Prstýnky malé mořské víly
Suroviny pro 3
3
Nutriční hodnoty
Energie | 1 994 kJ / 477 kcal |
---|---|
Bílkoviny | 6,44 g |
Tuky | 9,39 g |
Vláknina | 16,26 g |
Cholesterol | 26 mg |
Sodík | 268 mg |
Sůl | 0,60 g |
Sacharidy | 45,26 g |
Moje poznámka
Přidat poznámkuAlternativy k tomuto receptu Zobrazit více
Přečtěte si
Komentáře
24. 7. 2015 21:12
Navrhuji vyzmizíkovat
24. 7. 2015 19:23
V profile čítam, že máte 2 deti. Ja mať otca s takým vyjadrovaním voči ženám ako vy, tak sa prepadnem od hanby pod zem.
24. 7. 2015 10:44
24. 7. 2015 10:42
Dobrou chuť!
24. 7. 2015 10:38
24. 7. 2015 10:34
22. 7. 2015 21:23
22. 7. 2015 20:59
22. 7. 2015 20:44
20. 7. 2015 19:27
Ba ne, to není klávesnicí, to jsou ryzí překlepy, ale to není oč tu běží
...a stran toho bujónu z kura (či čeho) stačilo dát odkaz https://www.facebook.com/Vareni.Zivota.Koreni/post... ááánééébo ještě lepší by bylo vložit jako nový rcp samozřejmě s uvedením zdroje
20. 7. 2015 17:51
poslední odstavec předcházejícího dlouhého příspšvku má mít toto znění:
Poznámka - zrovna tak, jako je normální psát, jak se vyslovuje - třeba cunami (tsunami) nebo caciki (tzatziki), pak je stejně normální a povolené psát foneticky kurbujón (court - bullion). Je to česky a každý v Česku francouzský tvar správně nepřečte.
20. 7. 2015 17:47
Rybu položíme na podložku do hrnce, zalijeme slanou vodou nebo vychladlým kurbujónem a co nejdříve přivedeme k varu. Pěnu sebereme, odstavíme a necháme pomalu bez vaření dodělat, dotáhnout.
Pokud záleží na kvalitě vařeného masa a ne na vývaru, vkládáme rybu do vařící vody nebo kurbujónu a ihned stáhneme plamen, aby se ryba vařila jen zvolna. Ryba zůstává šťavnatá, na rozdíl od studeného způsobu. Musíme však počítat s velkým pnutím kůže, při kterém může dojít k jejímu popraskání a navíc ke zkroucení ryby do nežádoucího tvaru. Proto je lepší v tomto případě vařit rybu už naporcovanou.
U malých ryb, které většinou doma vaříme (pstruh, lín, makrela) přivazujeme nebo přišíváme ocas k hlavě.
Vodu pro přípravu vařených ryb vždy dostatečně osolíme, aby vynikla chuť ryby. Dáváme 35–45 g soli na litr vody.
Velmi opatrně kořeníme, abychom zachovali specifické chuti určitých druhů.
Kurbujón I.
Rozpis surovin: 0,3 litru suchého vína, 1,5 dl vody, 0,2 dl vinného octa, 15 g soli, 100 g cibule, 10 g česneku, 150 g petržele, 1 bobkový list, 4 lístky rozmarýnu, 5 zrnek pepře, 1 hřebíček a kůra z 1/4 citrónu, 3/4 litru studené vody.
Kurbujón (fr. Court–Bullion) je kořeněný nálev na přípravu některých pokrmů, hlavně ryb. Vše dáme do kastrolu s těsně přiléhající poklicí, přivedeme k varu a necháme zvolna táhnout 15 min. Potom přilijeme studenou vodu, vložíme rybu a znovu uvedeme do varu. Povaříme podle velikosti a tuhosti masa, většinou 4 až 12 minut tak, aby se maso mírně předvařilo a nasáklo odvarem.
Kurbujón II.
Rozpis surovin: 0,8 litru vody, 2 dl bílého vína, 4 – 5 zrnek pepře, 100 g kořenové zeleniny, sůl.
Svaříme vodu s bílým vínem, přidáme několik kuliček pepře, trochu soli, několik kousků kořenové zeleniny a vaříme 10–15 minut. Do svařené vody vložíme porci ryby (kapr, pstruh, lín., treska apod.) nebo plátek rybího masa, znovu přivedeme k varu a necháme 10 minut zvolna táhnout na mírném plameni.
Kurbujón III.
Rozpis surovin: 1 litr vody, 1/8 litru octa, po 1 vrchovaté lžíci strouhaného celeru, mrkve, petržele a pokrájené cibule, 1 bobkový list, 1/2 lžičky tymiánu, 4 zrnka pepře, sůl.
Všechny suroviny dáme do kastrolku a necháme půl hodiny zvolna povařit. Pak kurbujón procedíme a znovu uvedeme do varu, vložíme ryby a stáhneme plamen. Tento vývar se používá více pro celé ryby, jako losos, pstruh, kapr, candát apod.
Kurbujón IV.
Rozpis surovin: 1/2 litru bílého vína, 1/2 litru vody, 1 pokrájená cibule, 1 pokrájený kořínek petržele, 1 bobkový list, 1/2 lžičky tymiánu, 4 zrnka pepře, sůl.
Postup přípravy a úpravy ryb je stejný jako v předešlém receptu. Používáme pro pstruhy, úhoře a více osolené i pro humry a langusty.
Kurbujón V.
Rozpis surovin: 0,8 litru vody, sůl, 1 cibule, citrónová šťáva, 2 dl mléka.
Rybu zalijeme studenou vodou, osolíme, přidáme pokrájenou cibulku, trochu citrónové šťávy a mléko (na 1 díl mléka 4 díly vody). Přivedeme k varu a odstavíme. Používáme jen pro mořské ryby.
Poznámkqa - zrovna ta, jako ja normální psát tak, jak seš vysloovuje třeba cunami nebo caciki, pa je stejné psát foneticky kurbujón. Je to česky a každý francouzský tvar sprábně nepřečte.
20. 7. 2015 15:50
20. 7. 2015 15:43
20. 7. 2015 15:12
Jo už asi chápu, vy myslíte vodu ochucenou solí, budiž. Ale ten kurbujon?
Moje poznámka
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Bramboráky plněné masovo zeleninovou směsí
Přidáno 11. 5. 2024 09:00
Ovocný koláč podle Josefa Maršálka
Přidáno 10. 5. 2024 11:29
Kokosový dort bez mouky
Přidáno 10. 5. 2024 10:57
Opečený domácí lančmít s bramborami se špenátem
Přidáno 10. 5. 2024 09:45
Pizza šneci z listového těsta
Přidáno 10. 5. 2024 07:25
Uzené stehno s těstovinami
Přidáno 9. 5. 2024 21:32
Právě bylo uvařeno:
Rebarborový koláč
mares-mikulas uvařila před 47 minutami
Jablkový závin z listového těsta
p.tanclova uvařila před 1 hodinou
Jednoduchá cibulová omáčka ke steaku
Maxman uvařila před 2 hodinami
Koláč s pudinkem a zakysanou smetanou
danila uvařila před 2 hodinami
Kynutý koláč s jablečnou náplní
keijei uvařil před 2 hodinami
Kuřecí vývar s krupicovými nočky a zeleninou
Manelka uvařila před 3 hodinami
Kotlety se šlehačkou
jalamo uvařila před 3 hodinami
Extra rychlé lívance
sikorovaadel uvařila před 10 hodinami
Kuře na paprice se smetanou
Petra.kaw uvařila před 12 hodinami
Přečtěte si Zobrazit více
První dětský dort: Musí se líbit a dobře chutnat hlavně malému oslavenci
Chcete vonět jako smažené kuře? KFC představuje svůj parfém, který má nabudit chuť na jejich výrobky
Sedm jídel, na kterých ujíždí britská královská rodina: Kate miluje čočkové kari a král Karel si neodpustí bažantí koláč
Další recepty
Tématické fráze: jak vyslovit správně tzatziki jak upravit langustu táhnout na mírném plameni názvy mořských ryb hranolky máčené v octu kurbujon staré sůl a pepřové hrnce název malých mořských ryb recept na male ryny male morske stiky caciki psat foneticky jak očistit pstruha video caciki a maso uprava mořské štiky jak ocistit stiku chybí mi sůl rozpis surovin morske plody video recepty google caciki
Suroviny: treska, sůl, pepř bílý mletý, šťáva citronová, zelenina kořenová, šalvěj, tymián, petrželka, víno bílé, ocet, cibule, máslo, rajče, petrželka, sýr strouhaný, máslo
Prstýnky malé mořské víly
Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/gPPG
15 názorů