Octů je několik druhů. Umíte je správně používat?
25. 6. 2018 Historie a zajímavosti
Při přípravě pestrých pokrmů by ve vaší kuchyni nemělo chybět několik druhů octa. Každý má jinou chuť, a proto se hodí i do jiných receptů. Jak se v octech vyznat a použít je tak, aby jídlo doladily co nejlépe?
Lihový ocet
Do nedávna jsme u nás znali pouze tradiční kvasný lihový 8% ocet a používali ho jako univerzál na všechno. Tento je však vynikající především pro konzervaci – nakládání a zavařování. Svým složením a výrobním postupem je jedinečný a v okurkových nálevech nezaměnitelný, obsahuje navíc i estragon a karamel, které chuť a vůni nálevu hodně ovlivní. Dejte však pozor při jeho výběru – podívejte se na rádce.
Na dochucování, především pro studenou kuchyni, jsou však vhodnější jiné druhy octa, jejichž obliba stále roste.
Jablečný ocet
Jablečný ocet je jedním z těch, které perfektně dochutí vaše saláty. Má výraznější, ostrou chuť. Do salátové zálivky doporučujeme přidat ještě kousek sýra, ideální bude ementál, gouda nebo maasdam. Při jeho použití k naložení masa do marinády, bude maso krásně křehké a jemné. Hodí se především v kombinaci s vepřovým masem.
Velice snadná je s jablečným octem příprava dresinků. Zkombinujte ho s kvalitním olivovým, řepkovým nebo slunečnicovým olejem. Dochuťte bylinkami, solí, pepřem. K jablečnému octu se do dresinku budou hodit všechny druhy hořčice, kopr, česnek i med.
Ocet na saláty s bylinkami
Novinkou na trhu je speciální salátový ocet s chutí bylinek. Jde o směs octů s jedinečnou chutí danou vyváženou kombinací bylinek, lihového a vinného octa a hodí se právě k dochucování salátů. Stačí tento ocet smíchat s kvalitním olivovým olejem a špetkou cukru a vyladěnou zálivku na různé zeleninové i listové saláty máte okamžitě k dispozici.
Bílý a červený vinný ocet
Oba dva vinné octy mají svou specifickou chuť, která se výborně hodí především ke studené kuchyni. Neobejde se bez nich téměř žádný salát, používejte je v kombinaci s olejem do zálivek.
Ocet z bílého vína se bude výborně hodit k rybám a mořským plodům, doladí především středomořské recepty. Červený ocet je vhodný téměř do všech pokrmů, kam ocet patří patří - podívejte se na vhodné tipy.
Oba dva druhy octa se hodí do nejrůznějších čatní a marmelád. Můžete je používat při nakládání masa, dochucení omáček i polévek, k přípravě salátové zálivky vinaigrette, k výrobě domácí majonézy.
Balzamikový ocet
Má jemnější chuť než jiné druhy octa, lehce nasládlou. Jeho chuť se ale může velice lišit, a to podle způsobu přípravy a toho, jak dlouho ocet zraje, jak je starý. Dejte však při nákupu pozor – sáhněte po tom správném. Ten pravý Balsamico ocet pochází z Modeny, kde má svou dlouholetou tradici již od počátku 17. století, vyrábí se ze zahušťovaného moštu vinných hroznů odrůdy Trebbiano. Výroba se zde řídí speciálními italskými předpisy a probíhá podle přísných pravidel. Výborně se hodí k finálnímu dochucování přímo na talíři. Můžete jím zakápnout připravené ovoce, výborně ladí s různými druhy sýrů.
Několika kapkami balsamico octa dochuťte pravé italské rizoto, výborně doladí tradiční italské caprese – rajčata, mozzarellu a bazalku, zajímavě změní chuť čerstvých jahod, které můžete podávat s čerstvým sýrem. Tento ocet je vhodné používat pouze pro studenou kuchyni. Tepelnou úpravou se mění jeho chuť.
Specialitou z tohoto octa je balzamico crema (glazé). Hustá krémová poleva se vyrábí z octu Aceto Balsamico di Modena. Má silnou vůni, jemnou sladkokyselou chuť a v kuchyni najde široké využití ve sladkých i slaných pokrmech. Slouží k dozdobení, k finální úpravě mnoha jídel.
Hodí se jak na ovocné saláty, dezerty a zmrzliny, tak na saláty nebo červené i bílé maso. Skvěle ladí se všemi druhy sýrů.
Inspirujte se spoustou receptů od oceňovaných českých food bloggerek v magazínu www.milujemeocet.cz.
Mohlo by vás zajímat
Přečtěte si Zobrazit více
Vinaigrette je lahodná salátová zálivka. Videonávod ukáže dva postupy přípravy
Odpalované těsto pro začátečníky: Jeden recept na několik druhů zákusků
Náš život s celiakií: Upekla jsem mandlový koláč podle receptu Josefa Maršálka. Áňa z něj byla nadšená
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Kuřecí kořeněná stehna pečená na zelenině
Přidáno před 16 hodinami
Makovec za hubičku (z domácí pekárny)
Přidáno před 17 hodinami
Naložené ředkvičky
Přidáno 15. 5. 2024 21:05
Červená čočka s rajčaty a špenátem s masem i bez
Přidáno 15. 5. 2024 07:48
Tarhoňa s mletým masem a zeleninou
Přidáno 14. 5. 2024 12:27
Nudlové těsto z domácí pekárny
Přidáno 14. 5. 2024 10:19
Komentáře
4. 7. 2018 11:57
Jj, rýžový ocet
Používám především na sushi
3. 7. 2018 22:11
30. 6. 2018 08:50