Halloweenská pochoutka: Sladká jablka!
9. 10. 2013 Tipy a triky
Slavení Halloweenu u nás není příliš rozšířené, což je celkem škoda vzhledem k tomu, že se pod povrchem děsivých dekorací, strašidelných kostýmů a škodolibých žertíků skrývá velmi zábavný a milý svátek. Vyzkoušejte některé z tradic a zvyků Halloweenu a užijte si kouzlo jedinečné mystické atmosféry.
Slavení Halloweenu u nás není příliš rozšířené, což je celkem škoda vzhledem k tomu, že se pod povrchem děsivých dekorací, strašidelných kostýmů a škodolibých žertíků skrývá velmi zábavný a milý svátek. Vyzkoušejte některé z tradic a zvyků Halloweenu a užijte si kouzlo jedinečné mystické atmosféry.
V americky mluvících zemích předznamenávají příchod Halloweenu velkolepé přípravy. Slavící si dávají obzvláště záležet na výzdobě a dekoraci domu. Vedle tradiční vydlabané dýně se svíčkou uvnitř patří k typickým znakům Halloweenu čarodějnice, černé kočky, netopýři, hadi, pavouci a pavučiny, duchové, kostlivci a další strašidla.
V podvečer 31. října děti převlečené do strašidelných kostýmů chodí dům od domu a s pořekadlem „Trick or treat!“ („Koledu, nebo vám něco provedu!“) koledují svou výslužku. Pokud děti nedostanou sladkosti nebo peníze, mohou si být majitelé domu jistí, že je nemine trest v podobě šprýmů, jakými jsou rozbitá vajíčka na autech, pomalovaná okna nebo pasta na klikách.
Děti jsou obvykle obdarovávané bonbóny, čokoládami a sušenkami; některé rodiny si však na pohoštění a výslužce dávají opravdu záležet a jejich hostiny připomínají spíše umělecká díla: perníčky mají podobu duchů, dortíčky jsou zdobeny čokoládovými netopýry a z marcipánu jsou stavěny malé pomníčky.
Typickou halloweenskou dobrotou jsou sladká jablka, na kterých si s oblibou pochutnávají jak děti, tak dospělí. Zkuste si je připravit i vy. Na jejich výrobu budete potřebovat:
- 6 jablek
- 2 šálky krystalového cukru
- ¾ šálku vody
- ½ šálku kukuřičného sirupu
- Potravinářské barvivo (červená barva: 3 kapky červené + 1 kapka žluté; zelená barva: 5 kapek modré + 2 kapky zelené) – není nezbytnou ingrediencí
Všechny ingredience smíchejte v hrnci a za stálého míchání vařte při vysoké teplotě minimálně 20 minut. Jablka již mějte připravená: omyjte je, odstraňte šťopku a místo ní zapíchněte silnější špejli nebo dobře omytou větvičku. Jablka přichystejte na pečící papír a zalijte připravený cukerným roztokem: musíte pracovat rychle a opatrně, protože roztok po odejmutí z tepla brzy tvrdne.
Po zaschnutí můžete jablka podávat tak, jak jsou, nebo je nakrájet na menší měsíčky. Šťavnatá chuť jablek v kombinaci s tvrdou sladkou krustou vám jistě zachutná nejen na Halloween.
Mohlo by vás zajímat
Přečtěte si Zobrazit více
Rychlé a levné halušky z mouky a brambor. Jak je snadno připravit a s čím je podávat
15 nejlepších receptů na vánoční cukroví: Prohlédněte si výběr z našeho receptáře
Recepty a triky na nejlepší halloweenské cukrovinky rozhodně pobaví děti. I dospělí si s nimi až strašidelně rádi zamlsají
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Mrkvová pomazánka mediterran z varného mixéru
Přidáno před 1 hodinou
Kuřecí kořeněná stehna pečená na zelenině
Přidáno před 23 hodinami
Makovec za hubičku (z domácí pekárny)
Přidáno 16. 5. 2024 08:51
Naložené ředkvičky
Přidáno 15. 5. 2024 21:05
Červená čočka s rajčaty a špenátem s masem i bez
Přidáno 15. 5. 2024 07:48
Tarhoňa s mletým masem a zeleninou
Přidáno 14. 5. 2024 12:27
Přečtěte si Zobrazit více
Rebarbora dá jedinečkou chuť koláčům i džemům. Nejezte ji syrovou a sklízejte pouze do letního slunovratu
Bramborové knedlíky plněné uzeným masem: K výraznější chuti uzeného pomůže jeden trik a smažená cibulka jídlo doladí
Připravujete tento rok halloweenskou party? Máme pro vás dokonale strašidelné, ale jednoduché občerstvení
Komentáře
19. 10. 2013 07:35
11. 10. 2013 10:03
10. 10. 2013 08:28