Křehký koláč s jablky: Jednoduchý moučník voní skořicí a ovocem a dokonale spojuje šťavnatou náplň a křupavé těsto
13. 6. 2023 Vaření
Pokud máte doma jablka, není nutné péct jen štrúdl. Využít se dají i do mnoha dalších a minimálně stejně tak dobrých moučníků a dezertů. Po řezech z křehkého těsta s jablkovou náplní je určitě jen zapráší.
Co připravit pro nečekanou návštěvu
Když se ozve nečekaná návštěva a zrovna nemáme nic upečeno, je možnost připravit třeba rychlý pohár, ale také křehký jablkový koláč, který je krásně lahodný. Pokud chceme trochu něco jiného, než je linecký koláč, je toto dobrá volba. Ušetříme tuk, a přitom si pochutnáme.
Mohlo by vás zajímat
Co je potřeba na křehký koláč
Křehký koláč se připravuje z mouky, menšího množství tuku, dále vajec a mléka. Chuť těstu dodá vanilková esence nebo vanilkový cukr, hodí se i citronová kůra z chemicky neošetřeného citronu. Na náplň využijeme jablka, cukr a skořici. Jablečnou náplň můžeme i trochu pokapat citronem.
Chuťově můžeme povýšit dezert přidáním krájených vlašských ořechů. Aby vynikla jejich chuť, můžeme je předem nasucho opražit na pánvičce. Nasypeme je třeba na jablka, dají se ale využít i ve dvojité dávce: jedna vrstvička na těsto, následuje jablečná vrstva a znovu vrstvička ořechů.
Na co nezapomenout při přípravě křehkého koláče
Sladká chuť je lákavá. Dopřáváme si ji po jídle ve formě dezertů, mezi hlavními jídly jako cukrovinky nebo zákusky ke kávě. Často si připravujeme sladké snídaně, ideálně slazené medem nebo ovocem. A…
Jak připravit křehký koláč s jablky
Na přípravu křehkého koláče s jablky budete potřebovat: 500 g hladké mouky, 1 prášek do pečiva, 150 g cukru, 2 vejce, 150 g másla nebo margarínu, 5 lžic mléka, ½ vanilkového cukru, citronovou kůru. Na náplň si připravte: jablka, cukr, případně pár kapek citronové šťávy a mletou skořici.
Jak na to? Troubu předehřejte na 250 °C. Plech vymažte tukem a vysypejte hrubou moukou nebo vyložte pečicím papírem. Jablka oloupejte a nastrouhejte nahrubo. Mouku nasypejte do mísy a promíchejte s pečicím práškem. Přidejte cukr a vejce. Studené máslo (nebo margarín) rozkrájejte na malé kousky a dejte do mísy. Nalijte mléko, přidejte vanilkový cukr a citronovou kůru. Vypracujte těsto.
Hotové těsto rozdělte na dvě poloviny. Polovinu rozválejte a dejte na plech. Propíchejte těsto na několika místech vidličkou. Druhou polovinu rozválejte na velikost plechu.
Jablka smíchejte s cukrem a skořicí, případně dochuťte kapkami citronové šťávy a rozložte směs na těsto. Přikryjte druhou polovinou těsta a před pečením potřete rozšlehaným vejcem nebo mlékem. Dejte plech do trouby a pečte asi 15-20 minut. Pak ho vyndejte z trouby a nechte vychladnout. Posypejte moučkovým cukrem.
Témata
Recepty k tomuto článku
Mohlo by vás zajímat
Související obsah
Čajové pečivo stříkané sáčkem se zdobičkou s námi zvládne téměř každý
Těsto má jiný postup přípravy i jiné složení než klasické linecké. Obsahuje hodně tuku, je křehké a v puse se rozplývá. Můžeme jej tvarovat sáčkem,… Číst více
S marcipánem i modelovací hmotou musíme správně zacházet, abychom je nezničili
Jedná se o několik jednoduchých pravidel, která se opravdu vyplatí dodržovat, pokud má být výsledek dokonalý. Většina z nich platí pro pravý i… Číst více
Retro okénko: Arabesky aneb vánoční chuť dětství. Oblíbené želé bonbony úspěšně konkurovaly kolekcím i salonkám
Věšíte každoročně na stromeček kromě kouliček… Číst více
Pohlreich prozradil, kdo u nich doma peče cukroví i co nemá rád v bramborovém salátu: Dělám si takový polovlašák, říká
Příprava na Vánoce, především pak na Štědrý den,… Číst více
Ochutit nebo obarvit marcipán můžete produkty koupenými nebo přírodními. Vyberte si
Umělá ochucovadla koupíme v drogeriích nebo na cukrářských webech. Máme na výběr pestrou paletu barev, a dokonce i několik příchutí. Více ceněné jsou… Číst více
Falešný vařený marcipán: Naučíme vás vyrobit levnou potahovací hmotu
Základem této hmoty je mouka zpracovaná obdobně jako u odpalovaného těsta. V horké tekutině "odpálíme" mouku a po zchladnutí zapracujeme příchuť a… Číst více
Příběh vánoční kolekce: Prodávaly se v Tuzexu a sloužily i jako úplatky. Jednopatrová stávala 48 Kčs
Pestrobarevné figurky zvířátek a dalších… Číst více
Špaldové rohlíčky, žitné perníčky nebo pohankové linecké aneb Jak se peče z jiných druhů mouky
Vánoční cukroví sice většinou pečeme z klasické… Číst více
Estonský věnec kringel: Severský vánoční moučník je krásně vláčný, omamně voní skořicí a příprava je překvapivě snadná
Skořicové rolky z kynutého těsta určitě znáte.… Číst více
Svátky slavných: Šéfkuchař Roman Paulus šokoval svou alergií na cukr a prozradil, proč dělá dva bramborové saláty
Na vánoční svátky se těší i populární šéfkuchař… Číst více
Přečtěte si Zobrazit více
Hraběnčiny řezy: Oblíbený český moučník z jablek se snadno dělá a chutná božsky. S vlašskými ořechy nebo rozinkami je ještě lepší
Jak poznat kvalitní vlašské ořechy? Jen takové se hodí ke konzumaci, při špatném prosušení nebo skladování snadno chytnou plíseň
Citronová šťáva se v kuchyni rozhodně neztratí. Uplatní se ve sladké i slané kuchyni, je skvělá do nápojů
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Tarhoňa s mletým masem a zeleninou
Přidáno před 12 hodinami
Nudlové těsto z domácí pekárny
Přidáno před 15 hodinami
Kořeněný lilek s rajčátky
Přidáno před 17 hodinami
Ananasový svěží dezert
Přidáno 13. 5. 2024 20:51
Krupičková polévka s libečkem
Přidáno 13. 5. 2024 17:25
Osvěžující citronový sorbet
Přidáno 13. 5. 2024 13:41
Přečtěte si Zobrazit více
Linecký mřížkový koláč: Křehké těsto plněné rybízovou marmeládou chutná jako od maminky
Skořice jako voňavé zimní koření: Skvěle se uplatní v jogurtu a sladkých moučnících, ale výtečně dochutí i maso
Rychlé dezerty bez pečení: Zkuste vymazlené Míša poháry nebo lehkou rybízovou pěnu