Zablafuňky
I z obyčejných surovin je možné připravit vynikající jídlo. Tuto omáčku uvaříme z brambor, které zalijeme vývarem z koření, zahustíme a zalijeme smetanou. Omáčku můžeme ochutit octem. Podáváme s rozšlehanými vejci v omáčce nebo s vejci natvrdo.
Suroviny pro 6 porcí
6 porcí
Nutriční hodnoty
Energie | 5 249 kJ / 1 255 kcal |
---|---|
Bílkoviny | 40,35 g |
Tuky | 35,03 g |
Vláknina | 27,70 g |
Cholesterol | 461 mg |
Sodík | 308 mg |
Sůl | 0,52 g |
Sacharidy | 181,83 g |
Postup přípravy
Poznámka autorky receptu
Tohle jídlo vařila moje prababička, babička, mamka a teď ho vařím já, děti ho milují.
Moje poznámka
Přidat poznámkuAlternativy k tomuto receptu Zobrazit více
Přečtěte si
Komentáře
1. 2. 2024 19:26
Dneska jsem dělal na večeři a moc jsem si pochutnal. Dávám bodík a foto.
20. 10. 2015 13:29
Docela mi to připomíná dětství, kdy nám tohle vařívala maminka a říkali jsme tomu bramborová omáčka. Já ji pak vařívala svým dětem, ale postupem času se na ni nějak zapomnělo. Pro kyselejší chuť jsme do ní přidávali zavařené okurky a na ozdobení vařené vejce. Děkuji připomenutí tohoto levného a úžasného jídla dávám palec nahoru a přikládám foto
15. 10. 2015 13:43
Zablafuňky, Gabra a Málinka - vždycky jsem chtěla vědět, co to je. Děkuju.
Nezná náhodou někdo ještě recepty na ty další bramborové dobroty z této knihy?
Nezná náhodou někdo ještě recepty na ty další bramborové dobroty z této knihy?
7. 10. 2015 13:20
snazilka:Jsem ráda,že Vám to chutná. Já je miluju a dokonce když jsem čekala své děti tak to bylo to jediné co jsem při Těch šílených nevolnostech mohla pozřít. Teď je učím svou 14-ti letou dceru aby recept putoval dál do dalších generací. A jen je v naší rodině už více jak 100 let
6. 10. 2015 12:02
Uvařeno a snědeno Všechno koření jsem vařila rovnou s bramborama (bylo pouhým okem viditelné, nebyl problém je později vyndat a kdyby přece jen - nejsou to kapsličky jedu a případné skousnutí by každý strávník přežil), vodu už jsem nedolévala, jen zahustila smetanovou záklechtkou (o tu mouku mi v jídle tolik nejde). Ocet jsem směle zamíchala do celého kastrolku, bez něho to nebylo ono. Občas mi zablafuňky určitě přijdou k chuti, už jen kvůli tomu názvu
18. 9. 2015 19:03
Vyndavá se jen nové koření, celý pepř a bobkový list - to dá rozum, že tymián ne ale Kateřino, zapomněla jsem včera napsat, že nedáváme hřebíček - snad mě omlouvá pozdní noční hodina, kdy jsem příspěvek psala - ten musí chuť výrazně pozměnit a určitě k dobrému, to musím prubnout Ale opravdu té naší verzi této husté polévky ( bez hřebíčku ) švagrova rodina - ob tři vesnice od nás, říká zablafuňky a my kyselky - to ještě se sestrou měli před svatbou, jednou zůstal na večeři a nad kouřícím talířem se ozvalo - áá zablafuňky, mamince ztuhly rysy, my zůstali koukat - co tím myslí - jako že je to nějaký blaf ? No nasmáli jsme se, když vysvětlil, že to je název jeho oblíbené polévky.Takže tuhle variantu někdy vyzkouším.
18. 9. 2015 12:33
miliana:Zajímalo by mne jak vyndaváte potom ten tymián?
18. 9. 2015 07:33
Děláte polévku ale my omáčku i postup je trochu jiný
17. 9. 2015 23:09
U nás tomu říkáme kyselky, u švagra zablafuňky a všichni jsme od Mělníka. Je to hustá polévka, podobná kulajdě, brambory dáváme vařit na zesklovatělou cibuli, přidáme rovnou i koření, po uvaření se koření z hrnce vyloví, proto je polévka i tak rychlá, nikdy jsme nic extra nepředvářeli a nepředváříme. Ke konci varu zakvedlám smetanovou záklechtku a rozšlehaná 1-2 vajíčka. Na talíři si každý dochutí troškou octa, aby polévka byla mírně navinulá - proto kyselky. Je výborná.
17. 9. 2015 21:58
Dodám fotku hned zítra
17. 9. 2015 20:41
Škoda že není fotka . Nevím co si pod tímto pokrmem mám představit, podle litrů vody snad polévku , nebo bramborovou omáčku - soudím dle kategorie ve které je recept zařazen .
17. 9. 2015 20:27
Zajímavé - ráda vyzkouším, díky za recept
Moje poznámka
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Ovocný koláč podle Josefa Maršálka
Přidáno před 3 hodinami
Kokosový dort bez mouky
Přidáno před 3 hodinami
Opečený domácí lančmít s bramborami se špenátem
Přidáno před 4 hodinami
Pizza šneci z listového těsta
Přidáno před 7 hodinami
Uzené stehno s těstovinami
Přidáno před 17 hodinami
Mandlové šneky
Přidáno 9. 5. 2024 09:39
Právě bylo uvařeno:
Jemné domácí houskové knedlíky
Indianapi uvařila před 47 minutami
Pečené brambory s česnekem, vejci, smetanou a sýrem
TondaJ uvařila před 1 hodinou
Vepřová bratislavská plec
Cikitaka uvařila před 2 hodinami
Plátky vepřové pečeně v pikantní omáčce
adamustonik uvařila před 3 hodinami
Hrníčkový ovocný koláč
Kveta58 uvařil před 3 hodinami
Čajové věnečky
AryKlofan188 uvařila před 3 hodinami
Smetanové kedlubny na sladkokyselo
Marie65 uvařila před 5 hodinami
Kynuté těsto na štrúdl
Sei uvařila před 6 hodinami
Meruňkový makovec
Petra Dvor. uvařila před 6 hodinami
Jarní křupavý salát
clova uvařila před 17 hodinami
Přečtěte si Zobrazit více
Zeleninové „kostky“ skvěle dochutí vývar či omáčku: Připravené je máte během okamžiku a jsou úplně bez chemie
Ze špekáčků, které zbyly z čarodějnic, vytvoříte skvělá jídla: Stačí použít pivo, zeleninu, alobal nebo ocet
Pěstujeme rajčata: Jak správně zasadit rajčata? Na balkonová stačí samozavlažovací truhlík, tyčková vyžadují hlubší nádobu
Další recepty
Tématické fráze: polévka zablafunky co jsou zablafuňky zablabunky recept-zablafunk zavlafunky zabkafunky polévka - zablafuňka zablafuňky polévka co to jsou zablafuňky recept na zablafundy zablafunky jídlo zbrambor polévka zablažuňka brambory na kyselo zablafunky recept na zablafánky zablavky zlalblafuňky bramborová rajda zalafunky zaplafunky zablafunjy
Suroviny: brambory, cibule, kmín celý, sůl, voda, koření nové koření, pepř celý, koření hřebíček, bobkový list, tymián sušený, cibule, smetana, mouka hladká, vejce, ocet
Zablafuňky
Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/PAZ1
12 názorů