Pečeme s Ivou: Jak udržovat chlebový kvásek a jak z jeho přebytku upéct makové „telky“ kváskové nejen k televizi
27. 4. 2023 Vaření
Chroupání pro milovníky máku, ale také zužitkování většího množství zbylého kvásku – to jsou tyto kváskové krekry. Snadné na přípravu, rychle hotové a tak dobré! Jedna dávka prostě nestačí.
Když pekařka promluví...
V minulém článku o založení žitného kvásku jsem slíbila pokračovat v tématu. Kvásek jsme z mouky a vody vyrobili a teď je potřeba udržet ho ve stále stejní dobré kvalitě, stále stejně silný. Jak na to? Můžeme to udělat několika způsoby, nabízím dva z nich:
- Do rozkvasu pro těsto na chleba je potřeba ponechat asi lžíce mateřského kvásku – zamícháme jej s recepturním množstvím vody a mouky určené na rozkvas a necháme podle pokynů v receptu dobře vykvasit (hotový rozkvas má hodně zvětšený objem, lehce kyselkavě voní a na povrchu se objevují kráterky po prasklých bublinkách). Z hotového rozkvasu pak, ještě před vmísením ostatních surovin (včetně soli), lžíci hmoty odebereme a uložíme zpět do sklenice. Tím jsme kvásek vlastně nakrmili. Sklenici uzavřeme a vrátíme do lednice, kde kvásek vydrží ve stejné kvalitě několik dnů, pro příští použití do dalšího rozkvasu.
- Je to elegantní způsob, který má pro mnohé jeden háček – pokud zapomenete z rozkvasu včas tu lžíci zpět odebrat a sklenice od kvásku už je umytá, přišli jste právě o veškerý kvásek a pokud ho od někoho trochu nevyprosíte, můžete zdlouhavě vyrábět nový. Dá se tomu předejít tak, že tu lžíci do sklenice odeberete hned, z čerstvě promíchaného rozkvasu, zakryjete ji a v teple místnosti necháte vykvasit oboje – mísu s rozkvasem i sklenku s odebraným kouskem, která pak zavřená přijde uschovat do lednice.
Ještě je třeba připomenout i to, že tento způsob lze použít jen tehdy, pokud je rozkvas připraven pouze ze žitné mouky. Uvádí-li recept použití i pšeničné mouky do rozkvasu, už bych z něj určitě zpět do lednice neschovávala, chci-li mít čistě žitný kvásek.
- Ti opravdu zapomětliví, kteří se na první způsob spolehnout nemohou (a sem se řadím i já), budou uchovávat v lednici menší množství mateřského kvásku, který musí určitě 2-3x týdně nakrmit, i když se zrovna nepeče. Samozřejmě ne všechen, ale k menší části kvásku přidáme vodu a žitnou mouku, dobře rozmícháme a zakryté necháme vykvasit (např. 10 g kvásku, 50 g vody, 50 g žitné chlebové mouky bude při obvyklé teplotě místnosti kvasit cca 10-12 hodin).
Tolik ke krmení silného, mateřského kvásku. A nyní vám nabídnu recept, ve kterém zpracujete zbytky kvásku z lednice.
Co budeme na kváskové makové telky potřebovat?
150 g pšeničného nebo žitného kvásku
100 g hladké mouky
30 g vody
25-30 g změklého sádla
4-4,5 lžíce celého máku
1/2-2/3 rovné lžičky soli
(Se solí opatrně – málo slané nebo naopak přesolené krekry nejsou to pravé. Můžete-li navážit tak malé množství, dejte do těsta 3, max. 4 gramy soli.)
Jak budeme postupovat?
Postup je opravdu velice snadný. Všechny suroviny spolu jen smícháme a v zakryté míse necháme lehce nakynout – stačí na to 30-40 minut. Těsto vyškrábneme na pečící fólii na plechu, zlehka pomoučníme a válečkem rozválíme na plát o síle asi 3 mm.
Troubu zapneme na 200 °C, a než se vyhřeje, plát rádýlkem rozkrájíme na pásky a ty pak dále na čtverečky nebo kosočtverce. Každý kousek 2-3x propíchneme vidličkou a pak plech vložíme do vyhřáté trouby. Krekry se pečou 12-15 minut, a ne zcela dokřupava, protože chladnutím ještě ztvrdnou.
Drobečky z ošatky - tentokrát k využití přebytků kvásku:
Co je to vlastně přebytek kvásku? Jsou to jakékoliv zbytky kvásku po jeho založení, posilování nebo které neupotřebíte do těsta na pečivo. Uchovávejte je pohromadě v jedné nádobě v lednici, kde vydrží i 5-6 dnů, a pak už je opravdu spotřebujte nebo raději vyhoďte. Čím déle v lednici leží, tím více enzymů obsahují, jsou kyselejší, přidané do těsta jsou už bez kynoucího přínosu, ale jen pro jeho ochucení.
Pokud se rozhodnete přebytky kvásku v kuchyni spotřebovat, můžete je použít například:
- na zahuštění guláše, gulášových polévek (1-3 lžíce kvásku dobře rozmíchejte s trochou vody na řidší konzistenci, za stálého míchání vlijte do guláše a dobře provařte)
- jako základ na výrobu různě ochucených krekrů a slaných tyček
- k dochucení klasického těsta s droždím. Kus přidaného kvásku pozdvihne chuť jakýmkoliv pletýnkám, rohlíkům, vekám, a dokonce i sladkému, droždím kynutému pečivu. Chuť drožďových chlebů pozvedá kvásek směrem ke chlebům čistě kváskovým a zároveň jim lehce prodlouží trvanlivost.
- na výrobu kváskových lívanců (k většímu množství kvásku přidat stejné nebo dvojnásobné množství pšeničné mouky, vejce, 1-3 lžíce oleje, 1-3 lžíce cukru, špetku soli a doředit mlékem nebo vodou, nechat 1-2 hodiny prokvasit a pak usmažit malé lívanečky, které podáváme s marmeládou nebo slazeným tvarohem a povidly, se zakysanou smetanou a ovocem…), popř. usmažíme slané lívance nebo placky ze slaného těsta.
- k uvaření podkrkonošské polévkové klasiky, kysela
- k ochucení sladkého pečiva, kypřeného práškem do pečiva nebo jedlou sodou (muffiny, řezy, bábovky, perníky aj.). Není třeba se bát možné lehounké nakyslosti, přidaný kvásek v těchto těstech působí spíš jako přidané podmáslí nebo jogurt. Nezapomeňte pak z recepturních surovin odečíst mouku a vodu, kterou do těsta přidaný kvásek vnáší.
Další recepty ode mě najdete na tomto webu pod mou přezdívkou cathleen.
Příběh mého života i mé cesty k pečení najdete zase zde.
Iva Trhoňová je, jak sama říká, „pečící manželka, matka a babička“, ale také autorka kuchařských knih Ruce v mouce, Upečeno s láskou, Hrátky s těstem a Kouzlo domácí pekárny, a také webové stránky Pekárnománie. Péct začala kdysi před lety, aby rodina ušetřila, postupně se z toho stala celoživotní vášeň, která má ještě i hlubší smysl. „Dokud peču, žiju,“ říká Iva, která s rodinou bydlí v jihomoravských Mouchnicích.
Témata
Recepty k tomuto článku
Mohlo by vás zajímat
Přečtěte si Zobrazit více
Kynutí chlebového těsta v lednici zpomalí kvašení, zlepšuje chuť chleba a zabrání překynutí těsta
Jak často krmit kvásek: Za dobrou péči se vám odmění nadýchanými chleby
Pečeme s Ivou: Jak snadno a efektivně založit domácí žitný kvásek na pečení chleba? Tento návod je praktický a zvládne jej každý
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Kuřecí kořeněná stehna pečená na zelenině
Přidáno před 35 minutami
Makovec za hubičku (z domácí pekárny)
Přidáno před 57 minutami
Naložené ředkvičky
Přidáno před 12 hodinami
Červená čočka s rajčaty a špenátem s masem i bez
Přidáno 15. 5. 2024 07:48
Tarhoňa s mletým masem a zeleninou
Přidáno 14. 5. 2024 12:27
Nudlové těsto z domácí pekárny
Přidáno 14. 5. 2024 10:19