Mrkev se hodí do slaných i slaných jídel. V jakém pokrmu ji máte nejraději?
Mrkev patří mezi nejoblíbenější kořenovou zeleninu. Má sladkou chuť a hodí se do slaných i sladkých receptů. Je především bohatá na beta-karoten, který je předchůdcem vitamínu A - tento vitamín je důležitý pro zrak, imunitní systém a zdraví kůže. Kromě toho obsahuje také vitamíny C a K, vlákninu, draslík a další důležité minerály. Její nadbytek můžete uchovat do mrazáku, nebo třeba ve slaném nálevu.
Jaké má mrkev účinky na zdraví?
Mrkev obsahuje významné antioxidanty, které pomáhají chránit tělo před volnými radikály a snižují riziko vývoje některých nemocí. Vláknina obsažená v mrkvi podporuje zdravou trávicí soustavu a pomáhá udržovat střevní regularitu. A obsažený beta-karoten má protizánětlivé vlastnosti a může přispět k celkovému zdraví.
Využití v kuchyni
Mrkev lze jíst syrovou jako chutnou a zdravou pochoutku nebo ji lze vařit, dusit, smažit, grilovat nebo přidávat do polévek a omáček. Mezi nejoblíbenější recepty z mrkví patří především dušená mrkev, maso v mrkvi, saláty s mrkví (s jablkem, se zelím), velké oblibě se těší také mrkev na sladko, a to především mrkvové dorty či různé řezy a mrkvánky.
Další témata
Další recepty
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Focaccia s čerstvými rajčaty
Přidáno před 8 hodinami
Pikantní vepřová směs s brambory a cuketou
Přidáno před 11 hodinami
Banana bread nebo-li banánový chlebík
Přidáno před 11 hodinami
Osvěžující poháry s mraženými borůvkami
Přidáno před 14 hodinami
Jogurtový dip s česnekem
Přidáno před 16 hodinami
Vepřová plec na hlívě a argentinském koření
Přidáno před 20 hodinami
Přečtěte si Zobrazit více
Velký přehled nejznámějších druhů párků: Frankfurtské se hodí do polévky, debrecínské na gril a spišské k zapékání
Úžasně vláčný švédský dort kladdkaka je plný kakaa a hotový jej budete mít do půl hodiny
Jak se vaří láska? Vojta a Betty z loňského MasterChefa jsou stále spolu a v rozhovoru přiznali, komu z nich to jde u plotny líp