Časté chyby při ohřevu omáček: Připálení nebo škraloup? Poradíme, jak tomu předejít
Češi zkrátka omáčky milují. Receptů je nespočet a dají se připravit z mnoha surovin, od cukety, přes houby, až po rajčata. Jak je však správně ohřát, aby byly stále stejně chutné a my si nepřivodili zažívací potíže?
Neodmyslitelná součást klasické české kuchyně, přesně to jsou omáčky. Vyrůstali na nich naši předci i my. Jen málokdy se vaří omáčky v množství tak akorát na oběd. Vždy si přilepšíme, aby zbylo ještě alespoň na zítra. Ohřev omáček má však svá úskalí.
Tipy a triky pro vás Všechny tipy a triky
Časté chyby při ohřívání omáček
Vyhněte se následujícím chybám, abyste z ohřívaných omáček už nebyli zklamaní:
- Připálení omáčky předejdete poctivým mícháním a včasným odstavením. Mírné přichycení lze vyřešit – vypněte sporák a omáčku ihned přelijte do čistého hrnce. Pokud je omáčka připálená natolik, že původní hrnec má dno černé jako uhel, samozřejmě už za záchranu nestojí.
- Škraloupu se vyhnete pravidelným mícháním nebo potřením povrchu omáčky kouskem másla. Pokud se již stihl vytvořit, opatrně jej odstraňte.
- Opakovaný ohřev rozhodně nedoporučujeme. Několikrát ohřívané jídlo ztrácí na svých vlastnostech i na chuti. Musíme zmínit i množící se bakterie, které vám mohou přivodit střevní potíže. Pro ohřev si vždy oddělte pouze takovou porci, kterou budete ihned jíst.
- Ohřev i s plátky masa či přílohou má za následek nerovnoměrné prohřátí. Zatímco omáčka bude horká, maso může být stále studené. Proto je nejlepší přílohu i maso ohřát zvlášť (pokud to lze) a pokrm kompletovat až na talíři.
Máte nějaký vlastní fígl na ohřívání omáček? Podělit se o něj můžete v komentářích. Za nás vyhrává ohřev ve vodní lázni, předejde se tím nejen připálení. Pokud přemýšlíte nad vařením omáčky, co zkusit třeba rajskou omáčku podle našeho video-receptu?
Další tipy a triky
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Ananasové kytičky
Přidáno před 2 hodinami
Bramborový guláš s klobásou a paprikami
Přidáno před 3 hodinami
Caesar salát wrap
Přidáno před 4 hodinami
Chleba se lněným semínkem a bílým jogurtem
Přidáno před 18 hodinami
Mléčná rýže s lesním ovocem
Přidáno před 18 hodinami
Vepřové kotlety na zázvoru
Přidáno před 19 hodinami
Přečtěte si Zobrazit více
Jak napravit nepovedenou omáčku. Většinou se dá zachránit celkem snadno. Jak na to?
Jak zachránit připálenou omáčku. Jak připálení předejít a co s omáčkou, když se přichytí ke dnu
Univerzální cuketová omáčka: Hodí se na těstoviny, knedlíky i noky a lze ji i bez zavařování snadno uchovat na později
Komentáře