Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Marcipán (mléčná hmota)

Mléčná modelovací hmota je lahodná náhrada za klasický marcipán, který ne každý může konzumovat kvůli obsahu mandlí. Pokud do mléčné hmoty přidáte i kapku mandlového aroma, získáte takzvaný falešný marcipán.

Hodnocení receptu je 5,0 (65×)

Pro možnost hodnocení
se prosím přihlašte

Doba přípravy 20 min Doba přípravy: 20 min

20 min (20 min příprava)

31. 1. 2009 23:28

Suroviny pro 1 dávka

1 dávka

Naše kuchařky
právě v prodeji

Do obchodu

Nutriční hodnoty

Energie5 092 kJ / 1 217 kcal
Bílkoviny30,00 g
Tuky13,00 g
Vláknina0,00 g
Cholesterol 60 mg
Sodík 350 mg
Sůl0,80 g
Sacharidy245,00 g

Zobrazit více hodnot

Hodnoty jsou přibližné Více o hodnotách

Postup přípravy

Poznámka autorky receptu

Dělám z této hmoty kytičky, postavičky, prostě vše a taky s ní potahuji dorty.

Moje poznámka

Přidat poznámku

Nahlásit chybu v receptu

Alternativy k tomuto receptu Zobrazit více

Načíst další

Přečtěte si

Komentáře

Katka

9. 7. 2013 11:21

Jaroslav Hrouda: Myslím, že to záleží hlavně na chuti a vkusu. Já delám falešný marcipán (chcete-li mléčnou hmotu) s pár kapkami mandlového aroma a chutove je to perfektní, nikdy jsem se nesetkala s tim, aby nekomu nechutnal nebo to nazval chutově hnusným. Dnešní ceny mandlí a pracnost skutečného marcipánu asi málokdo ocení (i finančně) a dle me v tom není zas až takový rozdíl. Když si udelate tuto hmotu doma, urcite se nedá srovnat s výrobky z obchodu (ale to platí i o ostatních výrobcich, například bujony se nedaji srovnat s domácím vývarem apod.) Takže autorce moc dekuji za skvelý recept, protože na potahovani dortu se pravý marcipán ani nedá použít kvuli jiným vlastnostem, ostatně zkuste si to sám. :-)

Jaroslav Hrouda

25. 6. 2013 18:30

Bohužel, všude se teď prodává cukroví z tzv. mléčné hmoty (která je chuťově hnusná), nazývané marcipán a úplně vytlačilo cukroví z opravdu pravé, mandlové hmoty, tedy směsi, která neobsahuje žádné sušené mléko. Kdysi jsem si ho rád kupoval, leč bohužel, teď už mě to ani nenapadne a raději si ho nechám udělat od známé, která ho umí tak, jaké dříve bylo v obchodech.... Je to docela škoda, když někdo vydává něco za něco, co skutečně "něco" není. Je to stejné, jako např. výrobci konzerv s tzv. "vepřovým ve vlastní šťávě". Jediné, co umí je napodobování obalu tradiční čínské konzervy, kde skutečně bylo vepřové maso ve vlastní šťávě.... a nazývají to různě Ma Ning, Ha Ming a pod. Přitom uvnitř najdete hnusný obsah podobný luncheon meatu, nemající s vepřovým ve vlastní šťávě nic společného.....

LIDKA LIDKA

10. 3. 2013 18:18

Odpověď na poslední 3 dotazy,množství dávek záleží jak hrubý chcete plát na dortu,já si vždy dělám víc a když mi zůstane,tak to dám v sáčku do mražáku a použiji později,jelikož potřebuji často hmotu ve větším množství,neumím Vám říct kolik je třeba dávek na jednu dortu.Vím že potahovku dělají v domácí pekárně,ale já to nedělám,zdá se mi hmota dost tuhá a nevím jestli by to utáhlo a nahradit sunarem,nemám zkušenosti a sunar je poměrně drahý,no a k těm figurkám,já si části které potřebuji přichytit,přichycují syrovíma špagetami,vždy si zapíchnu do jedné části,kousek ulomím a zapíchnu do druhé části a jěště trošku před tím potřu čistou vodou ať se to přilepí.

Jirka

10. 3. 2013 16:44

Prosím o radu, jak spojovat kousky hmoty, když se z nívyrábí třeba nějaké figurky. Hmota je super, dobře se s ní pracuje, ale oddělené kousky pak u sebe nedrží ani po navlhčení a ani po silnějším přimáčknutí, kdy už stejně dochází k deformaci spojovaných dílků.

Marcela

7. 2. 2013 14:39

Ahoj. Jsem amater na potahovani,ještě jsem nic nedělala a proto se chci optat. KOlik dávek bych mela udělat ,aby mi to stačilo na potaženi asi 28cm v průměru dortu. A ještě otázka. Může se to zpracovavat v robotě? může se nahradit sušené mléko Sunarem, nebo Nutriolem? Díky moc . Marcela

Mirka

1. 12. 2012 18:30

Dobrý večer,chtěla jsem se zeptat,kolik je z receptu zhruba hmoty,potřebuju potáhnout větší dort tak abych měla dost.Děkuji:-)

LIDKA LIDKA

9. 11. 2012 19:40

Je možné že jste měla špatné sušené mléko,mi to dělá LARGO,je mazlavější a hrudkovitý,ale do druhého dne se to ale rozleží a dá se zpracovat a je bez hrudek,s vodou musíte opravdu opatrně,jen to spojit a pak zpracovávat jen namočenýma rukama.

Market

9. 11. 2012 12:19

Dobrý den,už jsem jej jednou zkoušela,ale marcipán se mi nehorázně lepil po rukách při zpracování a i pak byl hrudkovitý a lepil hrozně po vyndání z lednice...chci jej zkusit znova,prosím o radu,v čem mohl být problém a o co nejrychlejší odpověď :-) děkuji moc :-8

LIDKA LIDKA

25. 10. 2012 13:11

nevadí jaké tam dáte mléko

Jarka

25. 10. 2012 12:48

dobrý den, chci se zeptat, jestli moc vadí na chuti, když tam dám PLNOtučné sušené mléko - jiné nemám, a nechci kvůli tomu kupovat nové.. :( Děkuju za případnou (pokud možno nejrychlejší) odpověď :D :)

Daranea Daranea

3. 10. 2012 15:17

Skvělá hmota, potahovala jsem si s ní svatební dort a teď jdu dělat dort pro známé, je jednoduchá a má skvělou chuť.

LIDKA LIDKA

21. 9. 2012 15:45

Klárko asi tam máte málo vody když se to trhá,musí to být jak plastelína a válím to mezi dvěma igelity.

Klára

21. 9. 2012 13:41

Dobrý den ..co mám dělat když se marcipán trhá když ho válím?Dělám dceři dort a dělala jsem ho podle receptu,ale když ho chci rozválet trhá se do mám do něj přidat?

LIDKA LIDKA

16. 9. 2012 20:17

Já tuto hmotu už dělám léta a jsem spokojená já i mý zákaznici,zkoušela jsem i jinou ,ale buhužel nemám ráda když tam jsou ty jiné přísady(tuk,med,různé sirupy,atd),každý má to svoje.;-)

Luca1109

16. 9. 2012 10:40

já děělám jen podle aldosky..paní má luxusní dorty a začínala jako samouk...klobouk dolů..recept má tady-www.aldoska.estranky.cz/clanky/recepty/hmoty-na-potahovani-dortu.html

1 2 3 4 5 6 10

Přidat komentář

Přidat komentář

Moje poznámka

Marie

Náhodný recept Zobrazit více

Nejnovější recepty Více

Další recepty

Tématické fráze: marcipán recept domácí marcipán na potahování dortů recept na marcipán na zdobení dortů domácí marcipánová hmota mandlová hmota recept na marcipán marcipán marcipanova hmota potahová mléčná hmota na dorty jak obarvit marcipán mandlová hmota recept recept falešný marcipán od markéty marcipánová hmota recept kde koupit marcipán marcipánová hmota prodej marcipánové figurky na dort recept na marcipánovou hmotu od markéty postavicky z marcipánu cukroví z marcipánu gelové barvy na marcipán

Suroviny: cukr moučkový, mléko sušené polotučné, voda

TopRecepty.cz

Marcipán (mléčná hmota)

Aktuální verzi receptu včetně video receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/zpG8