Peciválky
Peciválky - oblíbené vdolečky našich prababiček je dobrota pocházející z okolí Nového Bydžova kolem roku 1860. Jedná se o tradiční štědrovečerní pokrm někde nazývaný "peřinky", "chlupaté buchty" či "vořechy", na Slovensku (bez brambor) bobaľky.
Suroviny pro 4 porce
4 porce
Nutriční hodnoty
Energie | 9 409 kJ / 2 249 kcal |
---|---|
Bílkoviny | 82,83 g |
Tuky | 21,77 g |
Vláknina | 22,18 g |
Cholesterol | 274 mg |
Sodík | 624 mg |
Sůl | 1,46 g |
Sacharidy | 419,29 g |
Postup přípravy
Poznámka autorky receptu
Jeden recept na peciválky jsem tady našla, ale je o malinko jiný než tento. Recept na peciválky jsem dostala od babičky mého přítele ale stále jsem nemohla pochopit, jak mám tyhle bochánky spařit ve vodě...Bylo mi řečeno,že je to jednoduché-uvaříš si v hrnci vodu aby byla horká a pak do ní peciválky naházíš a po chvilce vytáhneš.Tak jsem to zkusila a výsledek?Jsem na téhle sladké dobrotě závislá!
Moje poznámka
Přidat poznámkuAlternativy k tomuto receptu Zobrazit více
Přečtěte si
Komentáře
25. 3. 2023 19:06
7. 10. 2021 12:53
1. 2. 2019 21:37
21. 10. 2017 21:13
16. 8. 2017 21:28
7. 11. 2016 08:44
29. 6. 2016 15:15
28. 5. 2016 08:51
13. 4. 2016 09:23
12. 4. 2016 21:07
16. 3. 2016 21:00
Zkrátka v dřívějších dobách se jedlo prostě a krajových variant obdobného jídla je bezpočet.Já mám totožný recept na peciválky od své tchýně,která pocházela z oblasti mezi Jihlavou a Třebíčí..
Peciválky ještě horké se sesypou z plechu do vřelé vody,ihned cedníkem vytáhnou,hodí do mísy a zasypou mákem s cukrem.Když nebylo peněz,tak se nemastily.A pokud jich spařených už bylo dost,nechaly se "nasucho" a ty se pak lehce povrchu tukem potřely.Nejlepší bylo sádlo,ostatně je zdravější než margaríny,ať se jim říká rama máslová..
16. 3. 2016 10:27
13. 1. 2014 17:24
9. 1. 2014 16:40
6. 12. 2013 23:11
Moje poznámka
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Chleba se lněným semínkem a bílým jogurtem
Přidáno před 11 hodinami
Mléčná rýže s lesním ovocem
Přidáno před 12 hodinami
Vepřové kotlety na zázvoru
Přidáno před 12 hodinami
Šunkafleky z multifunkčního hrnce
Přidáno před 13 hodinami
Plněné mušle z listového těsta
Přidáno před 20 hodinami
Filety duhového pstruha na másle s mrkví a chřestem
Přidáno před 21 hodinami
Právě bylo uvařeno:
Tofu se smetanou
Stepazdepa uvařil před 8 hodinami
Bábovka z podmáslí
daninako uvařila před 8 hodinami
Rychlý koláč z kyselého mléka.
Adlla uvařila před 8 hodinami
Čočka nakyselo s vejcem
Kattyy uvařila před 8 hodinami
Domácí kmínový chleba
gabriella18 uvařila před 9 hodinami
Chléb z ovesných vloček
Monysek.w uvařila před 9 hodinami
Vláčné mrkvové cookies
MonikaHo uvařila před 10 hodinami
Buchta - prošívaná deka
Evik.ka uvařila před 11 hodinami
Extra rychlé lívance
MarketaPe uvařila před 11 hodinami
Přečtěte si Zobrazit více
Muzika, šprachanda nebo tomáškový kompot? Uvařte si méně známou staročeskou specialitu
Bramborové šišky, knedlíky a peciválky s mákem. Víte, co jsou šudlíky?
Peciválky s mákem podle Petra Rychlého: Staročeská specialita z bramborového těsta se snadno připravuje a chutná fantasticky
Další recepty
Tématické fráze: peciválky peciválky s mákem recept peciválky recept recept na pecivalky peciválky s mákem bramborové peciválky recept peciválky makové peciválky makové peciválky peciválk recept na kynuté peciválky peciválky z brambor recepty peciválky peciválky z vysočiny vanocni pecivalky peciváky těsto na pecivalky pecivalek jednoduché peciválky kynuté peciválky
Suroviny: mléko, droždí, mouka hladká, brambory, vejce, sůl, sádlo, mák mletý, cukr moučkový, povidla švestková, rum, máslo
Peciválky
Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/q5Q0
20 názorů