Dobrý domácí sýr - Retro
Suroviny
Nutriční hodnoty
Energie | 5 829 kJ / 1 393 kcal |
---|---|
Bílkoviny | 63,19 g |
Tuky | 117,69 g |
Vláknina | 0,16 g |
Cholesterol | 761 mg |
Sodík | 228 mg |
Sůl | 0,47 g |
Sacharidy | 20,19 g |
Postup přípravy
Poznámka autora receptu
Zde není myšlen tvaroh na strouhání. Naše prababičky a babičky dělávaly tvaroh velmi tuhý, aby dlouho vydržel a neplesnivěl.
Recept z novin Křesťanská žena 1920-50 Rodina a domácnost.
Moje poznámka
Přidat poznámkuAlternativy k tomuto receptu Zobrazit více
Přečtěte si
Komentáře
31. 8. 2014 19:43
Klihák se dělá tak že oslíte tvaroh,okořeníte kořením jaké máte ráda (dával se kmín),dáte do kastrulku zalijete trochou piva,promicháte,znovu trochu zalijete ,vezmete igelit a dáte na vrh kastrůlku kolem ovážete provázkem aby se tam nedostával vzduch a hlavně aby líbezná vůněvás nelákala k ochutnávkám a zhruba po týdnu v teple u radiátoru (v zimě)můžete se pustit do bašty.
31. 8. 2014 13:10
chci skusit klihák co dělali naše babičky .čím zalít mléko nebo jak tady píšou i pivem? děkují.
21. 10. 2011 17:09
Myslím si, že nie je na škodu oprášiť recepty staré, ktoré neprávom dnes zaznávame. Veď komu sa recept páči, ten vyskúša, možno sfotografuje a fotku priloží. Nie je povinnosťou vkladať recepty len s fotkou. A nemusí byť ani osobne odskúšaný. A takéto recepty už v kuchárskych knihách nenájdeme. Vždy sa nájdu ľudia, ktorým sa bude hodiť, tak buďme radi za každý recept a nepodceňujme žiadny. Už len z toho dôvodu, že autor si dal tú námahu a pridal ho tu pre všetkých s tým najlepším úmyslom.
21. 10. 2011 13:33
Jen ať pan František opisuje!! Když to čtu vybaví se mi zlaté postřižiny... Jsem moc ráda, za takové recepty a minimálně ten puding chci vyzkoušet... Jen nevím, jaký tvaroh
21. 10. 2011 13:30
Klariska: U některého ze svých receptů František podotýká, že pokud recept nikdy nedělal, ani u nikoho nejedl, píše to do poznámky. Takže pokud u receptu není v poznámce, že recept nedělal, beru to, že s ním má zkušenost. Tohle konkrétně je známý starodávný recept, mám ho ve své kuchařce taky, jen tedy bez těch žloutků.
21. 10. 2011 13:07
Františku, přidáte někdy taky něco, co jste sám upekl / uvařil, nebo nám jen opíšete celou kuchařku? Tento recept je alespoň zajímavý, ale hromada neozkoušených receptů na pečivo nám to tu moc neobohatí.
21. 10. 2011 12:14
Recept se mi líbí+5
21. 10. 2011 10:49
Nikdy nezapomenu na klihák, který mamka nakládala z tvarohu, byl krásně cítit a na chleba s máslem a s hrnkem mléka to byla jedinečná večeře nebo svačina. Dnešní tvarohy jsou příliš sterilní, z těch klihák nejde udělat
21. 10. 2011 10:45
No, mi se to taky líbí Věřím, že foto někdo přidá
21. 10. 2011 10:44
1974andrea: Já jsem to pochopila tak, že se žloutky vmíchají do horké, ale už nevařící se hmoty. Takže úplně syrové nebudou, jen nebudou sražené, jako kdyby prošly přímým varem
21. 10. 2011 10:02
Já si rovněž myslím, že nevadí staré opisované recepty, dyk i já sem dávám recepty opsané z naší rodinné kuchařky
21. 10. 2011 09:36
Tady se asi bude muset nechat náš normální tvaroh vykapat, aby ztratil přebytečnou tekutinu, ne? Recept se mi líbí, i když s těmi syrovými žloutky se to bude muset rychle zkonzumovat
21. 10. 2011 09:30
Taky se mě recept líbí a uvítala bych, kdyby bylo na sýr víc takových obyčejných receptů.
21. 10. 2011 09:22
Mě to ani trochu nevadí, že autor opisuje z novin. Já tyhle recepty totiž vůbec neznám, a jelikož nepatřím k movitějším lidem, tak takové recepty jedině uvítám. A mám dojem, že už brzy se hodí nám všem, umět "vařit po staru".
A paní Kroupová, já taky nemám digitální foťák, takže kdybych se tady zaregistrovala, tak by to taky vypadalo, že jenom "opisuju z novin".
A paní Kroupová, já taky nemám digitální foťák, takže kdybych se tady zaregistrovala, tak by to taky vypadalo, že jenom "opisuju z novin".
21. 10. 2011 08:45
proč sem opisuješ recepty z novin ? Pochybuji, žes je kdy dělal. Nebo nemáš foťák, abys je vyfotil ??
Moje poznámka
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Rybí kari s fazolkami a hráškem
Přidáno před 9 hodinami
Koláč s ovocem (z domácí pekárny)
Přidáno před 10 hodinami
Domácí králík na smetaně s houbami
Přidáno před 12 hodinami
Vepřové ledvinky dušené na cibuli se slaninou
Přidáno před 16 hodinami
Žloutková polévka s řapíkatým celerem
Přidáno 19. 5. 2024 19:52
Kuřecí špízy s kapustou
Přidáno 19. 5. 2024 14:38
Právě bylo uvařeno:
Šlehačková bublanina
Beruna uvařila před 3 hodinami
Meruňková marmeláda
LucietaTom uvařila před 4 hodinami
Kosmatice v banánovém těstíčku
Kava 2 uvařila před 4 hodinami
Palačinková roláda s tvarohem
Alena Cerna uvařila před 5 hodinami
Topinky s pikantní kuřecí směsí
KatkaCechova uvařila před 5 hodinami
Vepřová plec na hořčici
barypb uvařil před 5 hodinami
Gulášová polévka z mletého masa
IvanKoz uvařila před 7 hodinami
Frankfurtská polévka s fazolemi
kristeena uvařila před 7 hodinami
Kopřivový sirup
Hranolka12 uvařila před 8 hodinami
Cikánské řízky
Brabcak uvařila před 10 hodinami
Přečtěte si Zobrazit více
Pět rychlých večeří na všední dny: Pikantní těstoviny s fetou, smažené tousty plněné sýrem nebo rychlé kuře s omáčkou
15 nejlepších receptů na vánoční cukroví: Prohlédněte si výběr z našeho receptáře
15 nejlepších receptů z kapra: Máme pro vás výběr tradičních i nových receptů
Další recepty
Tématické fráze: recept na domácí tvarohový sýr klihák starý sýr z tvarohu recept klihák tvaroh klihák starý sýr dobry syr starý sýr z tvarohu domácí sýr klihák syr klihak jak se dělá klihák domácí klihák domácí sýr z tvarohu recept sýr z tvarohu podle babiček recept na starý sýr klihák z tvarohu domácí starý sýr domaci sýr z tvarohu oklihák starý sýr recept recept na syr klihak
Suroviny: tvaroh, sůl, máslo, paprika sušená sladká, žloutek
Dobrý domácí sýr - Retro
Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/yJJE
15 názorů