Bramborák po litevsku - Kugelis
Suroviny
Nutriční hodnoty
Energie | 18 118 kJ / 4 330 kcal |
---|---|
Bílkoviny | 83,47 g |
Tuky | 291,77 g |
Vláknina | 53,20 g |
Cholesterol | 1,00 g |
Sodík | 5,32 g |
Sůl | 12,88 g |
Sacharidy | 320,20 g |
Postup přípravy
Poznámka autorky receptu
Kugelis je litevské národní jídlo, ale všem milovníkům bramboráků a jakýmkoliv názvem a v jakékoliv úpravě bude jistě blízké.
Přirovnala bych ani ne tak ke klasickému smaženému bramboráku jako k bramborovému nákypu.
Musím říct, že vůně z trouby byla všeříkající :)).
Zdroj Gurmet - "Úlovky z dovozu".
Moje poznámka
Přidat poznámkuAlternativy k tomuto receptu Zobrazit více
Přečtěte si
Komentáře
8. 10. 2017 18:27
Žabinka: Už za mne odpověděla Františka, za což díky :)
8. 10. 2017 17:46
Žabinka: Jak nevypovídá? Je to časopis Gurmet a byl to článek "Úlovky z dovozu".
Nehlede na to, ze po zadani do vyhledavače vyskoči litevsky dost receptu, ktere jsou naprosto rozdilne :)
https://www.google.cz/search?q=Bulvi%C5%B3+plok%C5...
Nehlede na to, ze po zadani do vyhledavače vyskoči litevsky dost receptu, ktere jsou naprosto rozdilne :)
https://www.google.cz/search?q=Bulvi%C5%B3+plok%C5...
8. 10. 2017 13:34
senky: Měla jsem na mysli reálný zdroj. Je totiž dost možné, že existují regionální rozdíly ve způsobu přípravy tohoto jídla. Já jsem domácí kugelis měla jen od lidí z Žemaitije, a Žemaitija je přece jen od zbytku Litvy v mnohém docela odlišná, proto se ptám. :)
8. 10. 2017 13:29
Frantiska: To ovšem o zdroji mnoho nevypovídá, proto se ptám.
senky: Spíš mi jde o to, že to není ani bramborák, jak ho znají Litevci. :) Název je dost zavádějící. A ten zdroj si mám tedy vyložit jako nějakou kuchařku, nebo Gurmet je něčí přezdívka? Je to poměrně nicneříkající.
senky: Spíš mi jde o to, že to není ani bramborák, jak ho znají Litevci. :) Název je dost zavádějící. A ten zdroj si mám tedy vyložit jako nějakou kuchařku, nebo Gurmet je něčí přezdívka? Je to poměrně nicneříkající.
8. 10. 2017 10:03
Žabinka: Netvrdím, že je to " bramborák" jak ho známe my, zdroj uveden
8. 10. 2017 09:06
Žabinka: zdroj ma autorka na konci poznamky :)
8. 10. 2017 08:17
Pozrela som sa do kuchárskej knihy z roku 1981 s názvom "3x99 specialit sovětské kuchyně". A tam je na kugelis použité: strúhané zemiaky, tvaroh, vajcia, soľ, korenie a škvarky z rozpraženej slaniny. Pekáč sa vymazáva sadlom. Teplý kugelis sa prelieva omáčkou zo smotany zmiešanej s na sadle opraženou cibuľou.
V knihe sa uvádza, že kugelis je litovská národná špecialita zo surových zemiakov, tvarohu a škvariek podávaná so smaženou cibuľou a smotanou.
V knihe sa uvádza, že kugelis je litovská národná špecialita zo surových zemiakov, tvarohu a škvariek podávaná so smaženou cibuľou a smotanou.
8. 10. 2017 01:55
No teda nazvat kugelis bramborákem, to jsou věci. A že na Litvě bramboráky dělají (bulviniai blynai). Ale možná je problém v tom, že to nemá být tolik upečené. Kugelis se podává takový vláčný, přirovnala bych spíš ke kaši. To, co je na obrázku, uvnitř moc kugelis, jak jej znám, nepřipomíná. Odkud máte recept?
25. 9. 2012 14:38
Znám pod pojmem "Harula"...zřejmě dosti obdobné jídlo, nicméně vynikající, že je to litevské národní, jsem vážně nevěděla aspoň neumřu blbá dávám bodíka, taková jídla máme rádi
24. 9. 2012 19:08
Danca:To mě těší
24. 9. 2012 19:04
Dnes byl k večeři, moc jsme si pochutnali
19. 8. 2012 12:02
mnam, tiež som to jedávala v Litve
menší typ: skúste na to dať omáčku, akú oni tam dávajú na to: cibuľku a slaninku osmažiť na oleji, potom pridať kyslú smotanu a chvíľu povariť.... kalórie radšej nerátajte, je to mastnejšie, sýtejšie, ale aké skveleee
menší typ: skúste na to dať omáčku, akú oni tam dávajú na to: cibuľku a slaninku osmažiť na oleji, potom pridať kyslú smotanu a chvíľu povariť.... kalórie radšej nerátajte, je to mastnejšie, sýtejšie, ale aké skveleee
18. 8. 2012 21:19
Teď jsem se sem dostala a moc mě těší, že se líbí
tejaja: přesně jsem si říkala, že je to vlastně notoricky známé staré, rychlé, jednoduché a i celkem levné jídlo no prostě je na tom vidět, že jsme vlastně nakonec všichni - Litevec, Polák, Slovák, Moravák i východní, severní, jižní i západní Čech - a někdy i ti ostatní dokola, jedna rodina
tejaja: přesně jsem si říkala, že je to vlastně notoricky známé staré, rychlé, jednoduché a i celkem levné jídlo no prostě je na tom vidět, že jsme vlastně nakonec všichni - Litevec, Polák, Slovák, Moravák i východní, severní, jižní i západní Čech - a někdy i ti ostatní dokola, jedna rodina
18. 8. 2012 20:10
Jani, Kugelis se mi moooc líbí!!!
18. 8. 2012 20:01
tejaja: dívala jsem se, pátrala a našla, že Kugelis je skutečně, jak píše správně autorka, litevské národní jídlo
Moje poznámka
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Dalamánkové bagety
Přidáno před 3 hodinami
Domácí marshmallow
Přidáno před 6 hodinami
Trhané kuřecí maso s rajčaty a paprikovou omáčkou
Přidáno před 6 hodinami
Salát z pečených paprik na balkánský způsob
Přidáno před 7 hodinami
Rybí kari s fazolkami a hráškem
Přidáno před 23 hodinami
Koláč s ovocem (z domácí pekárny)
Přidáno 20. 5. 2024 14:51
Právě bylo uvařeno:
Bábovka ze zakysané smetany, s vůní skořice
Christine uvařil před 58 minutami
Svíčková na smetaně
maja.pavlickova@centrum.cz uvařil před 1 hodinou
Závin z listového těsta se salámem a sýrem
Ivcatkoo uvařila před 2 hodinami
Kuřecí prsa s fenyklem na balsamicu
MarketaN uvařila před 3 hodinami
Výborná bábovka se zakysanou smetanou
Navarojana uvařila před 4 hodinami
Lilková pomazánka s majonézou
Alicia8 uvařil před 4 hodinami
Dršťková polévka z hlívy
Leninka12 uvařil před 4 hodinami
Ledvinky dušené
czvlakan77 uvařila před 4 hodinami
Brokolice s Nivou
Marylka uvařila před 5 hodinami
Přečtěte si Zobrazit více
BeBe řezy se žloutkovým krémem a čokoládovou polevou podle Terezy z Peče celá země. Téhle variaci nikdo neodolá
Máslové brambory s pečeným česnekem: Chuťově výraznější příloha se báječně hodí k minutkám, ale i jako samostatné jídlo
15 nejchutnějších jablečných moučníků: Nechte se inspirovat výběrem receptů
Další recepty
Tématické fráze: bramboráky jako od babičky litevské národní jídlo bramborák kalorie rychlý bramborák bramborák gugl jídlo s bramborakem litevský bramborový nákyp litevsko jidlo litevska jidla litevské jídlo litevská dýňová polévka bramboraky vlacny bramborák litevsko blynai recept sumavske sejkorky kugelis národní litevské recepty litevské nárdní jídlo litevske speciality recept
Suroviny: brambory, slanina, mléko, vejce, cibule, olej, sůl, pepř, smetana kysaná
Bramborák po litevsku - Kugelis
Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/rBPB
27 názorů