Den milovníků sýra
Národní den
Všichni milovníci sýra slaví svůj svátek 20. ledna. Ať už je to sýr tvrdý nebo měkký, čerstvý či zrající, nebo ten s ušlechtilou plísní, každý si mezi nimi najde ten svůj nejoblíbenější. Smažák s hranolkami, holandský řízek či pizza i mnoho dalších pokrmů by se bez sýra neobešlo.
Historie výroby sýra sahá až do roku 8000 př. n. l. Stejně jako mnoho významných vynálezů, i sýr pravděpodobně vznikl nedopatřením. Syřidlo (enzym, díky kterému z mléka vzniká sýr) je přirozeně přítomné v žaludcích přežvýkavců. Mléko se v dávných dobách skladovalo ve vacích z očištěné kůže či nafouklých vnitřních orgánů zvířat, a pravděpodobně právě díky tomu byl objeven princip vzniku tvarohu a syrovátky. Dnes mají všichni milovníci sýra na výběr z nespočtu druhů a chutí sýra nejen z české produkce, ale také ze zahraničí.
Podle způsobu výroby a dalších kritérií dělíme sýry na čerstvé a zrající, tvrdé a měkké, s plísní na povrchu nebo uvnitř hmoty, ale i sýry tavené či dochucené bylinkami nebo kořením. Některé mlsáme jen jako pochutinu ke sklence vína, jiné jsou důležitou surovinou při každodenním vaření. Šťavnatý holandský řízek s bramborovou kaší se bez pořádné dávky strouhané goudy či eidamu prostě neobejde. Jak na dokonalý, dozlatova osmažený sýr poradí náš článek:
Mohlo by vás zajímat
Co je to rakletování
Smetanový sýr nezbytný k přípravě skvělého cheesecaku či domácí mozzarellu, která nesmí chybět na pizze nebo v italském salátu caprese zvládnete podle našeho návodu jednoduše vyrobit doma.
A znáte rakletování? Je to vlastně jednoduché rozehřívání a rozpouštění sýra (nejen raclette). Rakletování může v chladnějším čase skvěle nahradit období grilování a stane se zábavou pro celou rodinu a přátele. Zkuste to a zjistíte, že i tak jednoduchý pokrm, jako jsou vařené brambory, přelité horkým, roztaveným sýrem, může chutnat báječně!
Související články
Související recepty
Kdo by neměl promeškat Den milovníků sýra?
Dejte jim vědět
V následujících letech tento den připadá na
Následující významné dny
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Kuřecí kořeněná stehna pečená na zelenině
Přidáno před 9 hodinami
Makovec za hubičku (z domácí pekárny)
Přidáno před 10 hodinami
Naložené ředkvičky
Přidáno před 22 hodinami
Červená čočka s rajčaty a špenátem s masem i bez
Přidáno 15. 5. 2024 07:48
Tarhoňa s mletým masem a zeleninou
Přidáno 14. 5. 2024 12:27
Nudlové těsto z domácí pekárny
Přidáno 14. 5. 2024 10:19
Přečtěte si Zobrazit více
Bábovka Albert plněná tvarohem: Štavnatý a vláčný moučník dovedou k nadpozemské dokonalosti i speciálně upravené rozinky
Bramborové knedlíky plněné uzeným masem: K výraznější chuti uzeného pomůže jeden trik a smažená cibulka jídlo doladí
Jak na dokonalý smažený sýr: Zásadní je použít správný druh mouky, vejce nesolit a obalovat sýr jemně