Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Drůbež - články, postupy a rady

Kulinářský slovník Přejít do slovníku

Perlička domácí

Perlička, kterou chováme, vznikla domestikací perličky kropenaté. Je to pták, který váží v průměru 1,3 kg. Perličky poskytují vynikající vejce, ale i dobré maso, které je málo tučné a chutí ho lze přirovnat k bažantovi. Zahradu dokáží zbavit škůdců, nevýhodou je, že jsou toulavé a vydávají poměrně pronikavé zvuky.

Kulinářský slovník Přejít do slovníku

Kachní maso (kachna)

Kachní maso je chutné a snadné na přípravu. Obsahuje velké množství bílkovin, všechny nezbytné aminokyseliny i spoustu minerálů. Od nepaměti patří kachna mezi drůbež, kterou si dopřáváme v mnoha formách, i když dnes už méně, než tomu bylo v minulosti. Kachnu připravujeme nejčastěji pečenou, podáváme ji s dušeným zelím a knedlíkem. Mezi lahůdky patří grilovaná kachní prsíčka, kachní játra i kachní sádlo.

Kulinářský slovník Přejít do slovníku

Kapoun

Kapoun je mladý, vykastrovaný a vykrmený kohout. Má velice jemné a chutné maso. Zvíře neztrácí energii pohlavními pudy, přibývá na hmotnosti, takže je větší a má více masa. Každá národní kuchyně kapouna upravovala jinak. Klasickou známou kuchyňskou úpravou je kapoun na víně.

Kulinářský slovník Přejít do slovníku

Husa

Husa je vrubozubý pták. Dříve se choval hlavně na vesnicích, kvůli dobrému masu a kvalitnímu peří. V posledních letech zažívá renesanci. Husa na maso musí být dobře živená, její výkrm trvá cca půl roku. Svatomartinská tradice v podobě pečené husy se udržuje dodnes, delikatesou jsou husí játra. Dozlatova upečenou husu podáváme se zelím a různými druhy knedlíků, hodí se k ní i bramborové placky - lokše.

Další témata

Další recepty

Marie

Náhodný recept Zobrazit více

Nejnovější recepty Více

Naposledy jste si prohlédli