Domácí pěstování: Rychlení zeleniny a bylinek není žádná věda. Dobrou sklizeň zajistí pařeniště i obyčejné PET lahve
25. 5. 2023 Životní styl
Rychlení zeleniny a bylinek je technika, používaná kam až paměť lidstva sahá. Je to účinná, a přitom jednoduchá metoda, kdy ke zkrácení času ke sklizni většinou jen stačí zasít semínka a dopřát jim příjemné teplo, vlhko a dostatek světla. O všechno ostatní se postará příroda.
Rychlení uspíší sklizeň
Rychlení, respektive přirychlování zeleniny umožňuje zkrátit vegetační dobu a tím urychlit sklizeň. To znamená, že můžeme mít k dispozici čerstvou zeleninu z vlastní zahrádky nebo okenního parapetu dříve a častěji než obvykle.
Rychlení je také užitečné pro pěstování druhů s krátkou vegetační dobou, jako je salát či ředkvička, které tak můžeme mít k dispozici v konzumní zralosti co nejdříve a co nejčastěji. Podle toho, jestli rychlíme na záhoně nebo doma, vybíráme metodu i vhodné plodiny.
Mohlo by vás zajímat
Které druhy zeleniny se urychlují
Z druhů zeleniny, které lze rychlit, nejspíš využijeme různé druhy salátů, ředkvičky, lahůdkovou cibulku nebo některé z raných odrůd kedluben či karotky. Hodí se i pro plodovou zeleninu jako jsou rajčata, papriky nebo okurky. Tradičně rychlené jsou také bylinky.
Domácí rychlení se také používá k oblíbenému naklíčení semen a luštěnin například řeřichy či hrášku, ze kterých konzumujeme jak klíčky, tak i lahodné zelené výhonky.
Domácí rychlení bylinek a zeleniny
Celkem pohodlně si můžeme rychlit některé druhy zeleniny a bylinky doma na okně či balkonu, stačí mít jen květináč anebo truhlík s pokopem.
V tomto ohledu se nejlíp uplatní různé samozavlažovací nádoby, které rostlinám nejlíp zajistí dostatečný přísun vody. Zároveň se ale postarají o to, aby substrát nebyl přemokřený, protože jinak v něm začnou uhnívat kořínky a rostliny chřadnou a odumírají.
Jako vhodný prostředek, který výrazně urychlí klíčení vegetace se osvědčilo například také přikrytí PET lahví, potravinářskou fólií nebo kouskem ustřižené bílé netkané textilie.
Je třeba také dávat pozor na pravidelné větrání a kontrolu, zda není rostoucí zelenina napadena některým ze škůdců, kterým se daří hlavně v suchých panelákových bytech.
Pařeniště je nejoblíbenější
Oblíbenou možností pro rychlení zeleniny je použití pařeniště. Jedná se o jednu z nejstarších osvědčených metod. Dříve pařeniště tvořil dřevěný rám se skleněnou výplní.
V současnosti jsou velmi oblíbená mobilní polykarbonátová pařeniště různých velikostí. Jejich výhodou je cenová dostupnost, snadná údržba, a v závislosti na kvalitě použitého materiálu i poměrně dlouhá dlouhou životnost.
Bílá netkaná textilie na záhonku
Pro venkovní rychlení zeleniny se nejlépe osvědčila bílá netkaná textilie. Je vhodná hlavně v případě, kdy chceme zeleninu s krátkou vegetační dobou, jako je salát či ředkvička, mít co nejdříve k dispozici v konzumní zralosti.
Bílá textilie je vynikající materiál, jelikož má perfektní UV stabilitu. Kromě ochrany před pozdními mrazíky zajistí potřebné mikroklima a propouští i dešťové srážky, takže zelenina netrpí suchem, ani přehříváním.
Fóliový tunel pro větší úrodu
Fóliový tunel z plastu odolného UV záření je v zásadě vylepšená varianta pěstování pod bílou textilií a uplatní se, když se chystáme rychlit především náročnější zeleninu jako například brokolici nebo květák. Zpravidla jej ale používají velkopěstitelé, na malých zahrádkách tunel využijeme jen zřídka.
Kromě ochrany zeleniny před výkyvy teplot ve dne a v noci zajistí fólie i účinnou ochranu před nejrůznějšími škůdci. Je ale třeba během parných dnů zajistit pravidelné větrání a vydatnější zálivku včetně přihnojení.
Alternativní metody rychlení
Jsme národ kutilů a tak, i když si pařeniště můžeme snadno koupit, vyrábíme si vlastní. Někdy kvůli financím, jindy jen tak, pro radost. Například si bleskově vyrobíme provizorní pařeniště z několika starých cihel a na nich položených vyřazených oken.
Pomoct si můžeme také různými plastovými boxy nebo kbelíkem, které položíme na rostlinu, kterou se chystáme rychlit. Samozřejmě vybíráme nádoby z transparentního materiálu.
Lepší varianta výše uvedeného je speciální sluneční klobouk. Tento poklop zakoupíme v každém supermarketu. Vytváří rostlinám efektivní bariéru před nájezdem slimáků, chrání je proti povětrnostním vlivům a zároveň vytváří uvnitř příznivé mikroklima svědčící rychlejšímu růstu.
Zdroje informací:
Wikipedie: Rychlení rostlin
Chatař chalupář: Rychlení zeleniny
Svět plodů: Jak na klíčení?
Témata
Recepty k tomuto článku
Mohlo by vás zajímat
Související obsah
Jak připravit bylinkový ocet. Postup je snadný, aromatické octy se hodí k dochucování jídel a salátů
Bylinkové octy v kuchyni Příprava octů není složitá, potřebujeme především vhodnou surovinu (bylinky, případně chilli papričky) a ocet. Výborný je… Číst více
Jak zavařit houby v octu nebo sladkokyselém nálevu. Poradíme osvědčené recepty, které se vyplatí znát
Můžeme je usušit, zmrazit nebo zavařit. Zavařování hub naše babičky praktikovaly čtyřmi základními způsoby. Zavařovaly nebo nakládaly je v kyselém … Číst více
Česnek je v kuchyni nepostradatelný. Stroužky snadno uchováme v oleji či soli, mrazíme je a sušíme
Kvalitní pevné palice česneku se dobře skladují na bedničkách nebo svázané a zavěšené. Ve vhodném prostředí vydrží až do jara, ale máme-li obavy o… Číst více
Jak a z čeho připravit zeleninový relish. Objevte osvědčený způsob využití a konzervace přebytků ze zahrady
Pro přípravu relishe se používá například cuketa, cibule, okurky a rajčata. Nakrájená zelenina se dusí na mírném plameni a svoji výraznou chuť… Číst více
Mezinárodní den sushi
Samotné slovo sushi znamená v překladu z japonštiny kyselá rýže nebo kyselá chuť. Pokud si chcete na sushi opravdu pochutnat, sáhněte po japonské… Číst více
Pramen zdraví z Posázaví: Na domácím pribináčku si pochutnáte vy i vaše děti
Kdo by neznal pribináčka, oblíbený dezert… Číst více
Jeden s kečupem, česnekem a sýrem, prosím! Proč se langošům říká maďarská pizza?
Tohle oblíbené pouliční maďarské jídlo milují… Číst více
Víc než jen ocet: Balzamiko se v minulosti používalo proti porodním bolestem
Původ tohoto krále octů se sice připisuje… Číst více
Fazolové lusky ve sladkokyselém nálevu jsou výborným základem omáček. Postup zavařování není složitý
Natrhané fazole omyjeme a odstraníme z nich oba konečky lusků, protože v jídle by byly tuhé. Pokud jsou již lusky vyzrálejší, musíme odstranit i… Číst více
Přečtěte si Zobrazit více
Mátu nemusíme hledat jenom v Mojitu, připravíme z ní skvělé voňavé pesto i svěží salát se sýrem feta
Pěstování rajčat pro začátečníky: Přehledný návod od vsazování do země přes hnojení až po řešení škůdců
Jednoduchý návod, jak prodloužit potravinám v ledničce život: Zásadou je nepřeplňovat police a dodržovat správné zóny
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Pomazánka ze dvou druhů sýra s pečeným česnekem
Přidáno před 6 hodinami
Jablkové buchtičky
Přidáno před 11 hodinami
Pečené brambory s česnekem, vejci, smetanou a sýrem
Přidáno před 11 hodinami
Slaná bábovka z toustového chleba
Přidáno před 14 hodinami
Pečené ziti
Přidáno před 15 hodinami
Plátky vepřové pečeně v pikantní omáčce
Přidáno před 16 hodinami
Přečtěte si Zobrazit více
Vypěstování křupavého salátu v truhlíku je jednoduché: Návod krok za krokem od semínka až po úrodu
Jak doma uchovat čerstvé bylinky, aby vydržely dlouho svěží? Profíci mají jednoduchý, ale účinný trik s utěrkou
Pěstování libečku na zahradě i na balkoně a co s ním v kuchyni: Přehledný manuál nejen pro začátečníky