Jak uvařit pravou kyselici? Hustá polévka plná zelí, brambor a voňavé klobásky v tomto zimním počasí zasytí a zahřeje
Pravá kyselice je lahodná polévka bílé barvy, která vás zachrání po prohýřené noci, nebo poslouží jako vydatný oběd. Kysané zelí navíc obsahuje spoustu vitamínu C, a proto je to dokonalá příležitost, jak doplnit v zimním období vitamíny.
Základem každé dobré kyselice je kysané zelí, brambory, klobáska a koření, celou polévku zjemníme ke konci smetanou. Na rozdíl od slovenské varianty kapustnice, je kyselice bílá a do tradičního receptu nepřidáváme houby.
Tipy a triky pro vás Všechny tipy a triky
Co patří do tradiční valašské kyselice
Bez kysaného zelí se zde rozhodně neobejdeme. Můžeme použít zelí domácí, nebo kupované, které před vařením lehce propláchneme vodou, aby polévka nebyla příliš kyselá. Vždy vaříme brambory a zelí v hrnci zvlášť, jinak by brambory zůstaly tvrdé a nedovařené.
Na 1 hrnec lahodné kyselice budeme potřebovat:
- 500 g kysaného zelí
- 2-3 klobásky (můžeme použít i pikantní, které dodají polévce ostrost)
- 3 brambory
- 2 cibule
- 200 g smetany ke šlehání (nebo zakysanou smetanu přímo do talíře)
- 2 stroužky česneku
- hladká mouka na zahuštění
- podle chuti sůl, pepř, drcený kmín, majoránku a 2 bobkové listy
Jak se vaří valašská kyselica
Cibule nakrájíme nadrobno a dáme vařit společně s kysaným zelím do vyššího hrnce. Přidáme koření, na kolečka nakrájené klobásky a vaříme do změknutí zelí, přibližně 10-15 minut. Brambory nakrájíme na malé kostičky a dáme vařit do vedlejšího hrnce. Osolíme a přidáme drcený kmín. Jakmile je zelí měkčí, přidáme brambory.
Smetanu rozmícháme s trochou hladké mouky a vlijeme ji do polévky. Přidáme majoránku a povaříme. Dochutíme a přidáme prolisovaný česnek. Pokud máme rádi sladší kyselici, můžeme dochutit i cukrem.
Jak připravit valašskou kyselici, můžete shlédnout i v našem videonávodu níže.
Další tipy a triky
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Pomazánka ze dvou druhů sýra s pečeným česnekem
Přidáno před 5 hodinami
Jablkové buchtičky
Přidáno před 10 hodinami
Pečené brambory s česnekem, vejci, smetanou a sýrem
Přidáno před 10 hodinami
Slaná bábovka z toustového chleba
Přidáno před 13 hodinami
Pečené ziti
Přidáno před 14 hodinami
Plátky vepřové pečeně v pikantní omáčce
Přidáno před 15 hodinami
Přečtěte si Zobrazit více
Jak chutně uvařit kysané zelí. Nejlepší zelné recepty z naší kuchyně
Deset tipů, jak zahustit polévku bez mouky. Uvařte v ní strouhaný brambor, rozmixujte část zeleniny nebo přidejte červenou čočku
Čím zahustit polévky a omáčky? Jíška je klasika, ale co třeba vyzkoušet červenou čočku, pohanku nebo hrašku
Komentáře