Do pečeného čaje zužitkujeme různé druhy ovoce, přidáme cukr a voňavé koření. V zimě nás příjemně zahřeje
Pečený čaj si získal velkou oblibu a není divu. Směs nejrůznějších druhů barevného ovoce oceníme během chladných dnů, když z ní připravíme lahodný čaj krásné barvy. Pečený čaj zavařujeme do skleniček, které můžeme darovat jako milou pozornost.
Kombinace ovoce záleží na naší fantazii a možnostech. Vzhledem k tomu, že některé druhy ovoce dozrávají v průběhu sezony postupně, můžeme si je mrazit a do výroby čaje se pustit, až když máme vše připravené.
Jak připravit ovocný pečený čaj
Pečený čaj připravujeme v troubě. Poté ho zavaříme ve skleničkách a uložíme na zimu. Odebíráme podle potřeby a chuti.
- Ovocný čaj připravujeme buď z jednoho, dvou nebo více druhů ovoce.
- Velmi chutné je, když jednu polovinu ovocného podílu tvoří kyselejší druhy ovoce - např. rybíz (červený, černý a bílý), josta nebo aronie.
- Druhou část ovocného podílu tvoří jiné sladší druhy ovoce - vhodné jsou např. švestky, hrušky, jablka, ostružiny, maliny, angrešty, třešně, borůvky, meruňky, broskve, jahody, brusinky.
- Ovoce, které má pecky, vypeckujeme. Větší kusy ovoce nakrájíme na menší kousky (zvolená velikost záleží na nás, malé kostičky jsou velmi úhledné).
- Vhodný je i citron (rozkrájený, bez slupek).
- Ovoce dáme na plech (pekáč).
- Základní dávku tvoří 2 kg ovoce, ke kterému přidáme 1 kg cukru. Cukru lze dát i méně. Pro vůni lze přisypat vanilkový cukr.
- Přidat můžeme oblíbené koření - skořici, hřebíček, badyán.
- Kdo má rád, přimíchá i nakrájený zázvor.
- Během pečení ovoce občas promícháme, pečeme v troubě do zhoustnutí.
- Při nejvyšší teplotě pečeme asi půl hodiny, při nižší teplotě déle.
- Ke konci pečení se obvykle přidává rum, poté se směs zamíchá a můžeme začit plnit sklenice.
- Plníme do vymytých a vypařených sklenic pomocí nálevky.
- Sklenice dobře uzavřeme.
- Sterilujeme 20 minut - postup zavařování je podrobně popsán v našem dalším článku.
Další tipy a triky
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Kuřecí kořeněná stehna pečená na zelenině
Přidáno před 12 hodinami
Makovec za hubičku (z domácí pekárny)
Přidáno před 12 hodinami
Naložené ředkvičky
Přidáno 15. 5. 2024 21:05
Červená čočka s rajčaty a špenátem s masem i bez
Přidáno 15. 5. 2024 07:48
Tarhoňa s mletým masem a zeleninou
Přidáno 14. 5. 2024 12:27
Nudlové těsto z domácí pekárny
Přidáno 14. 5. 2024 10:19
Komentáře