Pajerský koláč
Suroviny pro 4 kusy
4 kusy
Nutriční hodnoty
Energie | 25 112 kJ / 6 002 kcal |
---|---|
Bílkoviny | 220,92 g |
Tuky | 287,94 g |
Vláknina | 21,85 g |
Cholesterol | 1,78 g |
Sodík | 1,21 g |
Sůl | 2,64 g |
Sacharidy | 599,95 g |
Alternativy k tomuto receptu Zobrazit více
Přečtěte si
Komentáře
22. 8. 2023 21:16
Merylas (moderátorka):
22. 8. 2023 20:45
RubyRom: Já tento koláč taky neznala a jsem za něj ráda, že ho tady na TR máme. Je zajímavý.
22. 8. 2023 18:26
Merylas (moderátorka): Já jsem viděla tento koláč péct v nějakém televizním pořadu a neznala jsem ho. Podle pořadu jsem ho upekla a byl vynikající a ráda ho opakuji. Receptů na tuhle dobrotu jistě existuje víc, já to mám vyzkoušeno takhle a jsem spokojená.
22. 8. 2023 09:18
Merylas (moderátorka): Rádo se stalo a díky za odkaz
Je tam uvedeno kilo mouky a počet 5-6 koláčů, to by tak odpovídalo.
Opravdu doporučuji vyzkoušet a nevynechat to polití máslem nakonec, koláč je pak takový "zakonzervovaný", vlahý a dlouho takový vydrží. No, nevydrží, sní se
Krájí se to na výseče, na trojúhelníky, aby každý dostal kousek, kde bude jak přehnutá část, tak část jen s perníkem a tvarohem. A osvědčilo se mi to s tím perníkem až tak moc nepřehánět, nezasypat to úplně, spíš jen na ozdobu a na chuť. Uchovávám pro tyhle koláče pár vánočních perníčků, které tam rozdrobím, nebo koupím klasický perník na strouhání, když už perníčky nejsou. A tvaroh je opravdu lepší v kostce, ten vaničkový s přidaným cukrem řídne.
Dejte pak vědět, jestli chutnal a dobrou chuť
Je tam uvedeno kilo mouky a počet 5-6 koláčů, to by tak odpovídalo.
Opravdu doporučuji vyzkoušet a nevynechat to polití máslem nakonec, koláč je pak takový "zakonzervovaný", vlahý a dlouho takový vydrží. No, nevydrží, sní se
Krájí se to na výseče, na trojúhelníky, aby každý dostal kousek, kde bude jak přehnutá část, tak část jen s perníkem a tvarohem. A osvědčilo se mi to s tím perníkem až tak moc nepřehánět, nezasypat to úplně, spíš jen na ozdobu a na chuť. Uchovávám pro tyhle koláče pár vánočních perníčků, které tam rozdrobím, nebo koupím klasický perník na strouhání, když už perníčky nejsou. A tvaroh je opravdu lepší v kostce, ten vaničkový s přidaným cukrem řídne.
Dejte pak vědět, jestli chutnal a dobrou chuť
21. 8. 2023 19:51
Tina.T: Moc ráda jsem si přečetla Váš komentář. Pro zajímavost přidávám ještě odkaz na článek.
21. 8. 2023 11:52
Patřím k těm, kdo mají na tenhle koláč z dětství ty nejlepší vzpomínky, Babička ho pekla na poutě a na vánoce, tak jestli mohu doplnit naši zvyklost - zadělával se vždy sádlem, ne mixem tuků, ale pouze sádlem. Máslo bylo drahé a Hera nebyla, zato sádlo bylo vždycky.
Váš recept právě přesdíleli na Novinky a uvedli chybně gramáž mouky - 50g polohrubé a 250g hladké. Z toho fakt 4 koláče lidi neudělají. Peču z 500g mouky a vychází to na 3 veliké. Když chci 4 kusy, násobím. Snad si to sem přijdou přečíst a nenapálí se, u tak dobrého koláče by byla škoda mu zkazit pověst.
A nakonec ten perník - vždy jsme koláč posypali PŘED pečením, pak se teprve přehnuly okraje a šel do trouby. A až vychladl, hojně se polil roztopeným máslem s trochou rumu. Máslo zatuhlo a udělalo na něm takovou krustičku. Dobrou chuť všem, kdo vyzkoušíte
Váš recept právě přesdíleli na Novinky a uvedli chybně gramáž mouky - 50g polohrubé a 250g hladké. Z toho fakt 4 koláče lidi neudělají. Peču z 500g mouky a vychází to na 3 veliké. Když chci 4 kusy, násobím. Snad si to sem přijdou přečíst a nenapálí se, u tak dobrého koláče by byla škoda mu zkazit pověst.
A nakonec ten perník - vždy jsme koláč posypali PŘED pečením, pak se teprve přehnuly okraje a šel do trouby. A až vychladl, hojně se polil roztopeným máslem s trochou rumu. Máslo zatuhlo a udělalo na něm takovou krustičku. Dobrou chuť všem, kdo vyzkoušíte
9. 7. 2022 07:53
moc pěkný a zajímavý recept i fotečka
8. 7. 2022 20:14
mika59: moc děkuji Miládko
8. 7. 2022 20:08
Parádní
Moje poznámka
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Rajčatový chleba
Přidáno před 10 hodinami
Lilek tří barev
Přidáno před 11 hodinami
Kuřecí marinovaná plněná prsa
Přidáno před 15 hodinami
Utopenci dle Borease
Přidáno před 23 hodinami
Celero-pórková omáčka s vepřovými plátečky
Přidáno 6. 6. 2024 15:31
Hovězí krk na sušených hřibech, uzeném boku a mrkvi v pomalém hrnci
Přidáno 6. 6. 2024 15:18
Právě bylo uvařeno:
Extra rychlé lívance
RomanPustaj uvařila před 1 hodinou
Výborný makovec
VeronikaJimenez2024cz uvařila před 2 hodinami
Vepřové plátky na pórku
HacRadek uvařila před 2 hodinami
Dudácká pomazánka
Swarofka uvařila před 4 hodinami
Domácí vánočka
Tomaassss uvařila před 4 hodinami
Babiččina rychlá kulajda
kachlicka77 uvařil před 5 hodinami
Karbanátky
Ivet88 uvařil před 6 hodinami
Rybí filé s chřestem
Lorencka uvařila před 7 hodinami
Přečtěte si Zobrazit více
Pajerský koláč: Pouťový koláč našich babiček, na který jsme už málem zapomněli
Slavnostní pajerský koláč je tradicí Horácka: Hranatý tvar má ryze z praktického důvodu
Jan Punčochář připravil speciální hot dogy pro Oktagon: V prodeji bude 3000 kusů a vydávat se budou do 30 vteřin
Další recepty
Suroviny: mouka polohrubá, mouka hladká, droždí, sůl, mléko, vejce, cukr krupice, cukr vanilkový, rum, máslo, vejce, tvaroh, vejce, cukr, cukr vanilkový, šťáva citronová, perník strouhaný, máslo
Pajerský koláč
Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/pYwzV
Slavnostní pajerský koláč je tradicí Horácka: Hranatý tvar má ryze z praktického důvodu