Polévka z pečených paprik báječně chutná, je snadná na přípravu a kromě paprik potřebujete jen pár ingrediencí
12. 9. 2023 Vaření
Papriky dozrávají a nemusíme je dávat jen do salátu. Skvělé jsou i grilované či pečené. Lahodná je také polévka z pečených paprik, která je příjemnou změnou. Připravte si ji k obědu nebo večeři.
Co připravit z paprik
Když nám na zahradě nebo balkoně vyrostly papriky, nebo jsme si nějaké přinesli domů, přemýšlíme, co dobrého z nich vytvořit. Z paprik nemusíme vždy připravovat jen klasiku, jako jsou šopský salát, plněné papriky, nebo třeba lečo. Všechno jsou to skvělá jídla, která si můžeme připravit k obědu, ale co si trochu zaexperimentovat a přichystat si polévku z pečených paprik?
Jak upéct papriky
Než se pustíme do samotné polévky, je třeba papriky upéct. Pečenou papriku můžeme využít na pečivo, ale i jako přílohu k masu. A samozřejmě do polévky z této zeleniny.
Na pečené papriky je nutně potřebujeme pouze papriky. Dají se totiž péct pokapané olejem, ale také nasucho. Jak postupovat? Omyjte je a můžete je péct nasucho při 200 °C, případně grilovat. Pečou se asi zhruba 40 minut. Může se stát, že jejich slupka bude trochu spálená, což přispěje k chuti.
Pokud se chcete zbavit slupky, dejte na půl hodiny teplé papriky do mikrotenového sáčku a nechte je zapařit. Pak půjdou velmi snadno loupat. Pečené papriky oloupejte, rozpulte a vyndejte semeník.
Většina Čechů považuje oběd za hlavní jídlo dne, které má být velké a vydatné. Pravdou ale je, že mnohé národy preferují naopak velké večeře a obědvají lehce a narychlo. Ať si vyberete to, či to, ať…
Jak připravit polévku z pečených paprik
Na přípravu této polévky si přichystejte: 500 g červených masitých paprik, 3 brambory, 1 l vývaru, 1 cibuli, 1 lžíci másla, 33% smetanu, 5-6 stroužků česneku, pepř a sůl.
Jak na to? Nejdříve si připravte papriky. Upečte je v troubě, jak je popsáno výše, a to na 200 °C. Upečené papriky dejte na chvíli do mikrotenového sáčku, aby šla odstranit slupka. Sloupněte ji, papriku rozpulte a dejte pryč semínka.
Brambory omyjte, oloupejte a nakrájejte je na kostky. Cibuli oloupejte, nakrájejte nadrobno. Tři česneky oloupejte a nakrájejte na větší kusy. Na pánvičce rozehřejte máslo. Dejte zpěnit cibulku a nakrájený česnek. Přidejte nakrájené brambory a papriky, orestujte je a zalijte vývarem. Polévku opepřete, osolte a chvíli vařte. Pak polévku přelijte do mixeru a rozmixujte ji dohladka. Nakonec polévku zalijte smetanou. Zbylý česnek nakrájejte na plátky, opečte ho na pánvičce. Polévku nalijte na talíř, nandejte do ní česnek a můžete ji ozdobit třeba sedmikráskami.
Náš tip: Pokud byste si ale rádi připravili plněné papriky, můžete se inspirovat tímto videem:
Témata
Recepty k tomuto článku
Mohlo by vás zajímat
Související obsah
Jak využít jednozrnku? Prastarý druh pšenice má měkká a lehce křupavá zrna, nahradí rýži v rizotu i těstoviny v polévce
Když se řekne pšenice, vybavíme si nejčastěji… Číst více
Kupované vafle můžete jíst rovnou nebo je ohřát, aby chutnaly jako čerstvě upečené
Pokud je máte rádi a jíte je často, zřejmě už dávno máte koupený vaflovač a připravujete své vlastní, ze spolehlivého těsta. Ale ti, kdo vafle jedí… Číst více
Řezník Martin radí, jak v obchodě poznat dobrý špekáček: Kvalitu prozradí nenápadné drobné detaily i barva uzeniny
Krásné počasí je každoročně spojeno s opékáním… Číst více
Jak na dokonalé houskové knedlíky: Podle receptu knedlíkového mistra Petra Kosinera je zvládnou i začátečníci
Udělat vynikající houskový knedlík není žádná… Číst více
Přečtěte si Zobrazit více
Polévková směs připravená na tuku byla hitem našich babiček. Připravíme ji podle oblíbeného receptu
Maďarské lečo: Tajemství skvělé chuti tkví ve správném postupu. Víte, jak na to?
15 nejchutnějších jablečných moučníků: Nechte se inspirovat výběrem receptů
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Rajská omáčka z rajských
Přidáno před 11 hodinami
Hrášek se sýrem, vepřová pečeně a ztracené vejce
Přidáno před 20 hodinami
Citrusový džem
Přidáno před 23 hodinami
Pórková polévka s mrkví, fenyklem a vejcem
Přidáno 17. 5. 2024 08:53
Mrkvová pomazánka mediterran z varného mixéru
Přidáno 17. 5. 2024 07:49
Kuřecí kořeněná stehna pečená na zelenině
Přidáno 16. 5. 2024 09:14
Přečtěte si Zobrazit více
Jak na ty nejlepší plněné papriky: Chuť omáčky vylepší zakysaná smetana nebo uzená mletá paprika
Karolina Světlá si pochutnávala na specialitách z Podještědí: Vařilo se kyselo s chlebovým kváskem nebo carapanda
Bulharsko na talíři: Známe tajemství pravého šopského salátu. Víte, jaké dvě ingredience mu dají tu správnou chuť?