Jak připravit červené zelí? Je skvělé jako příloha a hodí se do osvěžujících salátů
Zelí patří na náš stůl celoročně, a to v různých podobách - syrové, kysané i tepelně upravené. Většinou připravujeme zelí bílé, které je při nákupech běžně dostupné, a to na rozdíl od červeného. I když se ceny pozvolna zvyšují, stále zelí patří k té nejlevnější zelenině.
Červené zelí je výborné především jako příloha, na talíři působí lákavě a atraktivně. Ke kvašení se používá méně často než bílé zelí - je třeba počítat s tím, že mírně změní barvu. Výborné je sterilované ve sladkokyselém nálevu, ale je i celá řada dalších možností zpracování. Připravili jsme pro vás malou inspiraci z našeho receptáře.
Tipy a triky pro vás Všechny tipy a triky
Skvělé recepty na zelné saláty
Zelí můžeme jíst syrové "po listech", jenže je poměrně tuhé a pevné. Když si ale s jeho přípravou dáme trochu práce - pečlivě ho nakrájíme nebo nastrouháme, posolíme a dochutíme - tak bude výsledek dokonalý. A důležitá rada? Nechte salát před konzumací alespoň půlhodiny odležet v chladu.
Červené zelí jako příloha
Mnozí z nás tento druh zelí zatím ochutnali pouze jako přílohu k pečené kachně nebo jiné drůbeži. Není divu, chuť je jedinečná a můžeme jen doporučit. Ať už se rozhodnete pro podávání s pečeným masem a knedlíky, nebo třeba s bramborovými noky či plněnými knedlíky, výsledkem bude výtečný oběd.
Čtyři varianty přílohového zelí
- Zpracujte čerstvou hlávku zelí. Ocení ti, kdo nemají rádi "kyselé" zelí.
- Uvařte kysané červené zelí (prodává se). Nadchne všechny milovníky kysaného zelí.
- Nebo dokonce smíchejte kysané a hlávkové zelí. Ve výsledku bude méně "kyselé", než když použijeme jen kysané zelí, proto bude chutnat i dětem.
- Použijte sladkokyselé zelí v nálevu (sterilované). Přesně tuto přípravu zelí vám ukáže následující videorecept:
Další tipy a triky
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Mrkvová pomazánka mediterran z varného mixéru
Přidáno před 11 minutami
Kuřecí kořeněná stehna pečená na zelenině
Přidáno před 22 hodinami
Makovec za hubičku (z domácí pekárny)
Přidáno před 23 hodinami
Naložené ředkvičky
Přidáno 15. 5. 2024 21:05
Červená čočka s rajčaty a špenátem s masem i bez
Přidáno 15. 5. 2024 07:48
Tarhoňa s mletým masem a zeleninou
Přidáno 14. 5. 2024 12:27
Přečtěte si Zobrazit více
Nejlepší pečenou kachnu připravíme podle osvědčených receptů. Podáváme ji se zelím a s houskovým nebo bramborovým knedlíkem
Vyzkoušejte novou chuť kysaného nebo hlávkového zelí. Máme pro vás recepty na zelí karamelizované
Jak připravit nejlepší domácí kysané zelí. Co musíme dodržet a jaké podmínky splnit, aby se povedlo a vydrželo co nejdéle
Komentáře