Jak na hedvábná míchaná vejce podle Jamieho Olivera? Slavný šéfkuchař doporučuje začít lžičkou másla a včas sundat pánev ze sporáku
4. 4. 2023 Vaření
Připravit krémová míchaná vejce není žádná velká věda, pokud jim ovšem dopřejeme správnou péči. S radami slavného britského kuchaře Jamie Olivera se vždy podaří, ať už zkusíte klasickou verzi, francouzský postup ve vodní lázni nebo omeletu, která v sobě skrývá míchaná vejce.
Kvalitní suroviny jsou základ
Jamie Oliver není jen světoznámý kuchař, podnikatel, autor mnoha kuchařek a moderátor, ale také aktivista v oblasti boje s dětskou obezitou ve světě a vyznavač přípravy pokrmů z čerstvých, kvalitních a lokálních surovin. Jeho míchaná vejce tedy nemohou mít jiný původ než u šťastných slepic z volného chovu.
Na rozdíl od u nás rozšířené klasiky s osmaženou cibulkou, slaninou a dalšími přísadami recept Jamie Olivera v základu neobsahuje nic jiného než vejce, trochu soli a pepře a máslo, jak jinak než od lokálního farmáře. Někdo pro krémovou konzistenci používá trochu mléka nebo smetany, se správným postupem však tyto suroviny potřebovat nebudete.
Mohlo by vás zajímat
Jak na míchaná vejce podle Jamie Olivera?
Na jednu standardní porci použijte 2 vejce, která rozšlehejte vidličkou společně se špetkou soli a pepře. Rozehřejte pánev na nižší teplotu a nechte v ní rozpustit lžičku másla. Jakmile máslo začne pěnit, nalijte do pánve vejce a rovnoměrně rozprostřete.
U okrajů se začnou po malé chvilce vejce srážet a v té chvíli stěrkou nebo vařečkou vejce míchejte po celé ploše pánve. Důležitým krokem pro výslednou hebkost a krémovitost je správná teplota a včasné odstavení z ní.
Sráží-li se vejce moc rychle, pánev odstraňte z tepla a vejce dál míchejte. Ideální chvíle na úplné odstavení z tepelného zdroje je tehdy, když jsou vejce ještě mírně tekutá.
Častou chybou při přípravě míchaných vajec je, když po vypnutí sporáku necháte vejce na pánvi bez další péče. Na horké pánvi se z nich totiž po chvíli stanou vysušené žmolky. Míchání je tedy zásadní i na úplném konci, kdy ladíte vejce do požadované konzistence.
Míchaná omeleta si žádá jen o krok navíc
Omeletu s krémovými míchanými vejci uprostřed podle Jamie Olivera můžete naplnit kousky mozzarelly, olejem ochuceným bazalkou, chilli nebo zkrátka vším, co máte s vejci rádi.
Postup začíná stejně jako u míchaných vajec, tedy nalitím rozšlehaných osolených a opepřených vajec na rozpuštěné máslo. Srážející se vejce však míchejte jen do té doby, kdy pomalu přestávají být tekutá natolik, aby šla pohybem rozprostřít po celé pánvi.
Vejce nechte v tuto chvíli po dobu 1 minuty ztuhnout a čas využijte na přidání dalších ingrediencí na povrch. Po minutě nakloňte pánev a pomocí stěrky nebo ploché vařečky postupně přehněte omeletu na polovinu, aby vnitřek ještě neztuhlých vajec byl zabalený dovnitř. Pomocí stěrky přesuňte omeletu ihned na talíř, aby dalším pobytem na horké pánvi neutrpěla na vláčnosti.
Jamie radí, jak na francouzská míchaná vejce
Francouzský způsob přípravy míchaných vajec zabere více času než klasika, ale určitě stojí za vyzkoušení, máte-li raději řidší konzistenci. Tato vejce se nepřipravují na pánvi, ale ve vodní lázni, což zajistí velmi pozvolné srážení.
Nejprve tedy přiveďte v hrnci vodu k varu a na hrnec položte mísu s rozšlehanými osolenými a opepřenými vejci. Než se začnou více srážet, bude to trvat asi 6 minut. Do té doby vejce přibližně jednou za minutu prošlehejte metličkou. Po 6 minutách k nim přidejte máslo (cca 1 lžičku na porci, tedy ½ lžičky na 1 vejce). Máslo za stálého míchání nechte rozpustit a během chvilky se vejce ještě mírně srazí. Francouzská míchaná vejce budou v této chvíli hotová. Výsledek má zůstat mírně tekutý a nebude obsahovat větší žmolky, jak je většina u míchaných vajec zvyklá.
Zdroje informací:
YouTube.com: How To Make Perfect Scrambled Eggs - 3 ways
Jamieoliver.com: Scrambled egg omelette
autorka kuchařek pro děti Pavla Šmikmátorová
„„Když to neděláš pořádně, nedělej to vůbec.““
Pavla Šmikmátorová je autorkou téměř desítky kuchařských knih zaměřených na děti. K jejím „srdcovkám“ patří kuchařky Mezinárodní mistr šéfkuchař a Víš, co jíš, ve kterých se zrcadlí její zájem o světovou kuchyni a zdravou výživu dětí. Máma malého „Otesánka“ ráda experimentuje v kuchyni a sleduje nové kulinářské trendy.
Témata
Recepty k tomuto článku
Mohlo by vás zajímat
Související obsah
Den čokoládového fondue
Čokoládové fondue je tím pravým řešením, pokud máte velkou chuť na čokoládu, ale jen málo času. Příprava této pochutiny je totiž velice jednoduchá.… Číst více
Švýcarské národní jídlo fondue: Připravte si sýrovou delikatesu jako v restauraci!
Fondue je ideálním party jídlem. Vždyť co může… Číst více
Přečtěte si Zobrazit více
Vejce 7 krát jinak! Umíte připravit ztracená vejce, vejce Benedikt nebo vejce v kokotce?
Jak na dokonale vláčnou a nadýchanou omeletu: Zdeněk Pohlreich má trik s vodou, Roman Paulus zase s překládáním
Hraběnčiny řezy: Dokonale vláčný moučník se šťavnatými plátky jablek pod slaďoučkou a nadýchanou sněhovou peřinkou
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Kuřecí kořeněná stehna pečená na zelenině
Přidáno před 21 hodinami
Makovec za hubičku (z domácí pekárny)
Přidáno před 22 hodinami
Naložené ředkvičky
Přidáno 15. 5. 2024 21:05
Červená čočka s rajčaty a špenátem s masem i bez
Přidáno 15. 5. 2024 07:48
Tarhoňa s mletým masem a zeleninou
Přidáno 14. 5. 2024 12:27
Nudlové těsto z domácí pekárny
Přidáno 14. 5. 2024 10:19
Přečtěte si Zobrazit více
15 nejchutnějších jablečných moučníků: Nechte se inspirovat výběrem receptů
Náš život s celiakií: Upekla jsem mandlový koláč podle receptu Josefa Maršálka. Áňa z něj byla nadšená
K pečenému masu jsou oblíbenou přílohou chlupaté knedlíky. Jsou rychlé a jednoduché, ale jejich příprava má svá pravidla