Pajšl - plíčky na smetaně
Plíčky na smetaně, alias pajšl, jsou přesně ten typ jídla, které je nejefektivnějším zpracováním všech jedlých částí zvířete. Mnohý odpůrce vnitřností se po ochutnání rád k tomuto jídlu vrací. Dobře připravený pajšl je klasikou české kuchyně.
Suroviny pro 6 porcí
6 porcí
Nutriční hodnoty
Energie | 1 747 kJ / 418 kcal |
---|---|
Bílkoviny | 7,22 g |
Tuky | 26,00 g |
Vláknina | 7,40 g |
Cholesterol | 39 mg |
Sodík | 28 mg |
Sůl | 0,00 g |
Sacharidy | 34,98 g |
Postup přípravy
Poznámka autora receptu
Zbylý vývar jsem přecedil, přidal pokrájené vnitřnosti, které zůstaly, majoránku, rozetřený česnek, uvařené kroupy, mletý pepř a vznikla chutná polévka. - Tak vařila pajšl moje babička i maminka. Zkoušel jsem do jíšky přidat nakrájenou cibuli a není to ono, chutě se posouvají někam jinam a potlačí vůni bobkového listu, nového koření a tymiánu, která je pro pajšl tak charakteristická.
O tento recept mě požádala "PIPRE" - Jana Koláčková a slíbil jsem, že po Velikonocích ho zveřejním.
Moje poznámka
Přidat poznámkuAlternativy k tomuto receptu Zobrazit více
Přečtěte si
Komentáře
13. 10. 2016 09:53
Pajšl je špica
cekrops:
Zeptat se můžete ale proč se nepodíváte do kdysipodobných Třeba tadyhttps://www.toprecepty.cz/recept/41120-plicky-na-s... máte jakési poměry... No, ale to koření zrovna neééé
Já vařívam (a rád) cosi podobného http://www.labuznik.cz/recept/velikonocni-pajs-neb... ale mám to napsané stejně blbě (bez udání množství surovin) jako je tento rcp Ale platí, všeho s Mírou a raději méně
Tady to vypadá asi na kilo masa... a protože vaříte vývar, tak bych dal max. 3 vavříny, 10 nového koření, 1/2KL celého pepře (já nešetřím) a poctivá špetka (nebo víc) nedrceného tymiánu.
Ať se vám zadaří
cekrops:
Zeptat se můžete ale proč se nepodíváte do kdysipodobných Třeba tadyhttps://www.toprecepty.cz/recept/41120-plicky-na-s... máte jakési poměry... No, ale to koření zrovna neééé
Já vařívam (a rád) cosi podobného http://www.labuznik.cz/recept/velikonocni-pajs-neb... ale mám to napsané stejně blbě (bez udání množství surovin) jako je tento rcp Ale platí, všeho s Mírou a raději méně
Tady to vypadá asi na kilo masa... a protože vaříte vývar, tak bych dal max. 3 vavříny, 10 nového koření, 1/2KL celého pepře (já nešetřím) a poctivá špetka (nebo víc) nedrceného tymiánu.
Ať se vám zadaří
12. 10. 2016 22:55
Mohu se zeptat kolik gramů plíček to je ? Stejně tak kolik je kuliček pepře a nového koření ? Děkuji.
13. 5. 2016 15:31
Iveta: .... my ....
27. 1. 2016 18:17
Plíce se dnes již seženou snadno,mi je vždy prostě objednáme u řezníka,dnes jsem donesla 5kg plic bez trubic pouze plíce a stojí kilo 12korun,vždy je nandám do mrazáku a tak kilo nechám na druhý den do pajšlu a ze zbytku vařím po kouskách pejskovi ten je miluje ale mi v pajšlu taky a tak se kupují dost často,do pajšlu přidávám z vnitřností jen srdíčka a jazyky k plícím,uvařím s kořením a také nedávám cibuli,dělám je jak je dělávala babička a zatím vždy mněly pochvalu.
5. 11. 2015 19:28
Tak já vařím pajšl podle mojí mamky,cibulka do zlatova osmažená,na ní hodím nakrájené plíce,játra,slezinu,srdíčko,obdělám,zaliji vývarem z ořezaných zbytků,přidám 4bobk.listy,8 hřebíčků,8ks..nové koření,opepřím a vařím hodinku,když je vše měkké přidám 3 menší kyselé okurky a povařím,doliji vývar na množství kolik chci omáčky a zahustím po lžících hl.moukou rozdělanou ve vodě...no nakonec vše dosolím a sundám ze sporáku a vmíchám kys.smetanu a pak je pajšl nekonešně žrací a nejlepší je druhý den,když se rozleží...
16. 4. 2015 11:52
teda lidi, ja se zblaznim. Konecne recept na plicky.
Ve skole jsem je jedla v druzine, mamka to delat nechtela, pry je to fuj.
Ted ziju zu 20 let v Nemecku, tady to lidi vubec nechcou slyset, tu se to dava jen psum
Ted se mi podarilo u reznika ze zabijacky obednat teleci plice. Tak to dneska budu delat, tohle je ten nejlip ohodnoceny recept co jsem nasla, tak se tesim. Manzel mi rekl, ze to jist nebude a jestli mu to dam tajne, tak bude mazec.... tak jsem zvedava, dostane to totiz tajne
Ve skole jsem je jedla v druzine, mamka to delat nechtela, pry je to fuj.
Ted ziju zu 20 let v Nemecku, tady to lidi vubec nechcou slyset, tu se to dava jen psum
Ted se mi podarilo u reznika ze zabijacky obednat teleci plice. Tak to dneska budu delat, tohle je ten nejlip ohodnoceny recept co jsem nasla, tak se tesim. Manzel mi rekl, ze to jist nebude a jestli mu to dam tajne, tak bude mazec.... tak jsem zvedava, dostane to totiz tajne
1. 11. 2014 01:07
Bože, pajšl,...tohle jídlo jsem nejedla asi padesát let. A jak jsem ho nesnášela , ve školní jídelně do pajšlu sekali plíčka i s těmi trubicemi a jako levné jídlo ho vařili hodně často . Dnes, když čtu Váš recept, se mi sbíhají sliny. Plíčka asi neseženu, zkusím ostatní vnitřnosti a věřím, že to bude dobrota, kterou obohatím rodinný jídelníček.
3. 7. 2014 12:21
Tak po dlouhé době ho taky vařím a už se těším. Vařím klasiku: srdce, játra, jazyk a plíce.
11. 3. 2014 12:53
atiklisa@seznam.czDneska po delší době vařím pajšl tak se dívám jak ho vaříte vy. Úplně stejně jako já,moc se na něj těším určitě se povede
14. 2. 2014 13:24
Dělala jsem jen z vepřeového srdce a jsou výborná. Skvělý recept.
18. 1. 2014 16:36
skvela prace
19. 9. 2013 10:22
tuhle dobrotu jsem už dlouho nevařila ale jen co seženu základní suroviny, tak se zase pře...... přejíme
16. 9. 2013 18:57
Jenda1:Uvař a já Ti budu v tichosti závidětU nás pajšl není,já si ho vozím od mamuš z OstravyZase budeme muset doplnit zásoby do mrazákuJá jsem si z dnešní uvařené várky ukrojila pár plátků,už se marinují a zítra bude poslední"plíčková"tečka
16. 9. 2013 18:08
Anna Kocikova: Aničko, děkuji za pěkné fotečky Navnadilas mě, určitě si je v týdnu uvařím.
16. 9. 2013 17:32
Jeni,bodík již dát nemohu,tak alespoň fotkuOpět došlo na tuhle dobrotu,ale tentokrát opravdu ta"babičkovská klasika"s máslovou zásmažkouMohlo toho být více,ale mě vždy při krájení plíčků nějak ujíždí ruka směrem k puse
Moje poznámka
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Žloutková polévka s řapíkatým celerem
Přidáno před 11 hodinami
Kuřecí špízy s kapustou
Přidáno před 16 hodinami
Melounové chuťovky s balkánským sýrem
Přidáno před 18 hodinami
Palačinková roláda s tvarohem
Přidáno před 19 hodinami
Knedlo zelo králík s bůčkem
Přidáno před 21 hodinami
Ořechové řezy s tvarohovo-višňovým krémem a šlehačkou
Přidáno před 22 hodinami
Právě bylo uvařeno:
Tvarožník s drobenkou
8181bartova uvařila před 7 hodinami
Předjarní bramborový salát
Marvi uvařila před 8 hodinami
Špenátové palačinky s tvarohem
bajcurka uvařila před 10 hodinami
Salát Coleslaw
Komtesina uvařila před 10 hodinami
Nadýchaný hrnečkový perník
Madmaus uvařila před 10 hodinami
Ovesné sušenky s jablky
_Bea_ uvařila před 10 hodinami
Drobenkový koláč s jablky
Astonka uvařila před 10 hodinami
Dršťková polévka I
vladhn uvařil před 12 hodinami
"Tiramisu" po česku
projach uvařila před 12 hodinami
Kynuté buchty, plněné marmeládou
Anet1000 uvařila před 13 hodinami
Přečtěte si Zobrazit více
Buchty po ránu: Bezlepkový chléb podle Josefa Maršálka je krásně křupavý, božsky chutná a lepek nahradila nezvyklá surovina
Retro okénko: Uvařte si plíčky na smetaně podle slavného kuchaře Viléma Vrabce
Vnitřnosti a oblíbené pokrmy z nich. Jak nejlépe zpracovat játra, ledvinky či srdce?
Další recepty
Tématické fráze: pajšl pajšl recept plíčky na smetaně od kuchare plíčky recept na pajšl plíčková omáčka pajšl z jehněčích vnitřnosti omačka z vepřových vnitřností pajšl jak se dělá pajšl vepřový pajšl jak se vaří pajšl plíčka recepty pajšl recept pajšl jehněčí pajšl skopovy pajsl pajšl omáčka jak uvarit pajšl co jsou plíčky recept na pličky
Suroviny: plíce vepřové, jazyk vepřový, srdce vepřové, pepř celý, bobkový list, koření nové koření, tymián, sůl, sádlo, máslo, mouka hladká, smetana na vaření, mouka hladká, ocet, cukr
Pajšl - plíčky na smetaně
Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/vgY0
89 názorů