Časté chyby při pečení českých buchet: Jak na to, aby byly buchty jako od babičky?
Kdo by neznal babiččiny honzovky, klasické české buchty z kynutého těsta, plněné mákem, tvarohem, povidly, čokoládou nebo marmeládou? Buchty nesměly nikdy chybět na svátečním stole nebo u nedělní kávy.
Kynuté těsto není na přípravu těžké. Pro někoho však může být tvarování a plnění buchet složité, přesto výsledek bude stát za to. Poradíme vám, jak se vyvarovat chyb a připravit buchty, které se vyrovnají i těm od vaší babičky.
Mohlo by vás zajímat
Časté chyby při přípravě těsta
Jde jen o maličkosti, ale právě ty mohou ovlivnit výsledek.
- Dodržujte poměry surovin, uvedené v receptu - jsou to rady zkušených kuchařů.
- Suroviny musíte připravit alespoň jednu hodinu předem z lednice.
- Cukr nesmíte vynechat, i když se ho straníte, je důležitý pro vzejití kvásku.
- Nepřehánějte to s droždím, těsto by bylo tuhé.
- Nedávejte hodně vajec, stačí jedno vejce nebo jen žloutek pro spojení těsta.
- Nepřidávejte vařící tuk, mouka by se "uvařila".
- Vymíchejte těsto důkladně, aby v něm nebyly hrudky.
- Nechte těsto kynout tak dlouho, až 1,5x zvětší svůj objem.
Časté chyby při přípravě náplní do buchet
Nepodceňujte složení naplní a nenahrazujte je jinými surovinami.
- Náplně do buchet připravujte předem, aby vychladly (třeba už večer).
- Zahustěte náplň tak, aby nebyla řídká, jinak při pečení vyteče a připálí se.
- Špatně uzavřená buchta se při pečení otevře a náplň vyteče.
- Nepřipravujte více náplní do buchet - někdo nemá překvapení rád.
Tipy a triky pro vás Všechny tipy a triky
Časté chyby při vkládání na plech a pečení
V této fázi se rozhodne, jak budou buchty vypadat po upečení.
- Buchty vkládejte do tukem vymazaného pekáče nebo na plech kousek od sebe, při pečení ještě hodně nabydou a byly by vysoké jako komínky.
- Aby se buchty neslepily, potřete je ze všech stran tukem - sádlem, máslem, olejem.
- Nechte buchty ještě půl hodiny odpočívat, než je vložíte do trouby.
Další tipy a triky
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Kuřecí kořeněná stehna pečená na zelenině
Přidáno před 15 hodinami
Makovec za hubičku (z domácí pekárny)
Přidáno před 16 hodinami
Naložené ředkvičky
Přidáno 15. 5. 2024 21:05
Červená čočka s rajčaty a špenátem s masem i bez
Přidáno 15. 5. 2024 07:48
Tarhoňa s mletým masem a zeleninou
Přidáno 14. 5. 2024 12:27
Nudlové těsto z domácí pekárny
Přidáno 14. 5. 2024 10:19
Přečtěte si Zobrazit více
Špičkou dolů a dál od dveří lednice. Víte, jak nejlépe skladovat vejce?
Nevykynuté těsto: Hlavní důvody, proč se mu nechce kynout a tipy, jak jej úspěšně zachránit
Čím naplnit moučníky? Každému chutná něco jiného. Jak připravit dokonalé náplně, aby byly naše buchty a koláče neodolatelné
Komentáře