Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Bramborové muffiny jsou hitem. Jejich příprava je snadná a chuť vynikající.
Zdroj: Freepik, slice

Muffiny se během posledních několika let staly velmi oblíbeným „malým“ pokrmem, který dokáže zahnat hlad i chuť na něco sladkého. Kromě tradičních verzí plných ovoce nebo čokolády se stále populárnějšími stávají i verze s masem, vejci nebo bramborami. Právě ty se objevují v mnoha příchutích a velmi zajímavém složení. Navíc neobsahují mouku.

Proč muffiny máme rádi

Obliba muffinů, která je zdaleka největší ve Velké Británii a Spojených státech amerických, kde má drobné pečivo dlouhou tradici, spočívá hned v několika věcech. Příprava muffinů je jednoduchá a jejich velikost je ideální na malou či větší svačinu podle toho, kolik si jich dáte. Navíc můžete jakkoliv měnit ingredience, které do toho „svého“ muffinu použijete.

Sladkost už není podmínkou

Není tedy třeba si vždy vyrobit čokoládový minidezert, ale může klidně sáhnout například po šunce, vejci a sýru a udělat si takový košíčkový hemenex. Stejně tak lze do formy nastrouhat třeba brambory a k nim přidat další ingredience, na které zrovna máte chuť.

Velkým hitem se ovšem nyní stala nová úprava muffinu, kdy místo papírového nebo silikonového košíčku použijete uvařenou bramboru, kterou do formy vmáčknete třeba skleničkou. Zajímavým benefitem je i to, že se v receptech neobjevuje žádná mouka, tedy pochutnají si i lidé, kteří mají problém s celiakií.

Zdravé a chutné

Stejným způsobem se připravují i bramborové pizza muffiny, které se objevily na instagramovém kanále uživatele veganer.wandel. Sice v receptu najdete položky jako veganský sýr nebo uzené tofu, ale pokud nejste příznivcem těchto potravin, můžete je samozřejmě vyměnit za ty neveganské.

Bramborové pizza muffiny

Na přípravu jednoho plechu muffinů, tedy dvanácti kousků, budete potřebovat: Na muffiny: 12 středně velkých brambor, 100 g nastrouhaného sýra a 200 g uzeného tofu (popřípadě uzeného masa). Na pesto: 300 g sušených rajčat, 50 ml rostlinného oleje, 1 lžičku soli, 2 stroužky česneku, 1 hrst bazalky a 50 g piniových oříšků.

Jak na to?

  1. Brambory ve slupce uvařte v osolené vodě doměkka.
  2. Každou bramboru vložte na plechu do otvoru na muffin a polijte trochou oleje. Dnem menší skleničky na bramboru zatlačte, aby se rozmáčkla do formy.
  3. Nastrouhejte sýr a vsypte ho do všech brambor. Trochu si nechte na konečné zdobení. Uzené tofu nebo maso nastrouhejte najemno a přidejte ho do brambor na nasypaný sýr.
  4. Nyní si vytvořte pesto. Do mixéru vložte sušená rajčata, piniové ořechy, sůl, česnek, bazalku, vlijte olej. Vše promixujte, finální konzistence by měla připomínat hrubší dip.
  5. Pesto následně lžící přidejte do každé brambory na plechu. Vše posypte zbytkem sýra.
  6. Vložte do trouby předehřáté na 180 °C a pečte zhruba 35 minut.
  7. Před podáváním můžete na každý muffin umístit lístek bazalky.

Naše rada: Pokud nemáte do pesta piniové oříšky, můžete je nahradit nasekanými mandlemi, kešu, pekanovými nebo vlašskými ořechy.

Náš tip: Jestliže preferujete sladké muffiny, připravte si podle našeho videoreceptu ty s kousky čokolády:

Recepty k tomuto článku

Mohlo by vás zajímat

Marie

Nejnovější recepty Více