Řekni mi, jaké ryby doma jíte aneb Společenské postavení ve starém Římě podle jídelníčku
2. 10. 2022 Historie a zajímavosti
Napadlo vás, že podle ryb se poznalo bohatství a společenský význam? Ti, co ve starém Římě měli na talíři čerstvé ryby, stáli ve společenském žebříčku vysoko. Obyčejní a chudší lidé se museli spokojit s rybami sušenými a solenými.
Není ryba jako ryba
Konzumovat nebo darovat čerstvé ryby, to dělalo dojem na ostatní! A obzvlášť v místech, která byla dál od moře. To se však netýkalo všech druhů čerstvých ryb; existovaly druhy, které byly vyhledávané a na trhu dosahovaly vysokých cen, a jiné, které si mohlo dovolit širší spektrum obyvatel.
Mohlo by vás zajímat
Důležitý byl druh a velikost ryb. Vyhledávanými rybami, které mohly mít vysokou cenu, byly velké exempláře okouna, cejna či parmy nebo makrela. Měly vyšší obchodní, a tedy i společenskou hodnotu než ty menší. Mořské ryby byly obecně vyhledávanější než sladkovodní.
Malé druhy, jako jsou šproty či sardinky, nebyly považovány za příliš kvalitní, stejně tak ančovičky. Z hlediska statusu a peněžní hodnoty byly čerstvé ryby nadřazeny rybám konzervovaným. V rámci každé z těchto kategorií však existovala hierarchie žádanosti.
Mořské plody spolu s dalšími speciálními potravinami, jakými byli pávi nebo plameňáci, stály na vrcholu pomyslné pyramidy okázalosti a luxusu.
Solené ryby byly nejlevnější
A jak se ryby konzervovaly? Solení bylo ve starověku nejběžnějším způsobem uchovávání masa a ryb, V kuchařské knize z přelomu letopočtů známé jako Apicius (Marcus Gavius Apicius byl známý gurmán a labužník, který žil v 1. století před naším letopočtem) se solené ryby objevují v mnoha receptech.
Podle cenovém ediktu vydaného císařem Diokleciánem v roce 301 n. l. solené ryby byly levnější (6 denárů) než nejlevnější čerstvé ryby (8 denárů), tedy sladkovodní ryby druhé jakosti, a v každém případě levnější než některé maso (kozí, skopové a hovězí stálo 8 denárů).
Pikantní omáčky
Solené ryby Římané (ale i Řekové) často používali i jako předkrm. Uchovávaly se ve slaném nálevu a v omáčce, které se říkalo muria. Šlo o extrakt z nasoleného tuňáka. Ten se používal jako koření, podobně jako garum, jehož základem byla makrela.
A protože tuňák byl dostupnější a levnější než makrela, muria byla na jídelníčku obyčených lidí a garum na stole bohatých.
Podle dochovaných receptů se kusy nasoleného tuňáka konzumovaly s vejci vařenými natvrdo.
Recept ze starého Říma
Na solené rybě s aromatickou omáčkou podle starého římského receptu si můžete pochutnat i vy. Tento pokrm je určený ke konzumaci v malém množství. Staří Římané k němu pekli chléb s kypřidlem z hroznového moštu a s mákem. Dnes se doporučuje jako předkrm s vejci, olivami, zeleninou a chlebem či pečivem. Připravte si:
- 1 balení solených ančoviček (cca 300 g), k dostání jsou například v prodejnách asijských potravin
- černý pepř
- hrst čerstvých bylinek (oregano, rukola, máta, routa)
- 4 vyloupané vlašské ořechy
- 1 datle
- 1 lžíce pálivé hořčice (Římané používali hořčici, která kromě bílých hořčičných semínek obsahovala drcené piniové oříšky a bílý vinný ocet)
- med
- olivový olej
- bílý vinný ocet
A jaký je postup? Osolené ryby namočte do studené vody. Čerstvé bylinky zatím najemno nasekejte a v hmoždíři rozdrťte pepř. Do hmoždíře přidejte bylinky, vlašské ořechy, datli nakrájenou na kousky, smíchejte se lžící hořčice, trochou medu, olivového oleje a octa.Vylijte vodu a rybu povařte asi 30 sekund. Rybu podávejte potřenou připravenou omáčkou.
Možná jste při čtení článku dostali chuť na rybu. Zkuste si třeba podle našeho videoreceptu připravit chutné, a přitom rychlé rybí filé.
Rybí filé na špenátosýrovém lůžku s rajčatovou čepicí
Zdroje informací:
link.springer.com: Fish and Fishing in the Roman World
historicalitaliancooking.home.blog: Ancient Roman Salted Fish with Arugula Sauce
Témata
Recepty k tomuto článku
Mohlo by vás zajímat
Přečtěte si Zobrazit více
Opulentní hostiny starověkého Říma: Dušený papouščí jazyk nebo nadívaný plch se konzumovali vleže
Historie zavařování: Původně se sklenice uzavíraly pytlíkem z vepřového měchýře a na marmelády se lil parafín
První „kuchařka“ pochází ze starověké Mezopotámie. Takhle se vaří ječná kaše s datlemi podle 4 000 let starého receptu
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Kuřecí kořeněná stehna pečená na zelenině
Přidáno před 17 hodinami
Makovec za hubičku (z domácí pekárny)
Přidáno před 17 hodinami
Naložené ředkvičky
Přidáno 15. 5. 2024 21:05
Červená čočka s rajčaty a špenátem s masem i bez
Přidáno 15. 5. 2024 07:48
Tarhoňa s mletým masem a zeleninou
Přidáno 14. 5. 2024 12:27
Nudlové těsto z domácí pekárny
Přidáno 14. 5. 2024 10:19
Přečtěte si Zobrazit více
15 nejchutnějších jablečných moučníků: Nechte se inspirovat výběrem receptů
Portugalská treska Bacalhau: Ryba, kterou touží na cestách ochutnat téměř každý. Takhle snadno si ji připravíte i doma
Náš život s celiakií: Upekla jsem mandlový koláč podle receptu Josefa Maršálka. Áňa z něj byla nadšená