Diviznový sirup
Suroviny
Postup přípravy
Poznámka autorky receptu
Tento recept děláme každoročně na zimu,je dobrý a léčí kašel a jiná onemocnění.Přidáváme si ho do čaje.
Moje poznámka
Přidat poznámkuAlternativy k tomuto receptu Zobrazit více
Přečtěte si
Komentáře
17. 8. 2018 10:21
milan: Ahoj Milane, moc jsi to uspěchal a likér byl ještě ve fázi kvašení, proto ta nakyslá chuť. Je potřeba klidně obden celý obsah promíchat, a nechat klidně dva měsíce. Až je vše kompletně tmavě hnědé a květy už se nezvedají nad tekutinu, pak se teprve sedí. Chuť je pak krásně sladká, vonící po divizně a chutná i malým dětem
12. 8. 2017 19:32
jarda: Dobrý den. Chtěla bych se zeptat jak dlouho ještě louhujete v alkoholu zcezené květy(odpad). Sirup je výborný
3. 8. 2017 13:58
Mirca: Dávám vrstvu divizny, vrstvu cukru až je 3l sklenice plná , po cca 14ti dnech to začne kvasit, vydržím ještě týden, potom hnědý sirup sliju do skleniček, má to kyselkavý zkvašený šmak, nebo-li odér, manželka i dcera protestují, že to nikdo nebude užívat, tak to liji do WC a jsem vyléčen.
16. 9. 2015 22:53
Z květu divizny je nejlepší dělat rovnou likér tedy nakládat ho do 50% lihu,až se vylouží - asi 3 týdny - pak výluh přecedit přes filtrační papír, jinak ty chloupky budou ošklivě škrábat v krku.Pak je možno dle chuti - třeba výluh naředit vodou a trochu přisladit. Může se na vyloužení přidat i máta ,meduńka, řebříček - je to ještě lepší.Nepodařilo se mi nikdy udržet sušený květ v pořádku - zčernal - asi zplesnivěl mi jak v zabroušené lahvi tak v papírovém sáčku.
16. 7. 2015 15:44
Cukr i po nahřátí ve vodní lázni mám velmi tuhý - nevím jak přecedit!!!
12. 8. 2014 20:41
Dobrý den,já jsem dělala sirup ze smrkových výhonků dala jsem ho do lednice ale pořád kvasí,tak nevím co s tim můžete mi prosím poradit?
Diviznu jsem taky naložila.
Diviznu jsem taky naložila.
4. 7. 2014 23:45
Dobry vecer, muzu si udelat sirup z kvetu ktere nasbiram najednou a po vrstvach je nasypu a prosypu cukrem jak u kazdodenniho sbirani?, bohuzel nemam svou diviznu ale mam moznost si ji o vikendu nasbirat hodne, dekuju za odpoved.
25. 10. 2013 06:21
Jó skleróza je tu. Samozřejmě po celou dobu výroby diviznového sirupu sklenici zakrýváme dobře přiléhajícím víčkem. Snad jsem už na nic nezapomněl.
25. 10. 2013 06:03
Pro Radku (ale i ostatní) mé několikaleté zkušenosti: Denně musíš hmotu květů promíchat a vrchní vrstvu dostat dolů do tekutiny, jinak obeschlá vrstva opravdu může začít plesnivět. Já dávám do 3,5 litrové sklenice po částech celkem 1,1kg květů a 2,3kg cukru (květy vážím na dig. kuchyňské váze, zvážím i prázdnou sklenici, takže mám stále přehled o množství surovin). Po naplnění, což trvá 10-20 dnů, denně promíchávám, protože při výrobě sirupu dochází ke kvasnému procesu a unikající bublinky neustále hmotu květů nadzvedávají. Nedoporučuji plnit sklenici více, může dojít při kvašení k přetečení obsahu sklenice. Na umístění sklenice podle mne moc nezáleží, na slunci může být proces rychlejší, zkusím příště, do teď jsem měl sklenice na polici v kuchyni. Po ukončení tohoto kvašení když přestane vývin bublinek, což trvá 4-6 týdnů, asi podle teploty, vzniklý produkt 2x zcedím přes bavlněné nebo lněné plátno. Trvá to dlouho, ale gáza se mi zdá příliš řídká. Odpad - hmotu která zůstane po prvním cezení nevyhazuju, obsahuje ještě až 20% výluhu, ale dám zpět do sklenice a zaleju alkoholem, vodkou nebo rumem a po zcezení mám vynikající likér proti kašli pro dospěláky, užívání podle chuti..
Ale zpět k sirupu. Po druhém zcezení plním sirup do čistě vymytých a vysušených skleněných láhví 0,2-0,5 litru. Neprovádím žádnou konzervaci navíc, ani chemickou ani vařením. Díky vysoké koncentraci cukru se sirup ani po roce a půl nezkazil. Ale nesmí se upíjet z hrdla a naplivat do něj potápěče, vždy na lžičku. Používá se při nachlazení, onemocnění průdušek, úporném kašli. Dospělí užívají 3x denně 1 polévkovou lžíci, děti 3x denně 1 čajovou lžičku, případně podle chuti i do čaje a pod.
Pro zajímavost trochu čísel o výtěžnosti.
0,5 litru mého sirupu váží 660g, celkem 6,5 litru sirupu
výroba sirupu
sklenice č.1 obsah 3400g zcezeno 2180g odpad 1220g
sklenice č.2 obsah 3370g zcezeno 2200g odpad 1150g
z odpadu:
1150+1220=1370g + 1 litr vodky = 1,6 litru likéru
Ale zpět k sirupu. Po druhém zcezení plním sirup do čistě vymytých a vysušených skleněných láhví 0,2-0,5 litru. Neprovádím žádnou konzervaci navíc, ani chemickou ani vařením. Díky vysoké koncentraci cukru se sirup ani po roce a půl nezkazil. Ale nesmí se upíjet z hrdla a naplivat do něj potápěče, vždy na lžičku. Používá se při nachlazení, onemocnění průdušek, úporném kašli. Dospělí užívají 3x denně 1 polévkovou lžíci, děti 3x denně 1 čajovou lžičku, případně podle chuti i do čaje a pod.
Pro zajímavost trochu čísel o výtěžnosti.
0,5 litru mého sirupu váží 660g, celkem 6,5 litru sirupu
výroba sirupu
sklenice č.1 obsah 3400g zcezeno 2180g odpad 1220g
sklenice č.2 obsah 3370g zcezeno 2200g odpad 1150g
z odpadu:
1150+1220=1370g + 1 litr vodky = 1,6 litru likéru
2. 8. 2012 22:31
Mohla by si prosím ještě doplnit, kde má být nádoba při výrobě sirupu uložena? Zkoušla jsem sirup loni a velmi záhy mi květy v cukru začly plesnivět.
18. 7. 2012 17:32
ne nemusí se s tím nic dělat jen důůůůůkladně scedit...nejlepší je tento proces opakovat a pak rozlít sirup do flašek... my ho mame v ledničce v pet lahvi :)
16. 7. 2012 12:28
chtěla bych se zeptat, jestli se musí sirup ještě nějak převařit nebo konzervovat aby se nezkazil? už jsem měla jednu lahvičku loni a půlku jsem musela vyhodit :(
30. 6. 2010 21:12
Divizna je skvělá při léčbě zahlenění průdušek, při odkašlávání - ale pozor na jednu věc - musí se dokonale zcedit, květy mají droboulinké chloupky, které mohou dráždit!!!! Je nutná fakt pečlivá práce při cezení! Jinak je to super!!!
Já sice mám jiný postup na sirup, ale i tak se musí dávat bacha
Já sice mám jiný postup na sirup, ale i tak se musí dávat bacha
Moje poznámka
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Žloutková polévka s řapíkatým celerem
Přidáno před 9 hodinami
Kuřecí špízy s kapustou
Přidáno před 14 hodinami
Melounové chuťovky s balkánským sýrem
Přidáno před 16 hodinami
Palačinková roláda s tvarohem
Přidáno před 17 hodinami
Knedlo zelo králík s bůčkem
Přidáno před 19 hodinami
Ořechové řezy s tvarohovo-višňovým krémem a šlehačkou
Přidáno před 20 hodinami
Právě bylo uvařeno:
Tvarožník s drobenkou
8181bartova uvařila před 5 hodinami
Předjarní bramborový salát
Marvi uvařila před 6 hodinami
Špenátové palačinky s tvarohem
bajcurka uvařila před 8 hodinami
Salát Coleslaw
Komtesina uvařila před 8 hodinami
Nadýchaný hrnečkový perník
Madmaus uvařila před 8 hodinami
Ovesné sušenky s jablky
_Bea_ uvařila před 8 hodinami
Drobenkový koláč s jablky
Astonka uvařila před 8 hodinami
Dršťková polévka I
vladhn uvařil před 10 hodinami
"Tiramisu" po česku
projach uvařila před 10 hodinami
Kynuté buchty, plněné marmeládou
Anet1000 uvařila před 11 hodinami
Přečtěte si Zobrazit více
Bramborové knedlíky plněné uzeným masem: K výraznější chuti uzeného pomůže jeden trik a smažená cibulka jídlo doladí
Bábovka Albert plněná tvarohem: Štavnatý a vláčný moučník dovedou k nadpozemské dokonalosti i speciálně upravené rozinky
Johana Šílená manželovi připravovala nápoj lásky z hadího oleje, sama pila mandlové mléko a jedla výrazně kořeněné skopové
Další recepty
Tématické fráze: sirup z květů divizny diviznový olej diviznovy liker divizna v cukru likér z divizny syrup z divizny výroba diviznového sirupu divizna likér jak konzervovat sirup divizna-sirup diviznovy syrup sirub zdivizny sirup zdivizny diviznivy sirup diviznový likér recept diviznový květ diviznasirup kvet divizny sirup divizna v medu sirup kvasí
Suroviny: květy divizny, cukr,
Diviznový sirup
Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/mYkA
13 názorů