Desatero na téma masopust: Karnevalová oslava je plná zabijačkových specialit i koblih
Od Tří králů až do Popeleční středy trvá období masopustu. K masopustu patří nejen průvody masek, ale také báječné jídlo. Během této slavnosti se nejčastěji připravují smažené koblihy, křehké boží milosti a zabijačkové speciality.
Blížící se konec zimy znamená jediné a to masopust neboli také fašank. Na vesnicích můžeme potkávat tradiční průvody masek. Masopustní oslavy jsou provázeny veselím a radostným hodováním. Máme pro vás deset nejčastějších otázek na toto téma.
Mohlo by vás zajímat
- Co je to masopust?
- Jak dlouho trvá masopust?
- Jak se lidé baví o masopustu?
- Jaké speciality se připravovaly během masopustu?
- Jak se vaří jitrnice?
- Jaké sladkosti se připravovaly na masopust?
- Proč se smaží na masopust koblihy?
- Proč se pečou boží milosti?
- Jak se pečou masopustní vdolky?
- Jak se zakončuje masopust?
1
Co je to masopust?
Masopust, lidově fašank nebo jen obecně karneval, je slavnostní čas mezi postními obdobími Vánoc a Velikonoc. S masopustem jsou spojené bujaré oslavy a hodování, připravují se především zabijačkové speciality.
2
Jak dlouho trvá masopust?
Masopust začíná vždy stejně, den po svátku Tří králů, a končí v úterý před Popeleční středou. Její datum se určuje podle data Velikonoc, pro letošní rok vychází konec masopustu na 13. února, pak následuje čtyřicetidenní půst.
3
Jak se lidé baví o masopustu?
V období masopustu se velmi často konaly zabijačky, taneční zábavy či svatby. Všechno pak vrcholí v poslední den masopustu, který patří tradičnímu průvodu veselých a rozpustilých masek.
4
Jaké speciality se připravovaly během masopustu?
Pro tyto oslavy bylo typické připravovat tučné a vydatné pokrmy. Velmi často se konaly zabijačky, proto se nejčastěji připravovaly jitrnice, prejty, jelítka, škvarky či ovar a jiné speciality z vepřového masa.
5
Jak se vaří jitrnice?
Jitrnice jsou tradičním pokrmem, který je typický pro domácí zabijačky. Náplň připravujeme z vařeného vepřového masa (z hlavy či kolínka), z různých vnitřností a z žemlí namočených ve vývaru. Okořeněnou fáši plníme do střívek a uvaříme ve vodě.
6
Jaké sladkosti se připravovaly na masopust?
O masopustu se připravují zejména smažené koblihy, které se smaží na tuku, především na sádle, kterého bývá v době zabijaček dostatek. Dále jsou oblíbené boží milosti či moravské koláče s drobenkou a samozřejmě také vdolky s povidly.
7
Proč se smaží na masopust koblihy?
Podle pověr měli lidé na tučný čtvrtek jíst a pít co nejvíce, aby byli celý následující rok při síle, z toho důvodu se připravovaly především tučné a smažené pokrmy. Horké smažené koblihy byly ideálním moučníkem v zimním období a také skvělým pohoštěním pro koledníky.
8
Proč se pečou boží milosti?
Boží milosti se pečou nejen na Velikonoce, ale i na masopust. Tato sladká pochoutka se rozdávala lidem v den maškarního průvodu. Jedná se o křehké těsto, které se usmaží na sádle a následně obalí v moučkovém cukru.
9
Jak se pečou masopustní vdolky?
Na lahodné masopustní vdolky potřebujeme
- Nejprve si připravíme část vlažného mléka, do kterého přidáme cukr, rozdrobíme droždí a necháme vzejít kvásek.
- Poté smícháme všechny ostatní ingredience, přidáme zpěněný kvásek a důkladně promícháme na hladké těsto. Necháme kynout zhruba 1 hodinu.
- Vykynuté těsto si poté rozválíme na plát cca 2 cm vysoký, ze kterého vykrajujeme skleničkou vdolky.
- Vdolky uprostřed prstem promáčkneme a necháme je ještě chvíli znovu vykynout.
- Vdolky vkládáme do rozpáleného oleje prohlubní dolů a smažíme je dozlatova. Usmažené vdolky odkládáme na ubrousky, aby nasákly přebytečný olej.
- Zchlazené vdolky zdobíme marmeládou, tvarohem i povidly.
10
Jak se zakončuje masopust?
Úterý je vrcholným dnem celého masopustního období. Lidé se vypravují do průvodu vybavení tradičními maskami a jí se báječné jídlo i pití. Po skončení tohoto dne začíná čtyřicetidenní půst, který trvá do Velikonoc.
Připravte se na tuto každoroční slavnost usmažením masopustních koblih, které potěší celou rodinu. Jaké tradiční pokrmy připravujete na masopust u vás doma?
Masopust
Masopust, který se lidově označuje jako ostatky, fašank, moravsky voračky, voráčí, končiny či obecně karneval, je svátek mezi Vánocemi a postní dobou. Masopust začíná po svátku Tří králů (6. ledna) a končí na Popeleční středu, jejíž datum se odvíjí podle termínu Velikonoc. Během masopustu probíhají zabijačky.
S tématem Masopust souvisí:
Smažené vdolky | masopustní koblihy | masopustní šišky | jitrnice
Další tipy a triky
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Cordon bleu z tousťáku
Přidáno před 1 hodinou
Pomazánka ze dvou druhů sýra s pečeným česnekem
Přidáno před 14 hodinami
Jablkové buchtičky
Přidáno před 19 hodinami
Pečené brambory s česnekem, vejci, smetanou a sýrem
Přidáno před 19 hodinami
Slaná bábovka z toustového chleba
Přidáno před 22 hodinami
Pečené ziti
Přidáno před 23 hodinami
Přečtěte si Zobrazit více
Boží milosti jsou jednoduchým smaženým moučníkem, který se podle tradice připravoval při svátečních příležitostech
Máme tu čas masopustu: Jak jej oslavit? Nahoďte masky, osmažte koblihy a dejte si jitrnici!
Deset odpovědí na nejčastější otázky k zabijačkám: Poradíme základy, které potřebujete vědět a nemáte se koho zeptat
Komentáře