mandlemi nebo mandlovou moukou. Chuť mandlí k borůvkám navíc výborně pasuje.
Mohlo by vás zajímat
Aby borůvky nerozmáčely těsto
Půvab borůvkového koláče spočívá v tenkém těstě. Když na něj nasypete pořádnou dávku borůvek, hrozí, že se vám těsto rozmočí a ztratí svou křehkost. Těsto ve formě je proto dobré krátce předpéct. Nejprve je propíchejte vidličkou, položte na ně pečicí papír a zatižte luštěninami, aby se plát při pečení nevyboulil. Pečte asi 8-10 minut při teplotě 180 °C. Promáčení těsta zabrání i to, když těsto lehce poprášíte strouhankou nebo rozemletými sušenkami a teprve pak na ně nasypete borůvky.
Pomůže rovněž i malý trik, díky němuž nebude borůvková náplň tak řídká. Borůvky si navíc trochu pozornosti zaslouží, jsou ostatně jednou z nejjednodušších koláčových náplní, nemusíte je vypeckovávat, půlit ani zbavovat stopek. Kuličky stačí jen opláchnout, nechat oschnout a nasypat na koláč. Pro lahodnější a pevnější náplň je ovšem lepší je smíchat s trochou běžného nebo ještě lépe vanilkového cukru, jejich chuť zvýrazní i citronová šťáva a kůra a případně i trochu skořice, která náplni dodá šmrnc a zvýrazní chuť borůvek. Nakonec přidejte trochu škrobové moučky (stačí 1-2 lžíce), která ovocnou směs zahustí. Již hotový koláč je třeba nechat pořádně vychladnout, aby se náplň zpevnila.
Mohlo by vás zajímat
Zlatý hřeb na koláči - drobenka
Koláče typu pie se tradičně zdobí mřížkou, k borůvkovému koláči se ale nejvíc hodí křupavá máslová drobenka. Ta se připravuje jen ze tří surovin – hrubé či polohrubé mouky, másla a cukru. Její půvab tkví ve správném poměru ingrediencí. Na dva díly mouky je třeba přidat jeden díl másla a jeden díl cukru. Vše se pak promne prsty, dokud nevznikne typická drobenková konzistence. I drobenku můžete dochutit vanilkovým či skořicovým cukrem. Křupavosti drobenky prospějí nasekané mandle nebo ovesné vločky. Upečený koláč si pak nejlépe vychutnáte se šlehačkou nebo vanilkovou zmrzlinou.
Náš tip: V případě, že máte doma již plnou bandasku borůvek, můžete si upéct koláč třeba podle našeho ověřeného receptu.
Témata
Recepty k tomuto článku
Mohlo by vás zajímat
Přečtěte si Zobrazit více
Drobenka je malý zázrak na koláčích. Jak ji dovést k dokonalosti?
Desatero rad na téma borůvky: Poradíme, jak je nejlépe uchovat a zpracovat nejen do koláčů
Naprosto dokonalé sladké dobroty s borůvkami: Zkuste nepečený dort nebo tiramisu!
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Kuřecí kořeněná stehna pečená na zelenině
Přidáno před 19 hodinami
Makovec za hubičku (z domácí pekárny)
Přidáno před 19 hodinami
Naložené ředkvičky
Přidáno 15. 5. 2024 21:05
Červená čočka s rajčaty a špenátem s masem i bez
Přidáno 15. 5. 2024 07:48
Tarhoňa s mletým masem a zeleninou
Přidáno 14. 5. 2024 12:27
Nudlové těsto z domácí pekárny
Přidáno 14. 5. 2024 10:19
Komentáře
13. 7. 2022 10:57