Od jednoduchosti k dokonalosti: Jak na perfektní knedlíky s vejci? Lepší chuti prospějí sádlo i krátká parní lázeň
21. 11. 2023 Vaření
První, co každého napadne, když přemýšlí, co se zbylými knedlíky, je jejich oživení na másle se zlatavou cibulkou, pár vajíčky, snítkou petrželky a při nejlepším mít v dosahu také nějakou tu křupavou nakládanou okurku. I tak notoricky známý recept se dá ale zdokonalit a povýšit na další úroveň.
Hodí se všechny
Ať už máte nadbytek jakéhokoli druhu knedlíků, ve společnosti vajec můžete upotřebit kterékoli, i když nejklasičtější a nejčastější je použití těch houskových, které mají měkkou houbovitou strukturu. V těsném závěsu zaujímají druhé místo nadýchané kynuté knedlíky, u nichž je potřeba dát si pozor na velkou ochotu nasávat nadbytečné množství tuku.
Karlovarský knedlík pak dodá hlubší chuťový rozměr a bramborový se zas moc pěkně dozlatova opéká a dobře absorbuje další chutě, byť je o něco těžší. Ať už vám osiřel kterýkoli z nich, při poskytnutí špetky nadstandardní péče se vám na talíři bohatě odmění. No a jestli jich zbylo až příliš, přečtěte si, jak knedlíky nejlépe zamrazit.
Mohlo by vás zajímat
Krátká parní sauna
Knedlíky mají tendenci skladováním v lednici osychat a tvrdnout. Na pánvi přichází o další vláhu, a proto trocha páry na začátek funguje jako esence znovuzrození. Může se vám to zdát jako zbytečná práce, nechat kolečka knedlíků jen 2-3 minuty napařovat, ale věřte, udělá to zázraky! Výsledný pokrm bude vláčnější, nadýchanější a pocitově lehčí.
Nůž se zoubky
Aby se knedlíky co nejlépe krájely, co nejméně se stlačovaly a drobily, použijte při krájení nůž na pečivo a nebo steakový nůž se zoubky, kterým se krájí rajčata. I tak ale následně do pánve neshrňte vše, co je na prkénku. Rukama po hrstech vsypávejte jen kompaktní kostičky bez malých úlomků, protože ty by se mohly začít pálit dříve, než se stačí knedlíky dozlatova opéct.
Mohlo by vás zajímat
Zvolte správný tvar pánve
Příliš široké dno si žádá více tuku. Příliš nízká pánev způsobuje při míchání časté úprky nezbedných kostiček knedlíků. Všechno řeší pánev typu wok, do které, mimochodem, můžete i dobře v úvodu vaření umístit pařáček na knedlíky a minimalizovat tak arsenál použitého inventáře.
Mohlo by vás zajímat
Sádlo vyhrává
Na sádle nejúspěšněji docílíte křupavých plošek na kostičkách knedlíků, dalšími benefity jsou jeho chuť i vysoký kouřový bod, což znamená, že se tak snadno nepřepálí. Snažte se to ale i tak s tukem nepřehánět, aby ho knedlíky nemohly nasát až příliš.
Mohlo by vás zajímat
Nejlepší přátelé
Až když jsou knedlíky opečené téměř tak, jak si přejete, přidejte cibulku. Ideální je shrnout kostičky knedlíků na jednu stranu pánve, na druhou přidat ještě trochu tuku, vsypat pokrájenou cibuli a chvilku ji v této oblasti dna samostatně smažit. Pokud se bude jednat o jarní cibulku pokrájenou na jemno, stane se tak velmi rychle. V tuto chvíli můžete přidat také nakrájenou slaninu, která pokrm ovoní i ochutí.
Vláčná vajíčka
Vajíčka by, stejně jako v případě míchaných i v tomto receptu, měla zůstat šťavnatá. Po tom, co je rozklepnete do misky, abyste je prošlehali se solí a pepřem, můžete přidat lžíci smetany, která jim v tom pomůže. Vaječnou hmotu není od věci ochutit bylinkami či mletou paprikou. Uzená jim dá grády navíc.
Další tipy na ozvláštnění
Potřebujete ještě více inspirace, jak vylepšit obyčejné knedlíky s vejci?
• Uzeniny: Místo slaniny přidejte kousky swarzwaldské šunky nebo kvalitní klobásy pro větší chuťovou hloubku.
• Sýr: Před dokončením vaření posypte knedlíky nastrouhaným sýrem, jako je cheddar, gouda nebo parmazán.
• Houby: Osmažte houby zvlášť na pánvi a přidejte spolu s vaječnou směsí.
• Koření: Pro pikantní variantu přidejte chilli vločky, kajenský pepř nebo pálivou papriku.
• Bylinky: Pro svěží chuť přidejte čerstvé bylinky, jako je bazalka, tymián nebo majoránka.
• Omáčky: Pro extra šmrnc můžete vše zakápnout troškou worcesteru.
• Asijský nádech: Vynechte čerstvou cibuli a posypejte hotový pokrm na talíři hotovou smaženou cibulkou. V tu chvíli neuškodí ani pár střiků pálivé chilli omáčky Sriracha.
• Kysaná zelenina jako příloha: Kromě klasických nakládaček se hodí říznější a menší okurčičky cornichons, ale také nakládaná červená řepa nebo nyní velmi moderní fermentované kimči.
Náš tip: Základní recept na knedlíky s vejci si můžete zopakovat v našem videoreceptu:
Témata
Recepty k tomuto článku
Mohlo by vás zajímat
Související obsah
Popeleční středou začíná čtyřicetidenní půst před Velikonocemi. Jak ho dodržet v době moderní?
Popeleční středou začíná pro věřící období… Číst více
Čím nahradit cukr a maso? Chytré rady, jak snadno vařit v době půstu
Rozhodli jste se držet půst? Ať už pro to máte… Číst více
Teplé nápoje pro chladné dny. Recepty nejen na zahřátí
Jakmile klesnou teploty a nastanou chladné večery i dny, balíme se do teplejších svršků a máme chuť na teplé nápoje, které nás zahřejí. Můžeme se… Číst více
Jak na mramorování bábovkového těsta. Video návod na efektivní zdobení těsta
Bábovkové nebo dortové těsto rozdělte na dvě části. Mohou být stejně velké nebo jedna část větší než druhá. Jednu část obarvěte prosátým práškovým… Číst více
Jaká postní jídla nám pomohou překonat období od masopustu do Velikonoc?
Půst ve smyslu jídla nebyl vždycky doménou církve. Ke konci zimy se zásoby ve spížích tenčily, do nové úrody bylo daleko, a tak se jedla taková jídla… Číst více
Budoucí maminky, pozor! Jak se správně stravovat, když čekáte miminko?
Řádné strava je vždy důležitou součástí zdravého… Číst více
Jak na krásně lesklou, chutnou a hladkou polevu? Stačí málo a může být jako od profesionálního cukráře
Důležité jsou suroviny Jako všeobecně se nevyplácí nic, tedy ani polevu, ošidit nebo odbýt. Protože poleva korunuje celý výsledek, měli bychom dbát… Číst více
Jak upéct kakaové, skořicové a ořechové sušenky. Populární retro sušenky podle oblíbených receptů
Chutné a trvanlivé mlsání Mezi nejoblíbenější stálice mezi sušenkami patří ty s kakaovou, skořicovou nebo ořechovou příchutí. Kdo by neznal… Číst více
Kouzlíme s piškoty: Tři nejlepší recepty na nepečené moučníky, které zvládne každý
Balíček piškotů může zachránit i život. Inu, to… Číst více
7 nejlepších perníků podle hrníčkových receptů. Vyzkoušet můžeme cuketový, mrkvový nebo se sušenkovým krémem
V našem receptáři je řada receptů na velmi chutné perníky, do našeho přehledu jsme ale tentokrát vybrali pouze ty, které připravíme snadno i bez… Číst více
Přečtěte si Zobrazit více
Jak péct cukroví se sádlem nebo škvarky? Chce to nižší teplotu a sádlo v kostce!
Jemné houskové knedlíky vařené v sáčku: Skvěle chutnají, nerozvaří se a přípravu zvládne i kuchařský amatér
Jak uchovat kynuté knedlíky? Mražení je jednoduchý a rychlý způsob jejich skladování. Poradíme, jak správně postupovat
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Cizrnovo sýrové nočky
Přidáno před 9 hodinami
Rajská omáčka z rajských
Přidáno před 23 hodinami
Hrášek se sýrem, vepřová pečeně a ztracené vejce
Přidáno 17. 5. 2024 14:21
Citrusový džem
Přidáno 17. 5. 2024 10:55
Pórková polévka s mrkví, fenyklem a vejcem
Přidáno 17. 5. 2024 08:53
Mrkvová pomazánka mediterran z varného mixéru
Přidáno 17. 5. 2024 07:49