Hitem internetu je pečené česnekové máslo. Skvěle dochutí bagety nebo těstoviny a jeho příprava je snadná
29. 9. 2022 Vaření
Chcete si trochu usnadnit vaření a připravit si univerzální dochucovadlo? Česnekové máslo je rozhodně dobrá volba. Můžete na něm podusit maso, osmahnout rýži na italské rizoto nebo jím dochutit pečené kuře. Rozhodně si na něm ale pochutnáte, i když ho jen namažete na čerstvý chléb nebo křupavou bagetku.
Bez másla se v kuchyni neobejdete
Máslo je surovina, která nesmí chybět v žádné domácnosti. U nás se obvykle používá to obyčejné, v anglicky mluvících zemích je častější máslo slané, které se výborně hodí nejen k namazání na pečivo, ale i na přípravu různých slaných pokrmů. Ještě lepší však je máslo ochucené. Pokrmu totiž dodá nejen vynikající jemnou chuť a vůni po mléčném tuku, ale i další příchuť podle toho, jaké si připravíte.
Mohlo by vás zajímat
Máslo ochutí nejen bylinky
V obchodech bývá k dostání máslo bylinkové, mnohem lepší však je si takové udělat doma. Jeho předností je, že si sami vyberete suroviny, které do něj použijete, a víte pak přesně, co v másle je. Navíc je můžete dochutit mnoha způsoby. Máslo výborně doplní nejen bylinky, které si v tom domácím můžete nakombinovat dle své chuti, ale i různé druhy koření nebo třeba právě česnek, který dodá máslu a následně i pokrmu, do něhož je použijete, specifickou chuť.
Dokonalá aromatická přísada s vůní česneku
Pokud si máslo uděláte předem, budete mít doma už rovnou nachystanou přísadu, kterou využijete při přípravě mnoha slaných pokrmů a nebudete pak muset při vaření přidávat další ingredience. Ochucené máslo je vynikající hlavně k masu, nejen pečenému, ale i ke grilovanému. Česnekové máslo výborně pasuje třeba ke grilovanému steaku, z něhož udělá ještě větší delikatesu. Jednoduše jím však dochutíte rovněž pečené brambory či vylepšíte jinak pro někoho možná fádní dušenou zeleninu. Pokud máte rádi opečené topinky potřené česnekem, je na ně česnekové máslo přímo ideální. S jeho pomocí totiž vytvoříte aspoň o trochu zdravější pochutinu. Chléb totiž nebudete muset smažit ve vrstvě oleje, stačí jej jen opéct v toustovači nebo nasucho na pánvi a potřít máslem.
Jak ochucené máslo připravit?
Česnekové máslo se dá připravit několika způsoby. Můžete jen máslo nechat trochu povolit, česnek oloupat a utřít na jemnou pastu a tu pak vmíchat k máslu. Případně lze přidat i trochu soli a najemno nasekané bylinky. Takové máslo pak můžete uchovávat buď ve sklenici, nebo jej můžete zabalit do potravinářské fólie a vytvarovat z něj váleček, z něhož pak budete jen odkrajovat kousky dle potřeby. I když je tato metoda poměrně jednoduchá, zabere vám trochu víc času, neboť musíte všechny ingredience nasekat a navíc tření másla je také trochu pracnější.
Mohlo by vás zajímat
Pečené máslo s česnekem
V posledních měsících je hitem Instagramu pečené česnekové máslo. To lze připravit dvěma způsoby.
- První možnost: Celou paličku česneku podélně rozpůlte, řezné plochy pokapejte olivovým olejem a posolte. Zabalte do alobalu a dejte péct do trouby do změknutí. Doporučujeme to dělat zároveň s jiným pečením, abyste nezapínali troubu jen kvůli jendomu česneku. Jakmile česnek změkne, což je asi za 30 minut, otevřete alobal a sgtroužky vymačkejte do misky. Přidejte trochu olivového oleje, máslo, případně bylinky a česnekové máslo je hotové. Uchovávejte je v lednici.
- Druhá možnost: Máslo dejte do pekáčku a pak do něj napíchejte těsně vedle sebe oloupané stroužky česneku. Další můžete poházet do pekáčku kolem másla a lze přidat i trochu bylinek. Pak vše vložte do trouby a pečte, dokud se máslo nerozpustí. Hotové máslo nakonec jen slijte přes sítko do sklenice a uložte ztuhnout do chladu. Poté už ho můžete používat, kdykoliv na něj dostanete chuť, třeba místo pomazánky na pečivo. Na tomto česnekovém másle je navíc úžasné to, že se do něj přenese jen chuť česneku. Pečením navíc česnek lehce zesládne a ztratí svou štiplavost, což ocení hlavně ti, kterým bývá po čerstvém česneku těžko.
Témata
Recepty k tomuto článku
Mohlo by vás zajímat
Související obsah
Jak využít jednozrnku? Prastarý druh pšenice má měkká a lehce křupavá zrna, nahradí rýži v rizotu i těstoviny v polévce
Když se řekne pšenice, vybavíme si nejčastěji… Číst více
Kupované vafle můžete jíst rovnou nebo je ohřát, aby chutnaly jako čerstvě upečené
Pokud je máte rádi a jíte je často, zřejmě už dávno máte koupený vaflovač a připravujete své vlastní, ze spolehlivého těsta. Ale ti, kdo vafle jedí… Číst více
Řezník Martin radí, jak v obchodě poznat dobrý špekáček: Kvalitu prozradí nenápadné drobné detaily i barva uzeniny
Krásné počasí je každoročně spojeno s opékáním… Číst více
Jak na dokonalé houskové knedlíky: Podle receptu knedlíkového mistra Petra Kosinera je zvládnou i začátečníci
Udělat vynikající houskový knedlík není žádná… Číst více
Přečtěte si Zobrazit více
Zapečená česneková bageta jako z pizzerie: Tipy a triky na perfektní pochoutku
15 nejchutnějších jablečných moučníků: Nechte se inspirovat výběrem receptů
Gastro glosa: Občerstvení na hokejovém mistrovství není drahé, ale nudné a obyčejné. Chtělo by to snahu a péči
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Rajská omáčka z rajských
Přidáno před 11 hodinami
Hrášek se sýrem, vepřová pečeně a ztracené vejce
Přidáno před 20 hodinami
Citrusový džem
Přidáno před 23 hodinami
Pórková polévka s mrkví, fenyklem a vejcem
Přidáno 17. 5. 2024 08:53
Mrkvová pomazánka mediterran z varného mixéru
Přidáno 17. 5. 2024 07:49
Kuřecí kořeněná stehna pečená na zelenině
Přidáno 16. 5. 2024 09:14
Přečtěte si Zobrazit více
Co je nezbytné přidat do velikonoční hlavičky? Jaké maso a bylinky na nádivku použít, aby skvěle chutnala
12 nejlepších receptů na pečené kuře: Zkuste to s česnekem a citronem, plněné mandlovou nádivkou nebo à la kachna!
Přepuštěné máslo je čím dál víc populárnější. Říká vám ale něco staročeská surovina šmolc?