Španělský ptáček
Španělský ptáček patří mezi jídla, která u nás milujeme, ale o jejich původu jsme toho moc neslyšeli. Křehké hovězí, šťavnatá náplň s uzeninou a vajíčkem, silná šťáva z cibulového základu, to je jen část z předností této lahodné omáčky.
Suroviny pro 4 porce
4 porce
Nutriční hodnoty
Energie | 5 986 kJ / 1 431 kcal |
---|---|
Bílkoviny | 129,01 g |
Tuky | 79,43 g |
Vláknina | 6,30 g |
Cholesterol | 548 mg |
Sodík | 524 mg |
Sůl | 1,16 g |
Sacharidy | 48,00 g |
Postup přípravy
Poznámka autorky receptu
Receptů na španělské ptáčky je více, ale tento je základní, hospodský.
Moje poznámka
Přidat poznámkuAlternativy k tomuto receptu Zobrazit více
Přečtěte si
Komentáře
10. 5. 2013 18:41
Tohle je prostě nejlepší recept na fógly. Sice je dělám z vepřovýho, ale i tak je to lahoda, když se držím postupu, co je právě tady.
Jinak maso jsem ještě den před tím naložil a je to doslova pedka . S dovolením přidávám 2 fotky a body.
Jinak maso jsem ještě den před tím naložil a je to doslova pedka . S dovolením přidávám 2 fotky a body.
8. 5. 2013 20:44
Náhodou to vůbec nevypadá špatně Dřív si vyrobili v hospodě (ne všude) UHO,(Univerzální Hnědou Omáčku) a pak z ni dělali Znojmo,(přidali okurku), Ptáčka, Frankfurt(párek) Štěpánská(kolečka vajíček natvrdo) atd.
8. 5. 2013 20:34
Díky za recept,přesně tento recept jsem hledala a hned zítra jdu vyzkoušet
16. 1. 2013 16:32
spagetka:
Ďakujem.
Ďakujem.
16. 1. 2013 13:00
Hanka: Zkopíruju složení a pak dám webovky, ze kterých jsem kopírovala. Pochopitelně netuším, zda se tento salám vyrábí pod tímto názvem, jestli se vůbec vyrábí, u nás salámy moc nejedou:
"Pražský salám obsahuje asi čtvrtinu hovězího, asi polovinu libového a tučného vepřového masa a asi jednu pětinu celkového obsahu tvoří hřbetní syrové sádlo (špek) krájené na velikost kostky kolem 5 mm. V nákroji hotového výrobku je patrno jemné zrnění kostiček tuku. Pražský salám se plní do hovězích jícnů nebo umělých střev. Jícen se na salámu pozná podle velmi lesklého a zcela hladkého povrchu, jakého se u střeva nedosáhne. Značně vysoký obsah tuku mu dodává příjemnou, jemnou chuť. Obsah vody je 46 až 54 %, obsah tuku 25 – 35 %."
http://www.receptynamaso.cz/tag/prazsky-salam/
Jinak jsem do vyhledavače zadala dotazy typu, který salám je pražskému nejpodobnější, nebo čím ho nahradit, nic mi to nenašlo. Podle mne tam dejte svůj oblíbený
"Pražský salám obsahuje asi čtvrtinu hovězího, asi polovinu libového a tučného vepřového masa a asi jednu pětinu celkového obsahu tvoří hřbetní syrové sádlo (špek) krájené na velikost kostky kolem 5 mm. V nákroji hotového výrobku je patrno jemné zrnění kostiček tuku. Pražský salám se plní do hovězích jícnů nebo umělých střev. Jícen se na salámu pozná podle velmi lesklého a zcela hladkého povrchu, jakého se u střeva nedosáhne. Značně vysoký obsah tuku mu dodává příjemnou, jemnou chuť. Obsah vody je 46 až 54 %, obsah tuku 25 – 35 %."
http://www.receptynamaso.cz/tag/prazsky-salam/
Jinak jsem do vyhledavače zadala dotazy typu, který salám je pražskému nejpodobnější, nebo čím ho nahradit, nic mi to nenašlo. Podle mne tam dejte svůj oblíbený
16. 1. 2013 12:54
Môžete prosím vysvetliť, čo sa rozumie pod Pražskou salámou? V Internete sa taký produkt nenachádza, aby som mohla zistiť jeho zloženie a použiť niečo podobné.
Stále sa objavuje Pražská šunka ale nie saláma.
Stále sa objavuje Pražská šunka ale nie saláma.
14. 1. 2013 11:40
Blanuskha:
Ja mäso (žiadne) nenaklepávam, pretože stratí hodne šťavy. Okrem toho by to bolo zbytočné, pretože tu sa mäso predáva nakrájané na takú hrúbku, aká je potrebná pre ten-ktorý recept. Na balenom mäse je napísané na čo sa má použiť a v obchode sa pýtajú na čo bude, aby vedeli ako hrubo ho majú odkrojiť.
Ja mäso (žiadne) nenaklepávam, pretože stratí hodne šťavy. Okrem toho by to bolo zbytočné, pretože tu sa mäso predáva nakrájané na takú hrúbku, aká je potrebná pre ten-ktorý recept. Na balenom mäse je napísané na čo sa má použiť a v obchode sa pýtajú na čo bude, aby vedeli ako hrubo ho majú odkrojiť.
4. 9. 2012 16:26
Eliza: Tak se musim pochlubit ale opravdu se povedly a jsou mnamozni manzel se jich nemohl nabazit a byl nedockavy az bude hotovo opravdu vynikajici recept!
3. 9. 2012 00:58
AleIbi: Děkuju. Troufám si tvrdit, že tenhle recept nezklame.
2. 9. 2012 20:08
Teda, uz tyden se chystam je udelat a porad hledam ten spravny recept a hura! je tu hlavne se tesim na tu omacku mamka ji dela uplne stejne boze uz ted slintam
24. 8. 2012 14:42
Dělám také přesně tak, maso se musí pořádně, ale pořádně naklepat - zvětší se minimálně na trojnásobek. K cibulce dám ještě osmahnout špek na kostičky. Pokud nejsou ptáčci úplně měkký tak je dám ještě tak na 10 minut do tlakáče. Ptáčky vyjmu, šťávu ručním mixerem rozmixuji, provařím, vrátím ptáčky.
Většinou už není potřeba zahušťovat moukou, ptáčky totiž ještě v syrovém stavu popráším někdy moukou někdy solamylem.
Většinou už není potřeba zahušťovat moukou, ptáčky totiž ještě v syrovém stavu popráším někdy moukou někdy solamylem.
26. 2. 2012 16:37
ELIZ....TO JE a fotky jsou úžasné
26. 2. 2012 10:49
Konečně dobrý recept(snad jediný)aniž by byl na falešné ptáčky
Dneska budou u nás k obědu,dělám je cca potřetí,poprvé jsem je dělala ještě ve škole na praxi a tetkom podruhé doma
Trošku jsem se jenom pousmála nad rozměrem slaniny,ale jinak dobrý;-,já dala pěkně na maso plátky slaniny,záleží jak kdo má rád.
Přidávám další zasloužený bod
Dneska budou u nás k obědu,dělám je cca potřetí,poprvé jsem je dělala ještě ve škole na praxi a tetkom podruhé doma
Trošku jsem se jenom pousmála nad rozměrem slaniny,ale jinak dobrý;-,já dala pěkně na maso plátky slaniny,záleží jak kdo má rád.
Přidávám další zasloužený bod
7. 1. 2012 15:03
Krásná klasika, já dělám přesně jak píše maris
6. 1. 2012 23:01
Děkuji za ohlasy na vložený recept...i když na něm nemám jinou zásluhu, než realizaci a zápis.
Vymyslely ho generace před námi a já prostě českou kuchyni miluju, jsou to chutě mého dětství (tehdy jsem je ovšem nedocenila a skoro nic nejedla. )
Tu vychytávku se sardelovou pastou určitě zkusím.
jarka: Moc děkuji za pochvalu mého vaření, vážím si jí. Oproti receptu, který byl přidán jako podobný (a podobný je, to ano), jsem se snažila rozepsat výrobu té dokonalé omáčky - hlavně bez použití instantní jíšky. Nic proti ní nemám, občas ji i použiju, ale pokud mám čas a chci dosáhnout dokonalé chuti, postupuju tak, jak jsem popsala v receptu. A to stále častěji. Opravdu intenzivně vnímám ten rozdíl (i ti, kteří ochutnají) a kdo to zkusí, přidá se... Tak jsem se chtěla o tu zkušenost podělit.
Vymyslely ho generace před námi a já prostě českou kuchyni miluju, jsou to chutě mého dětství (tehdy jsem je ovšem nedocenila a skoro nic nejedla. )
Tu vychytávku se sardelovou pastou určitě zkusím.
jarka: Moc děkuji za pochvalu mého vaření, vážím si jí. Oproti receptu, který byl přidán jako podobný (a podobný je, to ano), jsem se snažila rozepsat výrobu té dokonalé omáčky - hlavně bez použití instantní jíšky. Nic proti ní nemám, občas ji i použiju, ale pokud mám čas a chci dosáhnout dokonalé chuti, postupuju tak, jak jsem popsala v receptu. A to stále častěji. Opravdu intenzivně vnímám ten rozdíl (i ti, kteří ochutnají) a kdo to zkusí, přidá se... Tak jsem se chtěla o tu zkušenost podělit.
Moje poznámka
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Žloutková polévka s řapíkatým celerem
Přidáno před 10 hodinami
Kuřecí špízy s kapustou
Přidáno před 15 hodinami
Melounové chuťovky s balkánským sýrem
Přidáno před 17 hodinami
Palačinková roláda s tvarohem
Přidáno před 18 hodinami
Knedlo zelo králík s bůčkem
Přidáno před 20 hodinami
Ořechové řezy s tvarohovo-višňovým krémem a šlehačkou
Přidáno před 21 hodinami
Právě bylo uvařeno:
Tvarožník s drobenkou
8181bartova uvařila před 6 hodinami
Předjarní bramborový salát
Marvi uvařila před 7 hodinami
Špenátové palačinky s tvarohem
bajcurka uvařila před 8 hodinami
Salát Coleslaw
Komtesina uvařila před 9 hodinami
Nadýchaný hrnečkový perník
Madmaus uvařila před 9 hodinami
Ovesné sušenky s jablky
_Bea_ uvařila před 9 hodinami
Drobenkový koláč s jablky
Astonka uvařila před 9 hodinami
Dršťková polévka I
vladhn uvařil před 11 hodinami
"Tiramisu" po česku
projach uvařila před 11 hodinami
Kynuté buchty, plněné marmeládou
Anet1000 uvařila před 12 hodinami
Další recepty
Tématické fráze: španělský ptáček španělský ptáček recept normy teplých jídel španělské ptáčky recept nejlepší španělský ptáček recepty španelsky ptaček španělské ptáčky recept na španělský ptaček španělské ptáčci kniha normy teplých jídel normy teplé kuchyně nejlepší španělské ptáčky recept španělský ptáček normy pro teplou kuchyni normy pokrmů španělský ptáčky recept španělské ptáčky receptury teplych jidel ptačky recept receptůry teplé kuchyně
Suroviny: hovězí zadní, slanina, salám, okurky sterilované, vejce, hořčice, cibule, sádlo, mouka hladká, voda, sůl, pepř mletý
Španělský ptáček
Aktuální verzi receptu včetně video receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/9L0D
67 názorů