Bylinky v kuchyni 2
19. 3. 2009 Vaření
Bylinka | Obrázok | Pestovanie | Použitie |
Pažitka Allium schoenoprasum |
Obľubuje slnečné stanovište alebo polotieň. Vyhovuje jej stredne ťažká hlinitá pôda s dostatkom živín a vápnika. | Je neoceniteľnou hlavne v studenej kuchyni. Pridávame ju nasekanú do rôznych nátierok, syrových pomazánok, šalátov, polievok. Taktiež nám slúži ako dekorácia na chlebíčky a pod. Kvet môžeme použiť ako dekoráciu na rôzne jedlá. Tvorí tiež podstatnú zložku bylinkových masiel. V zásade ju používame všade, kde sa hodí cibuľa. | |
Petržlen Petroselinum crispum |
Petržlenu sa darí najlepšie v úrodnej, vlhkej a dobre priepustnej pôde. Vyhovuje mu slnečné stanovište, alebo polotieň. | Do jedál sa pridáva tesne pred dovarením, alebo ho pridáme už do hotových jedál. Je výborný na mäsá, varené zemiaky, zeleninové polievky, omáčky, šaláty, plnky, nátierky, majonézy, studené misy, hubové a vajcové jedlá, zeleninu, šťavy alebo obložené chlebíčky. Tak isto môžeme použiť i kučeravý petržlen. | |
Rozmarín Rosmarinus officinalis |
Rozmarín sa dá pestovať zo semien alebo z odrezkov, pôda musí byť priedušná, inak ker hynie. Rozmarín znáša mráz do piatich stupňov, teda v zime je lepšie ho preniesť do miestnosti s teplotou okolo 15 stupňov a potom mierne zalievať. | Rozmarín má silnú prenikavú chuť, preto ho používame opatrne. Používa sa na pečené bravčové a baranie mäso, na králika, na dusenú i pečenú hydinu. Pikantnú chuť takisto dodáva omáčkam, polievkam či zeleninovým pokrmom. Ak sa v pokrme nechá dlho, tak mu môže dodať horkú pachuť (preto sa dáva do vajíčka na čaj alebo sa používa v bylinkovom vrecku). Nikdy ho nepoužívame spoločne s bobkovým listom! | |
Saturejka Satureja hortensis |
Saturejke nevadí sucho, ale potrebuje dostatok tepla. Výhonky sa strihajú pri zemi, aby sa rastlina rozkošatila. Tiež je možné ju pestovať v kvetináči. | Čerstvú bylinku dávame do zemiakovej polievky, do zemiakového a uhorkového šalátu, do bylinkovej nátierky alebo ju sypeme na chlieb; sušenú pridávame do paradajkovej omáčky, do húb, majonézy, krúp, kelu a strukovín. Tiež sa hodí k jahňaciemu a bravčovému mäsu, k rybám, pridáva sa do nakladanej zeleniny. | |
Šalvia Salvia officinalis |
Výborne sa dá pestovať v lkvetináči, je veľmi nenáročná. | Používame hlavne mladé koncové výhonky rastlín. Čerstvými, ale i sušenými lístkami koreníme jahňacinu, baraninu, teľacinu, hydinu i ryby. Dochucujeme ňou maslo, syr, nátierky, cibuľovú polievku, dusené rajčiaky, pečienku, rôzne plnky alebo i pečené zemiaky. | |
Tymián Thymus vulgaris |
Seje sa na jar, jednotlivé vetvičky sa zbierajú v priebehu celého roka. Má rád teplo, znáša aj prudké slnko. Na jeseň ker ostrihajte, prikryte čečinou a listami alebo preneste do miestnosti s teplotou 15 stupňov. Dá sa dobre pestovať v kvetináči. | Tymian hodí do strukovinových pokrmov, do mletého mäsa, na prípravu zveriny, hydiny, zeleninových pokrmov a šalátov, omáčok, pizze a marinád na grilovanie. Dobre sa kombinuje s cesnakom, olivami a paradajkami a je vhodný aj do cestovinových pokrmov. Zeleninu koreníme tymianom opatrne. |
Mohlo by vás zajímat
Související obsah
Vánoce za starých časů: Když se kapr dělal na černo a místo salátu se jedla pučálka
Říká vám něco kuba, peciválky či šprachanda?… Číst více
Pokud neholdujete kroupám, můžete vánočního kubu uvařit i z jiných obilovin. Poradíme ty nejvhodnější
Jiné obiloviny místo krup mohou být vhodnou náhradou. Většina z nich je výživově velmi hodnotná, podobně jako kroupy. A jsou většinou přirozeně… Číst více
Jak se dělá muzika: Staročeský pokrm byl sladkou tečkou po štědrovečerní večeři
Kde se vzal název muzika? To nikdo neví. Možná se jí tak říká proto, že jíst takový pokrm bylo jako poslouchat hudbu. V jiných oblastech se muzice… Číst více
Jak se v kuchyni zbavit zápachu ze smažení? Pomůžou ocet, skořice nebo aviváž!
Mezi nejnepříjemnější a nejobtížněji… Číst více
Vánoční houbový kuba: Jak se připravuje tento typický staročeský pokrm?
Krajové varianty receptu se mohou mírně lišit, základ však zůstává zpravidla stejný: kroupy a houby – ať už sušené nebo čerstvé. Protože šlo o… Číst více
Černý kuba: Kde vzalo staročeské vánoční jídlo svůj název a jak se vlastně dělá?
Chcete vidět na Štědrý den zlaté prasátko, ale… Číst více
Muzika, šprachanda nebo tomáškový kompot? Uvařte si méně známou staročeskou specialitu
Když dojíme štědrovečerní večeři, většinou se… Číst více
Jak prát utěrky? Místo prášku použijte tabletu do myčky a na aviváž raději zapomeňte!
Přestože papírové utěrky jsou docela praktická… Číst více
Na povrchu křupavý a uvnitř jemně krémový. Takový bude staročeský houbový kuba se správně uvařenými kroupami
Houbový kuba je i v dnešní době tradičním pokrmem… Číst více
Masopust končí, je tu Popeleční středa a s ní čas půstu. Co bychom měli jíst a pít během následujících týdnů? Třeba staročeskou pučálku
Pokud jste si doteď neužili dostatečně koblih,… Číst více
Přečtěte si Zobrazit více
Náš život s celiakií: Upekla jsem mandlový koláč podle receptu Josefa Maršálka. Áňa z něj byla nadšená
Caesar wrap je snadný, lehký a chutný. S videonávodem ho připravíte za pár minut
Bramborové knedlíky plněné uzeným masem: K výraznější chuti uzeného pomůže jeden trik a smažená cibulka jídlo doladí
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Kuřecí kořeněná stehna pečená na zelenině
Přidáno před 16 hodinami
Makovec za hubičku (z domácí pekárny)
Přidáno před 16 hodinami
Naložené ředkvičky
Přidáno 15. 5. 2024 21:05
Červená čočka s rajčaty a špenátem s masem i bez
Přidáno 15. 5. 2024 07:48
Tarhoňa s mletým masem a zeleninou
Přidáno 14. 5. 2024 12:27
Nudlové těsto z domácí pekárny
Přidáno 14. 5. 2024 10:19
Přečtěte si Zobrazit více
Buchty po ránu: Nadýchané bydžovské peciválky podle receptu Josefa Maršálka. Vláčnost zaručí jeden krok při přípravě
Jak připravit sirup z bezových květů zastudena: Kromě bezu stačí jen citron, cukr a správný postup
15 nejlepších receptů z kapra: Máme pro vás výběr tradičních i nových receptů
Komentáře
21. 11. 2009 13:15