Guláš má hořkou příchuť? Poradíme vám několik jednoduchých způsobů, jak jídlo zachránit
Guláš sice není složitý na přípravu, ale připálená cibule, spálené maso nebo paprika jsou nejčastějším důvodem, proč je guláš hořký. Takový pokrm nemusíme vyhazovat - poradíme vám pár triků, jak jídlo napravit.
Vaření guláše má svá pravidla. Základem je sádlo, maso (hovězí, vepřové, zvěřina i drůbež), cibule a sladká i pálivá paprika. Základní suroviny postupně orestujeme. Čím tmavší bude cibule a maso, tím tmavší a chutnější je pak guláš.
Jak připravit guláš
Uvařit "poctivý" guláš patří mezi základní dovednosti každé hospodyňky.
- Prvním krokem je šetrné orestování pokrájené cibule, jejíž barva musí být hnědá, nikoliv tmavě hnědá nebo černá.
- Na cibuli nasypeme papriku, rychle promícháme a hlídáme, aby se nespálila.
- Přidáme pokrájené maso, znovu osmahneme, podlijeme trochou vody a už můžeme dusit.
- Někdo dává přednost opečení masa na cibuli a pak teprve zasypání paprikou - riziko připálení papriky je tak menší.
- Někdy se stane, že opékání základních surovin nestačíme uhlídat a po zalití vodou a krátkém podušení zjistíme, že je guláš nepatrně nahořklý. Pokud jsme pokrm úplně nespálili, dá se ještě zachránit.
Čím napravíme hořký guláš
Poradíme vám různé osvědčené možnosti a tipy, čím se dá jídlo zachránit:
- brambora - oloupanou a rozkrojenou bramboru vložíme do guláše, povaříme a vyjmeme ji, než se rozvaří
- mrkev - očištěnou a po délce rozkrojenou mrkev dusíme spolu s masem a před rozvařením ji vyjmeme
- patka chleba - necháme ji vařit asi 10 minut a opatrně ji z jídla vyjmeme, aby se nerozpadla
- kečup, smetana - vytvoří sice nové jídlo, ale jejich sladkost může lehounkou pachuť přebít
- nový základ - maso vyjmeme, připálené části odstraníme, připravíme nový cibulový základ, vložíme maso, podlijeme a znovu dusíme.
V našem následujícím videu uvidíte, jak uvařit klasický hospodský guláš:
A rada na závěr? Dobře zvažte, jestli opravdu nahořklý guláš zachraňovat. Nejlepším řešením může být nepovedené jídlo hned vyhodit, protože by si na něm přes všechna "napravování" nikdo opravdu nepochutnal, a pustit se do nového vaření.
Další tipy a triky
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Mandlové šneky
Přidáno před 3 hodinami
Krkovička v jogurtu opečená na přepuštěném másle
Přidáno před 4 hodinami
Cordon bleu z tousťáku
Přidáno před 5 hodinami
Pomazánka ze dvou druhů sýra s pečeným česnekem
Přidáno před 18 hodinami
Jablkové buchtičky
Přidáno před 23 hodinami
Pečené brambory s česnekem, vejci, smetanou a sýrem
Přidáno před 23 hodinami
Přečtěte si Zobrazit více
Banánová buchta na plech podle Josefa Maršálka: Příprava je snadná a výsledek fantastický, říká cukrář
Buchty po ránu: Dokonale vláčná citronová buchta podle receptu Josefa Maršálka. Příprava je rychlá, chuť božská
15 nejchutnějších jablečných moučníků: Nechte se inspirovat výběrem receptů
Komentáře