Pracny
Ořechové pracny jsou tradiční cukroví, které pekly už naše prababičky. Příprava není složitá, ale neobejdete se bez formiček. Upečte je nejlépe o prvním adventu, na vánočním stole budou proleželé a na jazyku se pak jen rozplynou.
Suroviny pro 1 dávka
1 dávka
Nutriční hodnoty
Energie | 23 488 kJ / 5 614 kcal |
---|---|
Bílkoviny | 73,56 g |
Tuky | 341,80 g |
Vláknina | 29,55 g |
Cholesterol | 714 mg |
Sodík | 21 mg |
Sůl | 0,00 g |
Sacharidy | 546,09 g |
Postup přípravy
Moje poznámka
Přidat poznámkuAlternativy k tomuto receptu Zobrazit více
Přečtěte si
Komentáře
1. 3. 2013 20:52
Tak jsem je vyzkoušela a jsou opravdu výborné . Příští Vánoce je udělám zase podle tohoto receptu. Udílím bodík a děkuji za recept .
21. 1. 2013 13:47
Jedny z nejlepsich pracen, jake jsem kdy delala. Moc nam chutnali a pristi vanoce budou zase tyhle. Bodik leti 10 a pridavam i fotku tech mych
6. 12. 2012 18:39
Tyhle pracny jsem jako malá holka milovala, máma je pekla jen pro mě. Později je nahradily pracny z tatranek, ale letos už je musím upéct. Mám na ně hroznou chut´, snad budou chutnat i manželovi a dcerám a udělám je podle tohoto receptu. Pak sem napíšu, jak se povedly.
21. 12. 2011 15:33
Výborné. Jen kdybych, já trouba, nespálila první várku. Pořád se mi zdáli málo pečené, a pak už bylo pozdě . Prostě tmavé těsto . Děkuji za recept .
16. 12. 2011 15:57
Bara: To může klidně být formičkama. Pamatuji se, že jsme doma také s tím vždy zápasili. Co mám svou domácnost, koupila jsem si nové lesklé a není problém, zatím se vždy vyklopily dobře, ať byl recept jaký byl. A ničím nevymazávám, ani nevysypávám. Těsto je mastné dost.
9. 12. 2011 22:08
já každou formičku vymažu tukem (používám Ceres) a vyklepnout jdou perfektně.
používám stejný recept - akorát ještě přidávám malinko rumu
používám stejný recept - akorát ještě přidávám malinko rumu
8. 12. 2011 23:30
Já si uz nevim rady pora dokola to delam podle toho kdo tady co napise a stejne mi to nejde vyklepnout neni to treba formickama mam takove hlinikove stare po babicce...uz jsem z toho na nervy...
8. 12. 2011 17:44
Jaroslav Bláha: Formičky nevymazávam. Robím tak, že z cesta urobím najprv guličku, obalím zľahka v múke a až potom vtláčam do formičky. Nikdy sa mi neprichytí, pekne sa vyklopí ( za horúca ).
Formičky umývam aj so saponátom, nikdy to nevadí, pokiaľ postupujem uvedeným spôsobom.
Formičky umývam aj so saponátom, nikdy to nevadí, pokiaľ postupujem uvedeným spôsobom.
8. 12. 2011 17:06
Jaroslav Bláha: Formičky nikdy nevymazávám, těsto se hůře peče a lepí se na formičky. Formičky pouze vytírám papírovou utěrkou. Pracny většinou nejdou vyklepnou když jsou málo upečené a vymazané nebo moc těsta ve formičce, jak píše Bibinka. Tohle těsto neznám, ale ve formičkách peču asi 10 min. na 200´C, nechám chvíli vychladnout a pak krásně lehce vyklopím.
8. 12. 2011 15:43
Jaroslav Bláha: napíšu několik důležitých rad a pokuste se najít v tom, co jste neudělal-formičky vymazat tukem, nikdy je nemýt v saponátu jen vodou, při plnění těstem dávat málo aby nešlo moc nahoru a musí v nich být žlábek skoro na položený palec, používat pouze práškový cukr na těsto a pracny vyklapovat ihned jak se vyndají z trouby, já s nimi mrskám rukavicí na horké hrnce na vál. To jsem teda zvědavá, protože to jde báječně
8. 12. 2011 15:04
Potřebuji poradit.Dělali jsme doma těsto,formičky jsme vymazávali,pak jsme koupili těsto a v obou případech nam nešli pracny vyklápět.Čím to může být,snad formičkami? Děkuji
26. 11. 2011 12:31
Už se na ně chystám
5. 12. 2010 15:19
jó povedli se,děkuji za recept
5. 12. 2010 11:13
včéra jsem dělala úžasné přesně jak dělala moje mamka
4. 12. 2010 18:35
Naše drahé děti mají už vše za sebou. Máme krásné pracny. Recept je vynikající. Jen trošku víc boptná než dle nešeho rodinného :)
Moje poznámka
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Cizrnovo sýrové nočky
Přidáno před 9 hodinami
Rajská omáčka z rajských
Přidáno před 23 hodinami
Hrášek se sýrem, vepřová pečeně a ztracené vejce
Přidáno 17. 5. 2024 14:21
Citrusový džem
Přidáno 17. 5. 2024 10:55
Pórková polévka s mrkví, fenyklem a vejcem
Přidáno 17. 5. 2024 08:53
Mrkvová pomazánka mediterran z varného mixéru
Přidáno 17. 5. 2024 07:49
Právě bylo uvařeno:
Majonéza bez vajec
svobi9 uvařila před 3 minutami
Pečené uzené koleno
Martas_U uvařila před 21 minutami
Uzené pečené koleno
Martas_U uvařila před 22 minutami
Těsto na buchtu v koláčové formě
MMishicka uvařila před 2 hodinami
Putimské vepřové nudličky
gabrus uvařila před 2 hodinami
Hermelínový salát se šunkou
Komtesina uvařila před 2 hodinami
Jednoduché věnečky z odpalovaného těsta
Evellinka uvařila před 3 hodinami
Úžasně rychlá tvarohová buchta s povidlím, chuť jako koláče, hned hotová
Viera19@seznam.cz uvařil před 3 hodinami
Afrika řezy
viki85 uvařil před 3 hodinami
Rajská polévka III
PavelKa uvařila před 4 hodinami
Další recepty
Tématické fráze: nejlepší recept na pracny cukroví pracny pracny cukroví recept těsto na pracny vanoční pracny medvědí pracny nejlepší pracny pracny vanocni cukrovi ořechové pracny pracny těsto recepty pracny cukrovi vánoční cukroví pracny pracny ořechové pracnové těsto vánoční pracny recept výborné pracny recepty na pracny vánoční cukroví pracny těsto vánoční cukroví nejlepší recepty pracny cokoladove pracny
Suroviny: máslo, mouka hladká, cukr moučkový, ořechy mleté, kakao, skořice mletá, koření hřebíček, cukr moučkový, cukr vanilkový
Pracny
Aktuální verzi receptu včetně video receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/KrvG
70 názorů