Jak na vepřové maso v mrkvi? Trochu mrkve do základu a plátek másla nakonec dají omáčce výraznější chuť a jemnost
3. 10. 2023 Vaření
Vepřové maso v mrkvi je jedním z klasických jídel našich restaurací i školních jídelen. A protože v této době sklízíme mrkev, je nejlepší si toho jednoduché, ale šťavnaté jídlo připravit právě teď.
Vepřové s mrkví k obědu
Vepřové maso i tak mrkev jsou výbornou volbou k obědu. A to především teď na podzim, kdy je k dispozici lokální mrkev, dost možná i z vlastní zahrádky. Jídlo můžeme různě dochutit, poradíme jak.
Mohlo by vás zajímat
Ingredience pro vepřové v mrkvi
Pro tento pokrm se výborně hodí libové vepřové maso, třeba plecko, případně kýta. Připravuje se na osmažené cibuli. Druhou výraznou potravinou je mrkev. Než ji dáme do jídla, měli bychom kousek ochutnat, aby nebyla hořká a nepoškodila tak výsledek. Vepřové v mrkvi je dobré chystat ve vývaru (masovém nebo zeleninovém), ale vystačíme si i s vodou.
Na ochucení se přidává mletý pepř, vhodný je i muškátový oříšek, sůl a ke konci přípravy je možné i kápnout trochu citronové šťávy. Nakonec můžeme vše zjemnit plátkem másla, které do pokrmu vmícháme.
Vylepšení vepřového v mrkvi
Mrkev se většinou přidává v druhé polovině vaření masa. Jestliže ale chceme lepší chuť, můžeme trochu nastrouhané mrkve přidat hned k základu s masem. Rozdíl je patrný.
Pokud chceme dodat tomuto jídlu trochu svěžesti, můžeme ho doplnit o hrášek, variantou je také tence pokrájená jarní cibulka nebo pórek.
Většina Čechů považuje oběd za hlavní jídlo dne, které má být velké a vydatné. Pravdou ale je, že mnohé národy preferují naopak velké večeře a obědvají lehce a narychlo. Ať si vyberete to, či to, ať…
Vepřové v mrkvi
Na vepřové na mrkvi si připravte: 500 g vepřového masa, 2 cibule, 500 g mrkve, 3 lžíce másla, 300 ml vývaru, 1 zarovnanou lžíci hladké mouky, špetku muškátového oříšku, citronovou šťávu, mletý pepř a sůl na dochucení.
Jak na to? Maso nakrájejte na větší kostky (2-3 cm). Cibuli oloupejte a nakrájejte nadrobno. Na pánvičku dejte necelou lžíci másla a cibuli na něm osmažte dorůžova. Maso přidejte k zelenině, opepřete ho, osolte a přidejte muškátový oříšek. Restujte, dokud se puštěná šťáva nevyvaří a poté další zhruba tři minuty. Pak maso zalijte vývarem a vařte půl hodiny.
Mrkev očistěte a nakrájejte na půlcentimetrová kolečka. Přidejte ji k masu. V kastrolu připravte ze lžíce másla a hladké mouky světlou jíšku. Přidejte ji k masu a mrkvi a vše provařte zhruba 20 minut. Mrkev zatím změkne. Dochuťte pokrm solí, pepřem a třeba i pár kapkami citronové šťávy, zjemněte zbytkem másla. K vepřovému v mrkvi se skvěle hodí vařené brambory.
Náš tip: Připravte si vepřové maso v mrkvi podle tohoto videoreceptu:
Témata
Recepty k tomuto článku
Mohlo by vás zajímat
Související obsah
Budete si vybírat a kupovat domácí pekárnu? Poradíme, podle čeho se orientovat při rozhodování
Jakmile se začnete zajímat o domácí pekárny, zjistíte, že je jich na trhu veliké množství. Některé si jsou navzájem dost podobné, jiné se od těch… Číst více
Jak rychle a snadno oloupat i vydlabat velkou dýni? Když víme, jak na to, půjde to mnohem lépe, než by se dalo čekat
Goliáš sice na pohled působí nepřemožitelně, ale chce to pouze správnou techniku. Když ho osprchujeme a osušíme, přeneseme ho do kuchyně raději v… Číst více
Jak pěstovat fazole? Důležitý je výběr odrůd a správný postup při pěstování i sklizni
Fazole jsou ceněné pro obsah látek důležitých pro naše zdraví. Mají vysoký podíl bílkovin a vlákniny, proto jsou oblíbenou surovinou naší kuchyně.… Číst více
20 receptů jako inspirace na rychlé a levné obědy: Hodí se do práce, do školy i na doma
Starost o to, jaké jídlo si připravit k obědu nebo na zítra do práce, odpadne, pokud sáhneme do zásob, které máme doma a uvaříme něco rychlého,… Číst více
Jak vyklopit bábovku z formy? Použijte osvědčené triky našich babiček a určitě se bábovka podaří
Bábovek je velké množství, určitě máme z čeho vybírat. Navíc chutě lze ještě měnit a doplňovat kakaem, přidáním oříšků a kokosu, rozinek, strouhaných… Číst více
Jak rozpustit čokoládu? Ve vodní lázni to jde nejlépe, ale máme i další možnosti, jak si s rozpouštěním poradit
Na rozpouštění používáme obvykle čokoládu na vaření, ale oblíbené jsou i čokoládové kousky (pecičky, pecky). Koupíme je ve specializovaných… Číst více
Skvělé tipy na oblíbené chuťovky pro návštěvu: Jak rychle připravit slané pohoštění z listového těsta
Listové těsto si můžeme připravit i doma, ale přiznejme si, úžasné na tomto těstě je právě to, že ho koupíme už hotové. Není na škodu mít vždy… Číst více
Jak péct kynuté moučníky? Když dodržíme jednoduchý postup, budou dokonalé
Dobroty z kynutého těsta Moučníky z kynutého těsta připravujeme ze surovin podle vybraného receptu a mezi nimi nikdy nechybí kvasnice. Ty však do… Číst více
16 receptů s králičím masem: Vybírejte mezi českou klasikou či luxusní úpravou
V tomto článku vám představíme 16 osvědčených receptů, ve kterých hraje králičí maso hlavní roli. Těžko zvolit, který je nejlepší. Nechte se tedy… Číst více
Jak upéct úžasný jablečný perník? Je krásně vláčný, plný ořechů a rozinek. Skvěle chutná s čokoládovou polevou
Jablečná perníková buchta je velmi rychlým moučníkem. Stačí si připravit několik surovin, včetně nastrouhaných jablek (ať už se slupkou nebo bez… Číst více
Přečtěte si Zobrazit více
Cibule smažená dozlatova, dočervena, karamelizovaná nebo jen zesklovatělá. Jak postupovat?
Mrkvové placičky: Šťavnaté placky s cibulkou a bylinkami chutnají luxusně, jsou skvělou přílohou, ale nahradí i hlavní jídlo
Které potraviny můžete pěstovat zas a znova z odřezků? Jarní cibulka překvapí rychlostí růstu, bylinky výtěžností
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Tarhoňa s mletým masem a zeleninou
Přidáno před 2 hodinami
Nudlové těsto z domácí pekárny
Přidáno před 4 hodinami
Kořeněný lilek s rajčátky
Přidáno před 7 hodinami
Ananasový svěží dezert
Přidáno před 18 hodinami
Krupičková polévka s libečkem
Přidáno před 21 hodinami
Osvěžující citronový sorbet
Přidáno 13. 5. 2024 13:41
Přečtěte si Zobrazit více
Jak na chleba ve vajíčku? Aby byl perfektní, potřebujeme dobře ochucená vajíčka a správně rozehřátý olej
Pět způsobů, jak využít na mrkev nasladko: Kromě tradičního salátu výborně chutnají i vláčné mrkvové řezy nebo limonáda
Letem masovým světem: Jak správně vybrat, uchovávat i mrazit vepřové maso? Zachování čerstvosti pomůže obyčejná folie