Falešná sekaná z hub je delikatesa nejen pro vegetariány. S tímto kořením je k nerozeznání od té masové
26. 9. 2022 Vaření
Máte rádi sekanou? Nemusí být vždy pouze z masa. Zajděte si do lesa a nasbírejte houby. Těchto pokladů je letos dostatek. Sekaná z hub je šťavnatá, plná chuti a vůně lesa.
Jaké houby se hodí do sekané
Sekanou si můžete připravit pouze z masa, oblíbené jsou ale také varianty s kadeřávkem. Se zásobami hub stojí za vyzkoušení také houbová sekaná. Sice by se do ní hodily i žampiony, ale směs pevných hub (kozáci, suchohřiby, hřiby hnědé, nebo třeba pravé hřiby) a „mazlavých hub“ jako jsou babky či klouzek, naznačuje vynikající výsledek. Později v zimních měsících pak můžete sáhnout i po houbách sušených. Nezapomeňte je namočit alespoň na půl hodiny, pak je duste s kmínem a solí zhruba půl hodiny. Dále se sekaná se sušenými houbami dělá jako ta s čerstvými.
Mohlo by vás zajímat
Co budete potřebovat na sekanou z hub
Sekané sluší i česnek a majoránka, ale nepřežeňte to s nimi, abyste nepřehlušili houbové aroma. Byla by to škoda. Vždy dávejte do jídla pouze ty houby, které bezpečně poznáte. Na sekanou z hub můžete použít čistě houby, pak se bude jednat o vegetariánskou variantu. Můžete se ale pustit i do sekané v hlavních rolích s masem a houbami. Pokud se rozhodnete pro tu bez masa, budete potřebovat 500 g čerstvých hub, 1 větší cibuli, 3 housky, 200 ml mléka, 2 vejce, 2 střední stroužky česneku, lžičku drceného kmínu, mletý pepř, sůl, petrželku, můžete přidat i lžičku majoránky, dále strouhanku podle potřeby a olej na pečení.
Jak připravit houbovou sekanou
Předehřejte troubu na 200 °C. Očistěte houby a pokrájejte je na kostičky. Cibuli oloupejte a nasekejte ji na menší kostičky. Na pánvičce rozehřejte lžíci oleje a nechte na něm zpěnit cibulku. Pak přidejte houby a duste zhruba dvacet minut. Připravte si housky, pokrájejte je na větší kousky a namočte je na pár minut do misky s mlékem. Z housek vymačkejte mléko, dejte je do mísy, přidejte část vajec. Zbytek nechte v misce vedle na potření před pečením. K houskám přidejte dušené houby, prolisujte česnek, vložte kmín, pepř, sůl a posekanou petrželku a zasypte strouhankou tak, aby šla ze směsi vytvarovat šiška. Do pekáčku dejte lžíci oleje a nechte ho rozehřát. Pak do něj vložte šišku sekané, potřete ji prošlehaným vajíčkem a pečte v rozehřáté troubě za občasného přelévání tukem a šťávou dozlatova.
Milovníci masa mohou zvolit variantu s mletým masem. Extra luxusní záležitostí je pak krůtí sekaná s houbami.
K sekané se hodí zeleninový salát, ale i obyčejné brambory, případně bramborová kaše.
Náš tip: Zkuste si uvařit klasiku, houbovou omáčku:
Témata
Recepty k tomuto článku
Mohlo by vás zajímat
Přečtěte si Zobrazit více
Bramborové knedlíky plněné uzeným masem: K výraznější chuti uzeného pomůže jeden trik a smažená cibulka jídlo doladí
Houby naložené v sádle nebo v soli: Dva tradiční způsoby, jak si uchovat poklady z lesa na zimu
15 nejchutnějších jablečných moučníků: Nechte se inspirovat výběrem receptů
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Kuřecí kořeněná stehna pečená na zelenině
Přidáno před 11 hodinami
Makovec za hubičku (z domácí pekárny)
Přidáno před 12 hodinami
Naložené ředkvičky
Přidáno 15. 5. 2024 21:05
Červená čočka s rajčaty a špenátem s masem i bez
Přidáno 15. 5. 2024 07:48
Tarhoňa s mletým masem a zeleninou
Přidáno 14. 5. 2024 12:27
Nudlové těsto z domácí pekárny
Přidáno 14. 5. 2024 10:19
Přečtěte si Zobrazit více
Modelovací hmotu připravíme také z pěnových bonbonů marshmallow
Bábovka Albert plněná tvarohem: Štavnatý a vláčný moučník dovedou k nadpozemské dokonalosti i speciálně upravené rozinky
Jak připravit sirup z bezových květů zastudena: Kromě bezu stačí jen citron, cukr a správný postup