Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Kebab nebo gyros? Není to totéž. Poznejte rozdíly mezi dvěma pouličními dobrotami
Zdroj: Freepik, stockking

Také se vám kebab a gyros tak trochu pletou? Na první pohled by sice člověk mohl říct, že jde o to samé – zkrátka o kousky grilovaného masa zabalené v nějaké placce. Ale rozdíl mezi nimi je nejen v druhu masa, ale také v koření na ochucování.

Oblíbené rychlé občerstvení

Kebab, gyros, döner, dürüm nebo dokonce shawarma… tyto speciality pouličních stánků s občerstvením v poslední době i u nás zdatně šlapou co do popularity na paty konkurentům v podobě párků v rohlíku nebo burgerů. Stánky s masem opékaným na grilu najdete už téměř v každém malém městě. Právě velké vertikální grily, ne nichž se opékají za stálého otáčení válce masa, jsou jim společné, stejně jako území, kde se připravují, tedy na pomezí Balkánu a Blízkého východu. I když je často zaměňujeme, rozdíly mezi nimi najdete.

Kebab

Kebab si spojujeme hlavně s Tureckem a právě dlouholetá nevraživost mezi Turky a Řeky může za to, že když v Turecku požádáte o gyros, příliš vřele s vámi jednat nebudou. Přestože pojmem kebab označujeme obvykle právě maso podávané v chlebu nebo zabalené v placce, ve skutečnosti se tak v Turecku, ale i v dalších zemích Blízkého východu a Střední a Jižní Asie obecně označuje grilované nebo na rožni pečené maso.

Díky tomu existují různé druhy kebabů, které se liší hlavně v použitém koření (nejčastěji paprika, česnek, sůl, pepř). Kebab se obvykle podává se zeleninou, jako jsou papriky, cibule a rajčata a jako příloha se k masu servíruje pita chléb nebo rýže. Kebab se připravuje ze skopového, jehněčího, hovězího, telecího, kuřecího či rybího masa. Nikdy ne z vepřového, jelikož muslimové vepřové nejedí. Proto i platí, že většina masa, podávaného i v českých provozovnách kebabu, je halal. Jako halal se označuje maso ze zvířete, které bylo popraveno podle muslimských tradic. 

Na dovolené v Turecku nebo v dalších zemích zmiňované oblasti se pod názvem kebab prodávají i grilované masové špízky připravené buď z masa nakrájeného na kostičky nebo z mletého masa vytvarovaného do podoby válečků. Tento pokrm se ale ve skutečnosti jmenuje shish (šiš) kebab, v zemích bývalého Sovětského svazu nebo v Izraeli a Íránu je ovšem znám jako šašlik

Döner a dürüm

Döner kebab je nařezané maso servírované v pita chlebu společně se zeleninou. Döner ovšem nevznikl v Turecku, ale překvapivě v Německu a vděčíme za něj tureckým emigrantům. Za otce moderního döner kebabu je považován Turek Kadir Nurman, kterého napadlo zabalit grilované maso do pita chleba a prodávat ho ze stánku s rychlým občerstvením, který si otevřel v Berlíně roku 1972.

Právě až v těchto německých bistrech se do döner kebabu dostaly různé dresinky (nejčastěji se používá česnekový, bylinkový, pikantní, někdy s příchutí karí koření). Vedle döneru si můžete objednat i tzv. dürüm. V tomto případě se ale masem neplní pita chleba, ale jde o wrap, tedy maso zabalené do chlebové placky (lavaš nebo yufka) podobné mexické tortille. Náplň je stejná, rozdíl je jen ve způsobu balení, tedy do formy rolky. Dürüm kebab někdy sestává pouze z masa a hranolků.

Shawarma

V některých bistrech se můžete setkat i s výrazem shawarma (šavarma). Pod tímto názvem se kebab prodává hlavně v Libanonu, ale i v jiných zemích Blízkého východu. Maso (obvykle jehněčí nebo skopové) se často servíruje s libanonským salátem tabbouleh, kromě čerstvé zeleniny se do placky dává i nakládaná zelenina, dresink se občas připravuje ze sezamové pasty tahini.

Gyros

Gyros je naopak oblíbeným pouličním jídlem v Řecku. Slovo gyros byl původně název pro koření, až později se tak začal označovat pokrm. Jinak ale gyros znamená točit a odkazuje ke způsobu přípravy masa na vertikálním grilu, kdy se z válce odkrajují dlouhým nožem malé kousky, které se pak prodávají ve speciálním pita chlebu společně s cibulí a dalšími druhy zeleniny. Často se do chlebové placky balí rovnou s masem i hranolky a vše se ještě zalévá omáčkou z řeckého jogurtu a okurek známou jako tzatziki. V restauracích se ovšem gyros (tedy nařezané kousky masa) servíruje i na talíři se salátem a hranolky nebo chlebem. Gyros může být a také velmi často bývá z vepřového masa, i koření bývá jiné – maso se nejčastěji dochucuje oreganem, mátou a mletou paprikou.

Zásadní rozdíly mezi těmito dvěma druhy street foodu tedy jsou:

  • Kebab nikdy není z vepřového masa a správně by měl být z halal masa (ne vždy se to dodržuje). Ochucený je směsí koření, typického pro arabské země. V tomto koření převládá paprika, pepř, česnek a citron. 
  • Gyros může být z různých druhů mas včetně vepřového a dokonce je nejčastěji z vepřového masa. Dochucuje se také směsí koření, ve které převládá oregano, máta nebo rozmarýn, a podává se se salátem tzatziki. Pravý gyros "bydlí" v Řecku, tam si také dopřejete ten nejlepší.

Zdroje informací:
Bbc.com

Recepty k tomuto článku

Mohlo by vás zajímat

Související obsah

Den čokoládového fondue

Den čokoládového fondue

Čokoládové fondue je tím pravým řešením, pokud máte velkou chuť na čokoládu, ale jen málo času. Příprava této pochutiny je totiž velice jednoduchá.… Číst více

Marie

Náhodný recept Zobrazit více

Nejnovější recepty Více

Naposledy jste si prohlédli