Nakládaný lilek s fetou
Suroviny
Nutriční hodnoty
Energie | 6 071 kJ / 1 451 kcal |
---|---|
Bílkoviny | 16,92 g |
Tuky | 145,38 g |
Vláknina | 5,98 g |
Cholesterol | 90 mg |
Sodík | 42,07 g |
Sůl | 105,00 g |
Sacharidy | 15,74 g |
Postup přípravy
Poznámka autorky receptu
V ledničce vydrží týden. Pokud vydrží...:-)
Původní recept jsem kdysi našla v časopisu Apetit, ale časem jsem ho pozměnila k (podle mě), lepší chuti.
Moje poznámka
Přidat poznámkuAlternativy k tomuto receptu Zobrazit více
Přečtěte si
Komentáře
7. 11. 2014 14:16
Ja by som sa solanínu nebála. Je to síce jedovatý alkaloid, ale baklažány nie sú jediné, ktoré ho obsahujú. Obsahujú ho zemiaky, všetky papriky, paradajky, jablká, čučoriedky...atd. Rastliny si ho vytvárajú na ochranu pred škodcami. A jeme ich surové.
Varenie zemiakov nemá skoro žiadny vplyv na zníženie solanínu, jedine vyprážanie nad 175°C má trocha vply, takže vyprážané hranolky. Inak čo je v surovom zemiaku, je aj vo varenom. Rozdiel je v tom, že v šupke a pod ňou je obsah solanínu vyšší ako v strede zemiaku.
Takže človek fakt nemusí mať obavy.
Varenie zemiakov nemá skoro žiadny vplyv na zníženie solanínu, jedine vyprážanie nad 175°C má trocha vply, takže vyprážané hranolky. Inak čo je v surovom zemiaku, je aj vo varenom. Rozdiel je v tom, že v šupke a pod ňou je obsah solanínu vyšší ako v strede zemiaku.
Takže človek fakt nemusí mať obavy.
7. 11. 2014 13:39
maris:Já osobně, nepíšu, že to tak mají všichni udělat, bych ho nejdřív trochu opekla. Pro mě je chuťově velký rozdíl, když lilek v něčem jen uvařím a když ho opeču. Taky nevím, proč bych ho po oblanšírování měla potřít olejem, když ho následně tím olejem zaliju celý
7. 11. 2014 13:29
1974andrea: Eliza ho ale cca 3 minuty blanšíruje, plátky má hodně tenké - to by mělo stačit. Syrový ho nemá
7. 11. 2014 13:25
jituna666:Já bych je opekla taky, vlastně tepelně neopracovaný lilek obsahuje jedovatý solanin, takže by se ani jíst neměl. Nevím, zda stačí zalít horkým olejem, aby se těch látek zbavil, ale myslím, že krátké opečení bude jistě lepší i chutnější.
7. 11. 2014 11:33
tak zrovna dělám, akorát mi to nedalo a lilky ještě smažím, už teď to voní nádherně!
20. 5. 2009 22:01
Marsí, myslím, že podle tvého postupu to bude ještě lepší. To mě nenapadlo, asi jsem byla moc ovlivněná původním receptem. Rozhodně příště udělám podle tebe!! Skvělý tip, děkuji.
20. 5. 2009 21:56
Elizo, jistě výborné, dělám něco podobného, ale lilek normálně osmažím na olivovém oleji na pánvi.
18. 5. 2009 22:25
Elizoty s tím lilkem.Ještě nemám vyzkoušené předchozí a ty už další receptíkUž mi zase dva straší v ledničce a čekají co z nich bude,tak že by toto?No uvidíme
17. 5. 2009 01:03
Zase něco jiného z lilku určitě vyzkouším moc pěkné +
16. 5. 2009 19:44
16. 5. 2009 18:52
ha, vidím lilek a říkám si "Eliza" a jasně!!!Vypadá to dobře, Eli
Moje poznámka
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Kuřecí špízy s kapustou
Přidáno před 18 minutami
Ořechové řezy s tvarohovo-višňovým krémem a šlehačkou
Přidáno před 6 hodinami
Červená řepa s balkánským sýrem a balsamicem
Přidáno před 7 hodinami
Zapečené kuřecí prso s rajčaty a sýrem
Přidáno před 7 hodinami
Cizrnovo sýrové nočky
Přidáno 18. 5. 2024 12:38
Rajská omáčka z rajských
Přidáno 17. 5. 2024 23:12
Právě bylo uvařeno:
Spaghetti alla Carbonara
tomekat uvařil před 44 minutami
Jahodové řezy
Soninka uvařila před 47 minutami
Kuřecí plátky na sušených rajčatech, bylinkách a česneku
Ivapur uvařila před 52 minutami
Polévka z mladého zelí
terezaST uvařil před 52 minutami
Babiččin perník
horackovapetra uvařila před 59 minutami
Jednoduché česnekové nočky v bylinkovém másle
Pavla.D uvařila před 1 hodinou
Kuřecí špíz s jogurtem
MAMINECKA uvařil před 1 hodinou
Ananasové řezy s krémem a ořechy
dexulka uvařila před 1 hodinou
Mletý hovězí "biftek" s pepřovou omáčkou
HancaSvarc uvařila před 2 hodinami
Falešný španělský ptáček
Dalbas uvařila před 2 hodinami
Přečtěte si Zobrazit více
15 nejlepších receptů z kapra: Máme pro vás výběr tradičních i nových receptů
15 nejlepších receptů na vánoční cukroví: Prohlédněte si výběr z našeho receptáře
Pět znamení horoskopu, která vyšvihnou nejlepší guláš: Panny překvapí chalupářským se špekáčky, Štíři připraví ostrý mexický
Další recepty
Tématické fráze: nakladane lilky lilek recepty lilek marinovaný lilek je lilek jedovatý lilek v kuchyni lilek nakládaný v v oleji recept recepty na lilek recepty z fety feta recepty babicovy dobroty španělský ptáček časopis apetit recepty marinovany lilek recept lilek jedovaty nakládaný baklažán nakládaný lilek v olivovém oleji nakládaný lilek v oleji časopis apetit - recepty feta recept recepty z lilku
Suroviny: lilek, sýr feta, olivy zelené, sůl mořská, ocet vinný červený, voda, feferonka, chilli, koření provensálské, pepř celý, olej olivový
Nakládaný lilek s fetou
Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/oYnz
11 názorů