Den preclíků
Národní den
Den preclíků připadá na 26. dubna. Oblíbené chroupání ve tvaru uzlu si můžete podle našich receptů připravit snadno doma po vlastní ose. Pochutnat si na nich můžete také na různých sportovních akcích či na poutích. Preclíky existují v mnoha variantách - mohou být měkké nebo tvrdé jako tyčinky.
Historie preclíků sahá mnoho století do historie. Údajně je měli vytvořit poprvé mniši jako odměnu pro děti, které se naučily modlitby. Traduje se, že preclík má tvarem připomínat ruce sepjaté k modlitbě. Tři otvory mají symbolizovat Svatou Trojici. Velké oblibě se v minulosti těšily preclíky zejména v Německu a Rakousku, v současné době toto milují lidé po celém světě.
Mohlo by vás zajímat
Jak připravit preclíky
Jednoduše si můžeme připravit slané preclíky. Budeme potřebovat droždí, které rozmícháme se špetkou cukru, lžící vlažného mléka a s troškou mléka na kašičku. Přidáme zahřátou mouku, rozpuštěný tuk, žloutek, kvásek, sůl a vlažným mlékem zaděláme tužší těsto a necháme vykynout. Poté vyválíme, nakrájíme, uhněteme na váleček, ze kterého vytvoříme kýžený preclík a znovu necháme vykynout. Takto vytvoření preclíky poté vaříme ve vroucí vodě. Když vyplavou na hladinu, vylovíme je, dáme na plech, posypeme mákem a pečeme v troubě. Kdo má chuť na jinou variantu může sáhnout po pivních preclících.
Související články
Související recepty
Kdo by neměl promeškat Den preclíků?
Dejte jim vědět
V následujících letech tento den připadá na
Následující významné dny
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Zapečené nepředvařené lasagně s kuřecím a sýrem
Přidáno před 6 hodinami
Pivní bůček na způsob rillettes
Přidáno před 13 hodinami
Cupcake s mandarinkami zdobené krémem
Přidáno před 19 hodinami
Bleskové rohlíky
Přidáno před 20 hodinami
Zapečené těstoviny s rajčatovou omáčkou
Přidáno 4. 5. 2024 17:16
Sendvič z vaječné omelety
Přidáno 4. 5. 2024 10:40
Přečtěte si Zobrazit více
Chcete tento rok slavit Den svatého Patrika? Připravte špenát a skočte si na jedno zelené
Bufetový pochoutkový salát podle Ostravského gastrošefa: Recept z roku 1976 skvěle funguje dodnes
Čínské retro řízečky: Z málo masa vyčarujeme hodně řízků a ještě do nich můžeme využít zbytky