Jidáše, jidášky…
Jemné, příjemně sladké kynuté pečivo tvarem připomínající provaz. To jsou tradiční velikonoční jidáše či jidášky. Po upečení se ještě horké potírají medem a zchladlé je můžeme jíst jen tak suché nebo namazané máslem a marmeládou.
Suroviny pro 20 kusů
20 kusů
Nutriční hodnoty
Energie | 12 948 kJ / 3 095 kcal |
---|---|
Bílkoviny | 75,89 g |
Tuky | 110,53 g |
Vláknina | 17,85 g |
Cholesterol | 940 mg |
Sodík | 541 mg |
Sůl | 1,28 g |
Sacharidy | 440,19 g |
Postup přípravy
Poznámka autorky receptu
Správně bychom měli jidášky pojíst na Zelený čtvrtek k snídani (nebo lépe před východem slunce) – kdo chce dodržet, musí upéct už ve středu večer. Jí se pomazané medem, který symbolizuje sílu, zdraví a soudržnost. Pekla jsem oba plechy najednou, na horkovzduch při 170 °C, asi 15-18 minut.
Moje poznámka
Přidat poznámkuAlternativy k tomuto receptu Zobrazit více
Přečtěte si
Komentáře
3. 4. 2024 08:21
Eva_H: děkuji za tak krásnou pochvalu, Evi a moc děkuji i za fotku!
29. 3. 2024 16:13
Dělám jidášky podle tohoto receptu už třetím rokem, ale až teď jsem si založila účet, takže děkuji za tři roky povedených jidášků :)
9. 4. 2023 11:11
Upečeno, sněženo, pochváleno
6. 4. 2023 15:36
Pekla jsem jen z hladké mouky, z vykynuteho těsta jsem hned dělala tvary a pak dala kynout pod utěrku na plech asi 15 min. Horké jsem potřela vejcem s medem.
6. 4. 2023 08:21
pěkný recept, parádní prezentace a ještě dobré poučení
3. 4. 2021 20:27
Skvělé žiju v Německu a chtěla jsem upéct něco typicky českého...a tyto jídášky chutnaly tak, že jsem je letošní Velikonoce pekla už podruhé ;)děkuji za skvělý recept a přeji všem pohodové svátky jara ????????????????
3. 4. 2021 07:38
Výborné. Doporučuji.
13. 4. 2020 10:20
Elle Guinea: jsem moc ráda za vyzkoušení i foto, díky!
13. 4. 2020 09:24
Vyborne. Pridavam foto, pokud nevadi.
9. 4. 2020 19:21
Kamila S.: moc mě těší, že jidášky podle receptu tak chutnaly, díky!
9. 4. 2020 15:58
Vyzkoušela jsem a jsou moc dobré .
12. 4. 2019 10:18
mysulka: děkuji, Leničko - mám tohle jarní pečivo velice ráda, těsto je příjemně tvárné a jidášky výborné i třetí den po upečení
12. 4. 2019 07:41
Opravdu jak malované
11. 4. 2019 20:28
maiva: děkuju
11. 4. 2019 18:19
Jako malované, skvělá poznámka o vstávání za kuropění
Moje poznámka
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Fazolový guláš s červenou čočkou
Přidáno před 55 minutami
Morušová marmeláda z domácí pekárny
Přidáno před 3 hodinami
Kuřecí maso s rajčatovo-paprikovou smetanovou omáčkou
Přidáno před 4 hodinami
Zapečené bagetky
Přidáno 30. 5. 2024 13:47
Bulgur s opečenou zeleninou a žampiony
Přidáno 30. 5. 2024 11:15
Papriky plněné salátem s nakládanými tvarůžky
Přidáno 30. 5. 2024 10:16
Právě bylo uvařeno:
Polévkové koření z libečku
Kveta58 uvařila před 43 minutami
Zdravá špaldová buchta
Zanetk uvařil před 2 hodinami
Drobenkový koláč s ovocem a posypkou
Franibald uvařila před 2 hodinami
Bramborový guláš
tara23 uvařila před 2 hodinami
Bílá krémová česnečka
Veronika.Hrozna uvařila před 3 hodinami
Krkovička pro návštěvu
janela1 uvařila před 3 hodinami
Avokádová pomazánečka
jankohrasko uvařil před 3 hodinami
Bezový sirup
Fitulka uvařil před 3 hodinami
Makronky
Virtuous0112 uvařil před 5 hodinami
Tiramisu od Itala
Veronika.Hrozna uvařil před 7 hodinami
Další recepty
Tématické fráze: jidase jidášky jidase recept jidášky recept recept na jidase velikonoční jidáše top recepty jidáše jidáše ze suchého droždí jak upéct jidášky kdy se jí jidáše co jsou jidaše jidáškx top recept na jidáše zrada jidáše too recepty jidáše jidase top recept jak tvarovat jidáše kdy se ji jidas top recepty velikonoční jidáše recept na jidasky
Suroviny: mouka hladká, mouka polohrubá, voda, máslo, žloutek, cukr, kůra citronová, sůl, droždí čerstvé, rozinky, vejce, med
Jidáše, jidášky…
Aktuální verzi receptu včetně video receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/oznk
15 názorů