Žitný kvásek
Kváskové pečivo odjakživa patřilo mezi luxusní záležitost, která vyžaduje znalosti a zkušenosti. Je to taková malá alchymie, aby pečivo bylo dokonalé. Základem je však poctivý žitný kvásek, o který se musíte řádně starat, pokud má dobře sloužit.
Suroviny pro 1
1
Postup přípravy
Poznámka autorky receptu
- žitnou chlebovou mouku můžeme začít používat už od 3.dne, ale nemusíme vůbec (kvásek můžeme krmit jen celozrnnou).
- zdravý kvásek má šedou barvu, kyselou vůni, konzistenci měkkého těsta a chutná asi jako mouka rozmíchaná s citrónovou šťávou - nic nepříjemného :-)
- pokud kvásek změní barvu nebo vůni (nesmí smrdět po acetonu nebo jinak neobvykle), raději ho vyhodíme a založíme nový.
- chleba, vykynutý jen kváskem, potřebuje na kynutí mnohem delší dobu, než ten s droždím. Můžeme to řešit tím, že použijeme droždí, ale i 1-2 lžíce kvásku na ochucení chleba. Ten se pak i méně drobí, déle vydrží měkký a líp chutná.
Moc hezky se o kvásku píše tady : http://www.kvaskovychleb.cz/doku.php
A nádherné a inspirativní čtení o pečení chleba, kvásku a věcech okolo je i v této obsažné knize : Bible domácího pečení (Beranbaumová Levyová Rose)
Moje poznámka
Přidat poznámkuAlternativy k tomuto receptu Zobrazit více
Přečtěte si
Komentáře
18. 2. 2013 11:22
Celokváskový v pekárně zatím dělávám jen tento http://www.primapekarna.estranky.cz/clanky/chleby_.... Mrkni na něj a písni, jestli by ti recept vyhovoval
17. 2. 2013 20:10
Diky za recept, uz se tesime ne chlebiky.
Jana
13. 2. 2013 11:57
14. 1. 2013 13:49
http://www.facebook.com/groups/386548024763970/
11. 1. 2013 19:38
Ahoj všem pekařům a pekařkám a všem příznivcům dobrého chlebíčku.
A pro opravdu zaruputilé pekaře je na facebooku nová skupina
pečem pecen
- je zde už docela dost lidiček a jsou zde zajímavosti o chlebu a jeho různých variantách a vůbec o všech věcech kolem pečení domácího kváskového chleba a různé jiné recepty z kvásku.
Tak neváhejte a podívejte se, určitě vám to udělá radost.
9. 1. 2013 21:44
6. 1. 2013 19:48
Lucka
2. 1. 2013 14:14
2. 1. 2013 10:40
2. 1. 2013 10:07
2. 1. 2013 09:56
http://hobby.idnes.cz/zitny-kvasek-na-chleba-06o-/...
15. 12. 2012 20:32
15. 12. 2012 17:21
Pšeničný kvásek je pak také velice vhodný do buchet apod. - tuto info jsem jen četla, ale vyzkoušeno nemám. Celokváskové dělám zatím jen chleby a drobnější slané pečivo.
13. 12. 2012 21:05
12. 12. 2012 12:00
Mléko do chleba nepatří, zadělávejte ho jen vodou. Kolik jste dal oleje? A zásadní chybka bude tady ve výběru mouky - ve vašem chlebu převažuje žitná, myslím, že i proto byl chlebík "mazlavý".
Pokud myslíte, že těsto můžeme doladit spolu, písněte mi raději na mail pekarnomanie@email.cz - bude to i rychlejší
Moje poznámka
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Cizrnovo sýrové nočky
Přidáno před 13 hodinami
Rajská omáčka z rajských
Přidáno 17. 5. 2024 23:12
Hrášek se sýrem, vepřová pečeně a ztracené vejce
Přidáno 17. 5. 2024 14:21
Citrusový džem
Přidáno 17. 5. 2024 10:55
Pórková polévka s mrkví, fenyklem a vejcem
Přidáno 17. 5. 2024 08:53
Mrkvová pomazánka mediterran z varného mixéru
Přidáno 17. 5. 2024 07:49
Právě bylo uvařeno:
Zapečené kotlety se smetanou a hořčicí
babice uvařila před 42 minutami
Vepřové koleno v pomalém hrnci
Pacucha uvařila před 3 hodinami
Rebarborový koláč s tvarohem
Matea uvařila před 3 hodinami
Cuketovo - vločkové placičky se sýrem
Matea uvařila před 3 hodinami
Ořechový dort s brusinkovou šlehačkou (bez mouky)
Matea uvařila před 3 hodinami
Majonéza bez vajec
svobi9 uvařila před 4 hodinami
Pečené uzené koleno
Martas_U uvařila před 4 hodinami
Uzené pečené koleno
Martas_U uvařila před 4 hodinami
Těsto na buchtu v koláčové formě
MMishicka uvařila před 6 hodinami
Putimské vepřové nudličky
gabrus uvařila před 6 hodinami
Přečtěte si Zobrazit více
Delikatesa mezi chleby: Borodinský chléb z žitné mouky voní po koriandru, má lehce karamelovou chuť a křupavou kůrku
Vatikánský chléb štěstí voní skořicí a mandlemi. Podle tradice byste jej ale vždy měli poslat dál, jen tak přináší štěstí
Jak často krmit kvásek: Za dobrou péči se vám odmění nadýchanými chleby
Další recepty
Tématické fráze: kvásek kvásek recept jak udelat kvasek výroba žitného kvásku domácí kvásek výroba kvásku jak vyrobit kvásek chlebový kvásek jak založit kvásek z čeho se dělá kvásek používaný při pečení chleba příprava žitného kvásku jak udělat domácí kvásek sušený kvásek výroba domácího kvásku jak se dela kvasek recept na kvásek jak zalozit domaci kvasek chlebový kvásek recept kde koupit chlebový kvásek jak se dela kvasek na chleba
Suroviny: mouka žitná, mouka žitná chlebová, voda
Žitný kvásek
Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/0VEL
123 názorů